Ελλάδα: Εφαρμόστηκε η δικαστική απόφαση για ληξιαρχική μεταβολή φύλου χωρίς το προαπαιτούμενο χειρουργικής επέμβασης

20/07/2016

Εφαρμόστηκε σήμερα η δικαστική απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών που επιτρέπει- για πρώτη φορά στη χώρα μας- σ΄ένα τρανς άτομο να μεταβάλλει τη ληξιαρχική πράξη γέννησής του χωρίς το προαπαιτούμενο της χειρουργικής επέμβασης στα γεννητικά όργανα.

Πρόκειται για την υπόθεση ενός τρανς άντρα, που κατέθεσε στα τέλη Απριλίου του 2015 σχετικό δικαστικό αίτημα με την υποστήριξη του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ).

Δίχως το συγκεκριμένο πρόσωπο να έχει κάνει χειρουργική επέμβαση, το Ειρηνοδικείο Αθηνών, αποφάσισε τη μεταβολή της καταχώρισης του φύλου και του μικρού ονόματος, ώστε να βρίσκονται σε αντιστοιχία με την ταυτότητα φύλου του προσώπου.

Σχολιάζοντας τη σημερινή εφαρμογή της απόφασης αυτής ο πληρεξούσιος δικηγόρος κ. Βασίλης Σωτηρόπουλος, δήλωσε: “Σήμερα εφαρμόσαμε την απόφαση για ληξιαρχική μεταβολή φύλου χωρίς χειρουργική αφαίρεση οργάνων. Εκδόθηκε νέα ληξιαρχική πράξη από τις εξυπηρετικότατες υπαλλήλους του ληξιαρχείου που χειρίστηκαν το αίτημα με ιδιαίτερη σοβαρότητα και ευθύνη. Ακολουθούν όλες οι υπόλοιπες μεταβολές σε όλα τα αρχεία (ταυτότητα, εκλογικοί κατάλογοι κτλ) θέμα στο οποίο θα βοηθούσε ιδιαίτερα μια νομοθετική παρέμβαση για την αυτεπάγγελτη διόρθωση τους χωρίς να χρειάζεται ο πολίτης να τρέχει απο αρχείο σε αρχείο, αλλά με τον δήμο να λειτουργεί ως one stop shop”.

 




Δες και αυτό!