Χτύπα σαν άντρας, που σημαίνει με δύναμη

08/04/2016

Χτύπα σαν άντρας, που σημαίνει με δύναμη.

Οι άντρες έχουν δύναμη. Χτύπα δυνατά. Οι γυναίκες ειναι αδύναμες. Χτύπα μια γυναίκα, γιατί ένας άντρας θα σε χτυπήσει σαν άντρας αν τον χτυπήσεις κι εσύ. Θα σε χτυπήσει δυνατά.

Έλα να πουλήσουμε παιδικά παιχνίδια. Θα μιλήσουμε σε παιδιά. Σε παιδιά που μια μέρα θα γίνουν άντρες και γυναίκες. “Χτύπα σαν άντρας”, θα τους πούμε. Κανείς τους δεν είναι άντρας ακόμα. Τα αγόρια θα θυμούνται, γιατι τα παιδιά πάντα θυμούνται. Θα χτυπήσουν σαν άντρες μια μέρα. Εκπαιδεύονται από τώρα για να γίνουν οι άντρες του μέλλοντος. Τους έχουν πείσει πως ο άντρας ισούται με μια μυθική δύναμη.

Τα κορίτσια χτυπούν σαν κορίτσια. Αδύναμα.΄Η δεν χτυπούν καθόλου, γιατί είναι κορίτσια.

Χτύπα σαν βιομηχανία που θέλει λεφτά. Κάνε κάτι αστείο που θα καταλάβουν μονο οι μεγάλοι. Έλα να πουλήσουμε παιδικά παιχνίδια. Στους μεγάλους. Αυτοί έχουν τα λεφτά. Έλα να τους πούμε για ερωτικά τρίγωνα και άντρες που χτυπούν σαν άντρες.

Οι άντρες που χτύπησαν ήδη, σαν άντρες, χαμογελούν στο άκουσμα της διαφήμισης. Τους αρέσει. Την εγκρίνουν. Τους θυμίζει πως ειναι άντρες.

Ενα παιδί αγοράζει παιδικό παιχνίδι και τα ηχεία του μαγαζιού επαναλαμβάνουν “χτύπα σαν άντρας, χτύπα σαν άντρας.” Ο πατέρας πληρώνει για το παιχνίδι και το παιδί πληρώνει για την αχαριστία του, που ήθελε δύο παιχνίδια ενω λεφτά υπήρχαν για ένα. Τρώει μια σφαλιάρα και σταματά την γκρίνια. Δεν αισθάνεται αδικία. Έτσι ειναι οι άντρες. Χτυπούν. Ειναι κορίτσι, και ξέρει πως έφταιξε. Ειναι αγόρι, και δεν πειράζει που έφαγε σφαλιάρα, γιατί όταν μεγαλώσει θα δίνει κι αυτό.

Χτύπα σαν γονιός. Μην εκθέτεις το παιδί σου σε προτροπές βίας. Κι έλα να χτυπήσουμε το σεξισμό, και να πούμε στα παιδια πως χτυπάμε ιδέες και όχι πρόσωπα. Ότι χτυπάμε αβγά και όχι γυναίκες. Οτι χτυπάμε ενοχικές αντιλήψεις και όχι ενοχοποιημένους ανθρώπους.

Έλα να γελάσουμε γιατί η διαφήμιση δεν εννοούσε “χτύπα μια γυναίκα.” Εννοούσε “χτύπα ενα αβγό.” Χτύπα το αβγό και κοίτα το, όπως ραγίζει, όπως σπάει και ειναι αδύνατο να επισκευαστεί και να επανέλθει στην πρώτερη μορφή του.

Γι’αυτό δεν χτυπάμε ανθρώπους.

CHRISTINA MICHALOU

Γεννήθηκα στο Harrogate, ζω στην Ελλάδα. Διηγήματά μου έχουν βραβευτεί από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, τις Εκδόσεις Πατάκη, την Ευρωπαϊκή Ένωση Επαιδευτικών και το Υπουργείο Παιδείας. Το 2009 εκδόθηκε το πρώτο μου δοκίμιο από τις Εκδόσεις Πατάκη και εν συνεχεία συμμετείχα σε τρεις ποιητικές συλλογές από τις Εκδόσεις Μαίανδρος. Από το 2011 είμαι επίσημο μέλος της Ένωσης Συγγραφέων και Λογοτεχνών Ευρώπης. Έχω σπουδάσει Αγγλική Φιλολογία και Μετάφραση, και έχω παρακολουθήσει μαθήματα δημοσιογραφίας στο London School of Journalism και μαθήματα Ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Cambridge. Έχω συνεργαστεί με διάφορα μέσα ενημέρωσης (Vice, Lifo, Protagon, Huffington) και επίσης ασχολούμαι με την παραγωγή βίντεο. Βρείτε με στο [email protected] .




Δες και αυτό!