Όπως Τότε: Το τραγούδι της Θετικής Φωνής για τον ΗΙV/AIDS

08/11/2014



Σε λίγες εβδομάδες θα γιορτάσουμε την 1η Δεκεμβρίου, μια ημέρα την οποία όλος ο κόσμος έχει “αφιερώσει” στο αγώνα κατά του HIV/AIDS, στους ανθρώπους που προσβάλλονται καθημερινά, αλλά και στη σωστή ενημέρωση που πραγματικά μπορεί να “σώσει” ζωές.

Στα πνεύμα αυτής της ημέρας, ο Σύλλογος Ορορθετικών Ελλάδος “Θετική Φωνή” επέλεξε έναν ιδιαίτερο τρόπο να περάσει το μήνυμα του. Η ενημέρωση γίνεται στίχος, η διάθεση μουσική και με τη βοήθεια του Στάθη Δράκου (του συγκροτήματος των Minor Project) μια ολόκληρη εκστρατεία γίνεται τραγούδι (Όπως Τότε). Πείτε μου υπάρχει πιο “θετικός τρόπος” ενημέρωσης;

Όπως δηλώνει και η ίδια η οργάνωση:

“Στόχος του εγχείρηματος αυτού είναι να μεταδοθεί το μήνυμα ότι με συχνό τεστ, έγκαιρη θεραπεία και προφύλαξη, ο HIV μπορεί να νικηθεί. Η επιστήμη έχει ήδη σημειώσει πολλές νίκες απέναντι στον ιό και ήρθε η ώρα τις ίδιες νίκες να πετύχει και η κοινωνία μας, πολεμώντας το στίγμα και τον κοινωνικό αποκλεισμό των ανθρώπων που ζούμε με HIV/AIDS.

Προσπαθήσαμε να περάσουμε το μήνυμα μέσα από τη μουσική. Και το αποτέλεσμα μας μάγεψε. Και ελπίζουμε ότι το ίδιο θα νιώσει και ο κόσμος. Κάθε στίχος του τραγουδιού, κάθε στιγμιότυπο του video clip είναι μια γιορτή αισιοδοξίας και δύναμης που θέλουμε να μοιραστούμε με όλους όσους ζουν με τον HIV/AIDS και με όλη την κοινωνία. Τα χαμόγελα και η θετική ενέργεια των δεκάδων εθελοντών μας που συμμετείχαν στα γυρίσματα του video clip ντυμένα με τη μουσική του τραγουδιού, μας κάνουν να είμαστε πια σίγουροι πως όλα μπορούν να αλλάξουν, ότι μπορούμε να τελειώνουμε με τον HIV!”.

_MG_4618

Για τη δυναμική του να μιλάς μέσα από ένα τραγούδι μίλησε και ο “μουσικά υπεύθυνος” του εγχειρήματος αυτου, Στάθης Δράκος:
_MG_4555

“Η μουσική είναι ίσως ο πιο εύκολος τρόπος τόσο να μιλήσεις για αυτά που σε απασχολούν, όσο και να τα κατανοήσεις, να τα δεχτείς και να τα ξορκίσεις. Η πρώτη σκέψη ξεκίνησε συζητώντας με τη Θετική Φωνή για το τί μπορούμε πραγματικά να κάνουμε ώστε να αποκτήσει η φετινή 1η Δεκέμβρη νόημα. Ο καθένας χαρίζει ό,τι μπορεί. Άλλος την μουσική, άλλος το τραγούδι, άλλος τη συμμετοχή, τη στήριξη, την βοήθεια και την επικοινωνία. Όταν μαζευτήκαμε εκείνη τη Δευτέρα στη Βαρβάκειο, το είχαμε ήδη καταλάβει. Όλοι μαζί νικάμε τα πάντα. Ο καθένας με τον τρόπο του. Περιμένουμε την Παγκόσμια Ημέρα του Aids σαν μία γιορτή. Μία ημέρα στην οποία κάτι θα μάθουμε, κάτι θα συζητήσουμε, κάτι θα κατακτήσουμε.”

Στα πλαίσια εορτασμου της 1ης Δεκεμβρίου, η Θετική φωνή διοργανώνει – για πρώτη χρονιά- εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε πάνω από 25 πόλεις της Ελλάδας και τριήμερο εκδηλώσεων στα Ιωάννινα και στην Κύπρο. Ανάμεσα σε αυτές και η Αθήνα, όπου η οργάνωση μαζί με την PRAKSIS και το Κέντρο Ζωής θα ετοιμάζουν το “Praksis Θετικής Ζωή” ένα 3ημερο “φεστιβάλ ενημέρωσης” που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Ομόνοιας. Παράλληλα, θα διεξαχθεί και ένα διήμερο συναυλιών στο Gazarte στο Γκάζι, όπου θα συμμετέχουν γνωστοί καλλιτέχνες.

“Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι που πολλοί δήμοι, lgbtq και άλλες οργανώσεις έχουν αγκαλιάσει την προσπάθεια αυτή. Ήταν μία ιδέα που θα δε θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς τη στήριξή τους και χαιρόμαστε που το μήνυμα υπέρ της σωστής πληροφόρησης και κατά του στίγματος των ανθρώπων που ζουν με HIV θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα μέσα από τη Θετική Φωνή και τους εθελοντές της.”
_MG_4345

Όπως Τότε – Συντελεστές:

  • Μουσική/Στίχοι : Ευστάθιος Δράκος
  • Μίξη/Παραγωγή: Βίκτωρ Φορλίδας
  • Ενορχήστρωση: Ευστάθιος Δράκος/Βίκτωρ Φορλίδας
  • Συμμετείχαν: Μόνιμος Κάτοικος, Μαρία Καρέτσου
  • Σκηνοθεσία – Σενάριο : Μιχαήλ Μαυρομούστακος
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Kris Tsiakiris
  • Β.παραγωγής : Γιώργος Σταυρίδης , Φώτης Φωτίου
  • Δ.παραγωγής : Αλεξάνδρα Ξύδα
  • Συντονισμός: Νάντια Σουφλή
  • Χειριστής πλάνων ελικοπτέρου : Μιχάλης Καγιαλής
  • Μακιγιάζ: Νίκος Κοσμετάτος
  • Έπαιξαν: Χρήστος Μπέτας , Ειρήνη Χατζηνικολάου, Νίκος Ψαρράς, Άλεξ οικονόμου, Άλεξ Κάβδας, Φαίη Δουγαλή

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!