Αναθρέφοντας παιδιά χωρίς φύλο

28/09/2015

Τι είναι το Gender Neutral Parenting και γιατί η χρήση του αυξάνεται ολοένα και περισσότερο στο εξωτερικό;

Πρόκειται για μία πρωτοβουλιά γονέων, εκπαιδευτικών και παιδαγωγών στην Αμερική, τη Δανία, Νορβηγία, και άλλες χώρες, που εστιάζει στην ανατροφή παιδιών μακριά από τα στερεότυπα φύλων. Αυτό σημαίνει πως τα παιδιά παίζουν με όλα τα παιχνίδια (αυτοκινητάκια, κούκλες, στρατιωτάκια, μπάρμπι) χωρίς να ακούν ποτέ ότι κάποιο από αυτά τα παιχνίδια αφορά ένα και μόνο φύλο.

Παράλληλα, το λεξιλόγιό τους αναπτύσσεται διαφορετικά, αφού η αγγλική γλώσσα πολλές φορές αφήνει τις εργαζόμενες γυναίκες στην αφάνεια (fire-man, fisher-man, crew-man) ενώ παράλληλα τις καθοδηγεί σε άλλες ασχολίες με λέξεις που αφορούν αποκλειστικά το γυναικείο φύλο (housewife, ballerina). Το GNP επιχειρεί να αλλάξει για πάντα αυτή την προσέγγιση, με τη χρήση ουδέτερων λέξεων. Sibling αντί για brother/sister, lover αντί για boyfriend/girlfriend, spouse αντί για husband/wife.

Τα ονόματα που παίρνουν τα παιδιά είναι επίσης ουδέτερα, κάτι που δεν είναι σπάνιο στην αγγλική γλώσσα. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά αναπτύσσουν το χαρακτήρα τους χωρίς επιβαβλή καλούπια. “Σε μία πατριαρχική κοινωνία τα παιδιά ποτέ δεν επιλέγουν το δρόμο τους” εξηγούν οι γονείς. “Όταν ένα αγόρι θέλει να ντυθεί αστυνόμος, φοράει πουκάμισο με παράσημο και κρατάει όπλο. Όταν ένα κορίτσι θέλει να ντυθεί αστυνομικίνα, φοράει κοντή φούστα και κρατάει μαστίγιο.” Οι στολές που περιγράφονται είναι πραγματικές, από κατάστημα παιδικών στολών. “Καμία από τις δύο στολές δεν είναι λάθος, καθώς το παιδικό σώμα δεν είναι πρόστυχο και άρα δε χρειάζεται να καλύπτεται για σεμνοτυφικούς λόγους. Όμως ποια στολή ανταποκρίνεται στην επιθυμία του παιδιού; Το κορίτσι που θα ντυθεί αστυνομικίνα, επιζητούσε τη στολή για να νιώσει ‘μαχήτρια’, μα όταν η μέρα τελείωσε, τα κοπλιμέντα που άκουσε ήταν “τι γλυκιά που είσαι!” και “έκαψες καρδιές!”

Η σεξουαλικοποίηση των κοριτσιών στη σύγχρονη κοινωνία ξεκινά από μικρές ηλικίες – τα κορίτσια μαθαίνουν ότι είναι αντικείμενα κάλλους και πάθους, χωρίς ποτέ όμως να δικαιούνται να αναγνωρίσουν ότι δικαιούνται να έχουν τα ηνία της σεξουαλικότητάς τους. Τα αγόρια μαθαίνουν ότι το να φέρεσαι σαν κορίτσι είναι ντροπή – γιατί το να είσαι κορίτσι είναι ντροπή. Με την παιδαγωγική του GNP, τα νηπιαγωγεία καθορίζουν τυχαίες μέρες στις οποίες όλα τα παιδιά θα φορούν παντελόνι ή φούστα, σαν παιχνίδι. Ποιος ορίζει ποια ρούχα είναι “αντρικά” και ποια είναι “γυναικεία”; Τα παιδιά που αναθρέφονται με GNP δε γελούν ποτέ με κάτι κοριτσίστικο. Δε θεωρούν ότι το φύλο καθορίζει συμπεριφορές.

Σε σχολεία και οικογένειες που ακολουθούν αυτή τη μέθοδο, σπάνια παρατηρούνται περιστάτικά bullying, καθώς η βία και ο χλευασμός είναι άγνωστα σε παιδιά που μεγαλώνουν χωρίς διακρίσεις. Πρόκειται για παιδιά δημιουργικά, εκτεθιμένα σε ένα ευρύ φάσμα ποικιλλόμορφων επιλογών, εκ των οποίων θα γνώριζαν μόνο το 50% αν μεγάλωναν με βάση το βιολογικό τους φύλο.

Με την παιδαγωγική GNP, κανένα αγόρι δε θεωρεί ότι η βία είναι στη φύση του (πόσο συχνά ακούμε “τα αγόρια παίζουν ξύλο”;) και κανένα κορίτσι δεν ακούει ότι είναι πριγκίπισσα (και άρα εξαρτώμενη από έναν πρίγκιπα που θα τη σώσει). Η κουλτούρα του βιασμού ατροφεί, η ισότητα φύλων επικρατεί, και τα παιδιά γνωρίζουν ότι οι διαφορές στα φύλα βρίσκονται στο σώμα και όχι στην προσωπικότητα.

CHRISTINA MICHALOU

Γεννήθηκα στο Harrogate, ζω στην Ελλάδα. Διηγήματά μου έχουν βραβευτεί από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, τις Εκδόσεις Πατάκη, την Ευρωπαϊκή Ένωση Επαιδευτικών και το Υπουργείο Παιδείας. Το 2009 εκδόθηκε το πρώτο μου δοκίμιο από τις Εκδόσεις Πατάκη και εν συνεχεία συμμετείχα σε τρεις ποιητικές συλλογές από τις Εκδόσεις Μαίανδρος. Από το 2011 είμαι επίσημο μέλος της Ένωσης Συγγραφέων και Λογοτεχνών Ευρώπης. Έχω σπουδάσει Αγγλική Φιλολογία και Μετάφραση, και έχω παρακολουθήσει μαθήματα δημοσιογραφίας στο London School of Journalism και μαθήματα Ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Cambridge. Έχω συνεργαστεί με διάφορα μέσα ενημέρωσης (Vice, Lifo, Protagon, Huffington) και επίσης ασχολούμαι με την παραγωγή βίντεο. Βρείτε με στο [email protected] .




Δες και αυτό!