Ιστορικές έρευνες αποδεικνύουν τον εκτοπισμό ” Ροζ Τριγώνων” από τη Γαλλία

16/02/2012
antivirus magazine διαφήμιση

Το Mémorial de la Déportation Homosexuelle, δημοσίευσε το 2007 , σημαντικά ιστορικά αρχεία τα οποία δεν έχουν ποτέ δημοσιευτεί και τα οποία αποδεικνύουν ότι κατά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο εκτοπίστηκαν και φυλακίστηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης Γάλλοι ομοφυλόφιλοι.

Το www.avmag.gr επιλέγει να τα αναδημοσιεύσει ειδικά μετά τις πρόσφατες και ειδικά προσβλητικές δηλώσεις του Christian Vanneste, βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος UMP. ( Διαβάστε το σχετικό άρθρο εδώ

Μια ομάδα ερευνητών από το Fondation pour la Mémoire de la Déportation, εργάστηκε σε αυτό το θέμα και σε αναφορά της το 2001, ανέφερε ότι υπάρχουν 210 περιπτώσεις ανθρώπων που βρήκε σε λίστες που εκτοπίστηκαν λόγω της ομοφυλοφιλίας τους.

Τα συμπεράσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν αυτές τις ημέρες, αποδεικνύουν ότι 63 άτομα εκτοπίστηκαν λόγω της ομοφυλοφιλίας τους από τη Γαλλία. Για αυτά τα 63 άτομα υπάρχουν όλα τα στοιχεία, όπως ταυτότητα, τόπος και χρόνος σύλληψης, λόγος σύλληψης, καταδικαστική απόφαση, στοιχεία ( ημερομηνίες ) για την παράδοση τους από τις γαλλικές αρχές στις Γερμανικές, ημέρα και ώρα αποστολής του τρένου, ημερομηνία και όνομα του στρατοπέδου συγκέντρωσης, ημερομηνία θανάτου ή απελευθέρωσης, λόγος απελευθέρωσης όπως θάνατος, τέλος ποινής, αναγκαστική στρατολόγηση στις Γερμανικές δυνάμεις στο Ανατολικό μέτωπο ή απελευθέρωση από τις συμμαχικές δυνάμεις.

Τα στοιχεία της νέας έρευνας αφορούν μόνο 63 άτομα, μιας και για αυτά βρεθήκαν όλα τα αποδεικτικά ιστορικά στοιχεία τα οποία κανείς πλέον δε μπορεί να αμφισβητήσει. Πλέον έχει αποδειχτεί ότι ο εκτοπισμός και η φυλάκιση σε στρατόπεδα συγκέντρωσης Γάλλων ομοφυλοφίλων είναι μια ιστορική αλήθεια η οποία είναι αναμφισβήτητη.

Στις 63 περιπτώσεις, γνωρίζουμε ότι η σύλληψη των 22 έγινε στην Alsace-Moselle,  35 στο Τρίτο Ράιχ, καθώς και 6 σε κατεχόμενες ζώνες, μεταξύ των οποίων και το Παρίσι. Οι περισσότεροι στάλθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ή γερμανικές φυλακές. Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι τουλάχιστον 11 ομοφυλόφιλοι πέθαναν κατά τον εκτοπισμό τους και ότι 9 δολοφονήθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Από τους 22 των οποίων η σύλληψη έγινε στην Alsace-Moselle, γνωρίζουμε με αποδεικτικά στοιχεία, ότι 12 μεταφέρθηκαν στο Natzweiler, 7 στο Schirmeck, 1 αρχικά στο Schirmeck και μετά στο Natzweiler και 2 σε φυλακές του Reich.

Για τους 35 των οποίων η σύλληψη έγινε σε έδαφος του Reich, γνωρίζουμε ότι 32 μεταφέρθηκαν σε Γερμανικές φυλακές, 2 στο  Natzweiler και 1 στο Schirmeck

Για τους 6 των οποίων η σύλληψη έγινε σε Γαλλικό κατεχόμενο έδαφος ( περιλαμβανομένου και του Παρισιού ) γνωρίζουμε ότι 5 μεταφέρθηκαν με ” πολιτικά” μέσα στο  Buchenwald (μερικοί ομοφυλόφιλοι φέραν το κόκκινο τρίγωνο των αντιστασιακών )  και ένας σε φυλακή του Reich που αρχειοθετήθηκε ως ” περίπτωση” της παραγράφου 175.

Στις περιπτώσεις που αφορούν το Παρίσι, τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι ένας καλλιτέχνης, ο Jean Henri T, συνελήφθη τι 1944 στο Παρίσι για ομοφυλοφιλική σχέση με Γερμανό. Τα στοιχεία αποδεικνύουν επίσης ότι ένας χορευτής μπαλέτου ο οποίος σύχναζε σε gay στέκια, συνελήφθη από την αστυνομία και παραδόθηκε στις Γερμανικές δυνάμεις για εκτοπισμό.

