Fashion: Ο πουριτανισμός επιστρέφει στα Μ.Μ.Ε

07/04/2013
antivirus magazine διαφήμιση

Το τελευταίο διάστημα διαβάζω στον ελληνικό και ξένο τύπο δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονται στο εξώφυλλο του διεθνούς αντρικού περιοδικού μόδας Vogue Hommes. Το τελευταίο τεύχος του περιοδικού φιλοξενεί το πανέμορφο 23χρονο μοντέλο Jarrod Scott,  από την Αυστραλία, τόσο στο εξώφυλλο του τελευταίου της τεύχους όσο και σε αφιέρωμα του στο εσωτερικό του περιοδικού.

Η φωτογράφηση στο εσωτερικό του περιοδικού και ειδικά  η τελευταία φωτογραφία πρoκάλεσε αρκετές συζητήσεις για το αν ταιριάζει ή όχι με την αισθητικής της Vogue. Διαβάζοντας άρθρο σχετικά με το θέμα στην αγγλικής Daily Mail  με τίτλο Is it Vogue or Playboy? Male model reveals pubic hair on cover of fashion bible – and strips entirely naked inside in ‘fashion’ shoot (μετάφραση : Είναι η Vogue ή το Playboy? ‘Αντρας μοντέλο αποκαλύπτει το τρίχωμα της ηβικής χώρας-και ξεντύνεται εντελώς στο εσωτερικό σε φωτογράφιση μόδας) δε μπόρεσα να κρατηθώ και να μην αναφερθώ και εγώ στο θέμα.

Τη φωτογράφηση για το εξώφυλλο και για το εσωτερικό του περιοδικού έκανε ο διάσημος φωτογράφος μόδας Sølve Sundsbø . Σε αυτή και ειδικότερα στο εξώφυλλο το μοντέλο φορά ρούχα διασήμων οίκων όπως Gucci, Bottega Veneta, Dolce & Gabbana και Hermes. Η δημοσιογράφος στην αγγλική Daily Mail δηλώνει σχεδόν σοκαρισμένη που το μοντέλο έχει ανοιχτό του κουμπί του παντελονιού του. Σε αυτό το σημείο αγαπητή μου, οι φεμινιστικές οργανώσεις θα έπρεπε να χαίρονται γιατί τόσα χρόνια αναφέρουν ότι τα περιοδικά μόδας, φωτογράφοι αλλά και σχεδιαστές προβάλουν μια εικόνα της γυναίκας η οποία την υποβαθμίζει. Μπορεί να διαφωνώ αλλά θα μιλήσω παρακάτω για αυτό. Δηλαδή όταν βλέπουμε γυμνή την Kate Moss όπως την είδαμε πρόσφαατα στη Vogue, πώς αντιδράσατε. Αλλά εκεί δεν είπατε τίποτα. Το μόνο που μπορεί να είπατε είναι κάτι του στυλ : Σίγουρα έκαναν πολύ photoshop. Δε μπορεί μια γυναίκα να είναι έτσι στην ηλικία της. Και όμως μπορεί !!!!

Η φωτογράφηση που σοκάρει κάποιους και αντιδρούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για μένα προσωπικά είναι υπέροχη. Αποκαλύπτει την ομορφιά του ανδρικού σώματος σε όλο της το μεγαλείο, προβάλωντας με υπέροχο μοναδικό καλλιτεχνικό τρόπο και καθόλου χυδαίο ή αντιαισθητικό ρούχα επωνύμων εταιρειών. Πολλές φωτογραφίες θυμίζουν φωτογραφίες της δεκαετίας του 1970, όπως η διάσημη φωτογραφία του γυμνού Yves Saint Laurent και στο σύνολο της η φωτογράφηση θα μπορούμε να πάρει άριστα.

Αυτό το οποίο με σοκάρει δεν είναι καθόλου η φωτογράφηση αλλά ο πουριτανισμός ο οποίος επικρατεί σε πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης και ιστοσελίδες. Με σοκάρει ο τρόπος με τον οποίο κάποιοι δημοσιογράφοι προωθούν ιδέες που θεωρώ φασιστικές. Διότι η λογοκρισία στην τέχνη, είναι μια μορφή φασισμού. Αν το εξώφυλλο και η φωτογράφηση στο εσωτερικό του προσβάλει την αισθητική κάποιου, τότε είναι ελεύθερος να επιλέξει να μην αγοράσει το περιοδικό και κυρίως να μη το ξεφυλλίσει.

