Εξαιρετικής σημασίας είναι η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία, ζευγάρια του ίδιου φύλου, που έχουν συνάψει πολιτικές ενώσεις πρέπει να έχουν τα ίδια συνταξιοδοτικά δικαιώματα με τα ετεροφυλόφιλα παντρεμένα ζευγάρια.

Η απόφαση ελήφθη αναφορικά με την υπόθεση ενός γερμανού πολίτη, του Γιούργκεν Ρόμερ, ο οποίος ζήτησε από τον πρώην εργοδότη του, το Δήμο του Αμβούργου να ισχύσουν στη σύνταξη του οι φοροαπαλλαγές, που ισχύουν για τα παντρεμένα ζευγάρια, αφού συνήψε πολιτική ένωση με τον σύντροφό του.

Το δικαστήριο αποφάσισε πως η άρνηση να αυξηθεί η σύνταξη του Ρόμερ με την αιτιολογία ότι δεν είναι παντρεμένος, αλλά μόνον εταίρος στο πλαίσιο μιας πολιτικής ένωσης, “μπορεί να αποτελεί διακριτική μεταχείριση για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού”, κάτι που απαγορεύεται βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ.

Να σημειωθεί ότι βάσει του γερμανικού νόμου περί πολιτικών ενώσεων, οι ίδιες υποχρεώσεις ισχύουν τόσο για τους εταίρους στο πλαίσιο πολιτικής ένωσης όσο και για τους παντρεμένους συζύγους.

Το δικαστήριο της ΕΕ αναφέρει πως το περιεχόμενό της απόφασης είναι ομοίως δεσμευτικό για άλλα εθνικά δικαστήρια ενώπιον των οποίων εκδικάζονται παρόμοιες υποθέσειςαν και έγκειται τώρα στη δικαιοδοσία των γερμανικών δικαστηρίων αν θα την εφαρμόσουν.

Στην ΕΕ, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Σουηδία αναγνωρίζουν τους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων.

Ένδεκα χώρες, περιλαμβανομένων της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας, αναγνωρίζουν τις πολιτικές ενώσεις προσώπων του ίδιου φύλου, ενώ οι υπόλοιπες 11 χώρες μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένων της Ιταλίας, της Πολωνίας και της Μάλτας, δεν αναγνωρίζουν τις ενώσεις ομοφυλοφίλων.

antivirus newsroom με πηγές από το cosmo.gr, kathimerini, skai.gr
Ο Lucas Samaltanos-Ferrier είναι πτυχιούχος γεμμολόγος του Gemological Institute of America ( GIA ) και σχεδιαστής κοσμημάτων και ρολογιών. Είναι μέλος της Αμερικανικής ένωσης ιστορικών κοσμήματος ( ASJH ), τεχνικός σύμβουλος σε ιδιωτικές συλλογές κοσμημάτων και ρολογιών και συντάκτης άρθρων για το κόσμημα. Για πολλά χρόνια εργαζόταν ως model agent και model scouter αλλά και ως σύμβουλος σε επιχειρήσεις μόδας και ειδών πολυτελείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Λάτρης της φωτογραφίας, της μόδας και της τέχνης , συνεργάζεται με το antivirus ως Fashion , & Beauty Director του περιοδικού και αρθρογράφος. Υπό την καλλιτεχνική του επίβλεψη του είναι όλα τα editorial μόδας του περιοδικού μας και πολλές φωτογραφήσεις, επωνύμων και μη. Με δημιουργική διάθεση και πολλές ιδέες, γράφει επίσης άρθρα και συναντά αγαπημένα πρόσωπα για συνεντεύξεις. Διαμένει και εργάζεται στο Ελσίνκι της Φινλανδίας. E-mail : [email protected]