Η αναφορά μιλά για έναν νέο από το Στρασβούργο, ο οποίος εκτοπίστηκε για ομοφυλοφιλία. Το 1964 ο ίδιος ζήτησε επίδομα ως επιζών του Ολοκαυτώματος. Η αίτηση του απορρίφθηκε από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και δικαστήρια και πέθανε στις 9 Φεβρουαρίου 1965 σε ηλικία 68 ετών. Χωρίς οικογένεια, παιδιά ή κληρονόμους, η αίτηση του για την αποζημίωση την οποία είχε δικαίωμα χάθηκε μαζί του. Η αναφορά μιλά επίσης για τον Georges C.,  17 ετών με καταγωγή από το Dreux. Η σύλληψη του έγινε στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 1941 και καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλακή. Από το σταθμό τρένου εκτοπίστηκε και ταξίδεψε με κομβόι για το Karlsruhe (Γερμανία). Πέθανε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Τα ιστορικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι στο στρατόπεδο του  Natzweiler-Struthof, ανάμεσα στους 215 κρατούμενους βάση της παραγράφου 175, έχουν αναγνωριστεί μεταξύ άλλων ( με όλα τα στοιχεία ) 15 Γάλλοι, 171 Γερμανοί  (Από το Βερολίνο και την Κολωνία ), 4 Πολωνοί, 1 Αυστριακός, 1 Τσέχος, 1 Ρώσος, 1 Νορβηγός

Τα νέα στοιχεία αποδεικνύουν επίσης, ότι 15 Γάλλοι ομοφυλόφιλοι εκτοπίστηκαν και φυλακίστηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Natzweiler-Struthof , βάση της παραγράφου 175, 8 πέθαναν κατά τον εκτοπισμό τους, 4 επέξησαν, ενώ η τύχη 3 παραμένει άγνωστη. Από τους εκτοπισμένους ομοφυλόφιλους 91 από τους 215 πεθάναν κατά τον εκτοπισμό τους.

Το Mémorial de la Déportation Homosexuelle δήλωσε « Χάρη στον Pierre Seel ( τον πρώτο Γάλλο ομοφυλόφιλο επιζήσαντα του Ολοκαυτώματος που μίλησε ανοιχτά για τον εκτοπισμό του για λόγους ομοφυλοφιλίας ) αλλά και χάρη στο έργο και τις έρευνες του Jean Le Bitoux,και πρόσφατα χάρη στις έρευνες ιστορικών και πανεπιστημιακών επιτέλους ρίχνουμε φως σε αυτή τη σκοτεινή σελίδα της Γαλλικής ιστορίας»

Προσωπικά πιστεύω ότι ο οποιοσδήποτε αρνητής του Ολοκαυτώματος θα πρέπει να καταδικάζεται, διότι κανείς δε μπορεί και δεν έχει το δικαίωμα να αμφισβητεί τη φρίκη των στρατοπέδων που έζησαν όσοι επιβίωσαν το Ολοκαύτωμα, ούτε το μαρτύριο όσων αθώων θυμάτων έχασαν τη ζωή τους κάτω από το ναζιστικό καθεστώς στον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο. 

Στο antivirus θυμόμαστε και τιμούμε με σεβασμό τα εκατομμύρια ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους κάτω από το ναζιστικό καθεστώς στο Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο. Και αυτό αποτελεί ταυτόχρονα και δέσμευση τιμής στους ελάχιστους πια εν ζωή ανθρώπους που έζησαν τη φρίκη των στρατοπέδων, αλλά και σε όλα τα θύματα του Ολοκαυτώματος, ότι το μαρτύριο τους δεν θα ξεχαστεί και θα συνεχίσει να υπενθυμίζει στο διηνεκές τις τραγικές για την ανθρωπότητα συνέπειες στις οποίες οδηγεί ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία. Η μνήμη οφείλει και πρέπει να είναι κοινή για όλα τα θύματα του Ολοκαυτώματος.

 

Όλα τα στοιχεία του άρθρου προέρχονται από το Mémorial de la Déportation Homosexuelle (MDH). 

Σχετικά άρθρα

 

 Στο antivirus  με αφορμή  την 27η Ιανουαρίου, ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος κάναμε ένα αφιέρωμα στα Ροζ  Τρίγωνα, ή αλλιώς τους ομοφυλόφιλους κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο που μεταφέρθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στο τεύχος 36.

 Μνημεία προς τιμή των ομοφυλοφίλων θυμάτων του Ναζισμού υπάρχουν σε δίαφορες πόλεις ανά τον κόσμο όπως Amsterdam, Berlin, Bologna, Den Haag, Frankfurt am Main, Köln, Anchorage, Sydney, San Francisco και Montevideo. Ειδικές πλάκες προς τιμή των ομοφυλοφίλων θυμάτων του Ναζισμού έχουν τοποθετηθεί μεταξύ άλλων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Mauthausen, Neuengamme, Dachau, Sachsenhausen και Buchenwald.

[email protected]

Ο Lucas Samaltanos-Ferrier είναι πτυχιούχος γεμμολόγος του Gemological Institute of America ( GIA ) και σχεδιαστής κοσμημάτων και ρολογιών. Είναι μέλος της Αμερικανικής ένωσης ιστορικών κοσμήματος ( ASJH ), τεχνικός σύμβουλος σε ιδιωτικές συλλογές κοσμημάτων και ρολογιών και συντάκτης άρθρων για το κόσμημα.
Για πολλά χρόνια εργαζόταν ως model agent και model scouter αλλά και ως σύμβουλος σε επιχειρήσεις μόδας και ειδών πολυτελείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Λάτρης της φωτογραφίας, της μόδας και της τέχνης , συνεργάζεται με το antivirus ως Fashion , & Beauty Director του περιοδικού και αρθρογράφος. Υπό την καλλιτεχνική του επίβλεψη του είναι όλα τα editorial μόδας του περιοδικού μας και πολλές φωτογραφήσεις, επωνύμων και μη. Με δημιουργική διάθεση και πολλές ιδέες, γράφει επίσης άρθρα και συναντά αγαπημένα πρόσωπα για συνεντεύξεις.
Διαμένει και εργάζεται στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

E-mail : [email protected]




Δες και αυτό!