Με σοκάρει που το 2013, η θέα του αντρικού σώματος ή στην προκειμένη περίπτωση της ηβικής χώρας προκαλεί αντιδράσεις. Ο πουριτανισμός και η άνοδος ακραίων στοιχείων ανά την Ευρώπη με ανησυχεί. Δε μου αρέσει το γεγονός ότι κάποιοι προσπαθούν με τον τρόπο τους να περιορίσουν την καλλιτεχνική δημιουργία στην προσωπική τους αισθητική και να επιβάλουν με τον τρόπο τους τα ακραία πιστέυω τους. Η αισθητική, η καλλιτεχνική δημιουργία όπως και η ελευθεριά του λόγου δε μπορούν να μπουν σε καλούπια. Ο ψευτό-πουριτανισμός, ο ψεύτικός καθωσπρεπισμός και οι ναζιστικές απόψεις περί τέχνης δεν έχούν θέση το 2013, ειδικά όταν θεωρώ οτι πολλοί από τους κατακριτές θα ήθελαν να έχουν αυτό το υπέροχο σώμα ή το μοντέλο στο κρεβάτι τους.

Τώρα αν με ρωτούσατε τι θα έκανα αν κάποιος φωτογράφος μας παρουσίαζε αυτή τη δουλειά για το περιοδικό μας, η απάντηση μου είναι απλή, θα την έδινα αμέσως στον εκδότη μας για δημοσίευση(πέρα από τούμπες προφανώς).

Για όσους και όσες η φωτογράφηση δε σόκαρε και θέλουν να μάθουν λίγα παραπάνω για το μοντέλο.

Ο Jarrod Scott ανακαλύφθηκε από πρακτορείο μόδας σε μια παραλία των Φιλιππίνων όπου έκανε διακοπές. Η καριέρα του στο μόντελινγκ ξεκίνησε μόλις πέρσι. Περπάτησε για την κολεξιόν του οίκου  Givenchy για τη συλλογή  Φθινόπωρο-Χειμώνας 2012. Έχει φωτογραφηθεί για το σουηδικό brand εσωρούχων Bjorn Borg.Ο Scott είναι 23 χρόνων, είναι γνωστός με το nickname Jazz και εργάζεται ως μοντέλο. Γεννήθηκε στην Αυστραλία και είναι ιταλογερμανικής καταγωγής. Ως χόμπι έχει τη μαγειρική, το ψάρεμα και τα ταξίδια. Θέλει να επισκεφτεί τα νησιά Bora Bora και τα Galapagos και έχει ως πρότυπο τον Mohammed Ali.

Οι φωτογράφηση ακολουθεί παρακάτω 

 

 

 

   

 

Ταυτότητα

Ο Lucas Samaltanos-Ferrier είναι πτυχιούχος γεμμολόγος του Gemological Institute of America ( GIA ) και σχεδιαστής κοσμημάτων. Είναι μέλος της Αμερικανικής ένωσης ιστορικών κοσμήματος ( ASJH ), τεχνικός σύμβουλος σε ιδιωτικές συλλογές κοσμημάτων και ρολογιών και συντάκτης άρθρων για το κόσμημα και τα ρολόγια.

Για πολλά χρόνια εργαζόταν ως model agent και model scouter αλλά και ως σύμβουλος σε επιχειρήσεις μόδας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Λάτρης της φωτογραφίας, της μόδας και της τέχνης , συνεργάζεται με το antivirus ως Fashion & Beauty Director του περιοδικού και αρθρογράφος από το τεύχος 33. 

E-mail : [email protected]

[email protected]

Ο Lucas Samaltanos-Ferrier είναι πτυχιούχος γεμμολόγος του Gemological Institute of America ( GIA ) και σχεδιαστής κοσμημάτων και ρολογιών. Είναι μέλος της Αμερικανικής ένωσης ιστορικών κοσμήματος ( ASJH ), τεχνικός σύμβουλος σε ιδιωτικές συλλογές κοσμημάτων και ρολογιών και συντάκτης άρθρων για το κόσμημα.
Για πολλά χρόνια εργαζόταν ως model agent και model scouter αλλά και ως σύμβουλος σε επιχειρήσεις μόδας και ειδών πολυτελείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Λάτρης της φωτογραφίας, της μόδας και της τέχνης , συνεργάζεται με το antivirus ως Fashion , & Beauty Director του περιοδικού και αρθρογράφος. Υπό την καλλιτεχνική του επίβλεψη του είναι όλα τα editorial μόδας του περιοδικού μας και πολλές φωτογραφήσεις, επωνύμων και μη. Με δημιουργική διάθεση και πολλές ιδέες, γράφει επίσης άρθρα και συναντά αγαπημένα πρόσωπα για συνεντεύξεις.
Διαμένει και εργάζεται στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

E-mail : [email protected]




Δες και αυτό!