Μια έκθεση με τίτλο «κρατική τρομοκρατία κατά των ομοφυλοφίλων στη ναζιστική Γερμανία 1933 – 1945» έχει πλέον ανοίξει στην πρωτεύουσα της Σερβίας.
Η έκθεση, που αποκαλύπτει τα δεινά που υπέστησαν οι ομοφυλόφιλοι από το ναζιστικό καθεστώς, άνοιξε στο Μουσείο της πόλης του Βελιγραδίου στις 2 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου.
Μέσα από την παρουσίαση των περίπου 150 αρχειακών φωτογραφιών, κειμένων και εγγράφων, η έκθεση αφηγείται την ιστορία των 100.000 περίπου ανθρώπων που ήταν έγκλειστοι λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, πριν και κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Τα ντοκουμέντα της έκθεσης δείχνουν την άνοδο μιας συστηματικής και κρατικώς επιβληθείσας ομοφοβίας, ενώ επιπλέον απεικονίζουν την προσωπική ιστορία ομοφυλοφίλων που έζησαν υπό του ναζιστικό καθεστώς. .Άνθρωποι που ήταν έγκλειστοι λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, πριν και κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.
Η δίωξη των ομοφυλοφίλων στη Γερμανία συνεχίστηκε μέχρι τη δεκαετία του 1970.
Το 2002 το γερμανικό κοινοβούλιο έδωσε χάρη σε όλα τα θύματα που είχαν καταδικαστεί από τους Ναζί ως ομοφυλόφιλοι και τους τίμησε με την ανέγερση ενός μνημείου στο Βερολίνο, το 2008.
Το συμπληρωματικό πρόγραμμα της έκθεσης περιλαμβάνει την προβολή βιβλίων και περιοδικών , εγκαταστάσεις βίντεο και προβολές ταινιών.
Κάθε Σαββατοκύριακο, κατά τη διάρκεια της έκθεσης, οι φιλόσοφοι Dusan Maljkovic, Ivan Milenkovic και Tamara Djordjevic θα συμμετάσχουν σε συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης σχετικά με τον ναζισμό και τις στρατηγικές ελέγχου.
Στο Βελιγράδι θα πραγματοποιηθεί επίσης κατά τη διάρκεια της έκθεσης η προώθηση του βιβλίου του Heinz Heger «Οι άντρες με το ροζ τρίγωνο» , καθώς και του QT, ενός περιοδικού για τη ομοφυλοφιλική θεωρία και τον πολιτισμό.
Ένα άλλο βιβλίο που προωθείται είναι το «The man who knew too much» του David Leavitt, και αφορά τον Βρετανό επιστήμονα Alan Turing – που έπεσε θύμα της «θεραπείας» του χημικού ευνουχισμού.
Το κοινό θα έχει επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσει τη βίντεο εγκατάσταση East Side Story, του Ιγκόρ Grubic που καλύπτει τις βίαιες αντιδράσεις εναντίων των gay pride παρελάσεων που έλαβαν χώρα στο Βελιγράδι και το Ζάγκρεμπ, καθώς και αρκετές ταινίες που ασχολούνται με τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.
Αυτές περιλαμβάνουν την ταινία «Paragraph 175», των Rob Epstein και Jeffrey Friedman, η οποία αφηγείται την ιστορία εκείνων που υπέστησαν διώξεις βάσει του γερμανικού νόμου του 1871, – έναν νόμο που ανακήρυττε την ομοφυλοφιλία ως έγκλημα, καθώς επίσης και την ταινία «Bent» του Sean Mathias , σχετικά με τη αντιμετώπιση ενός ομοφυλόφιλου άντρα στα χέρια του Ναζί.
Οι κάτοικοι του Βελιγραδίου θα έχουν επίσης μια άλλη ευκαιρία να δούν το «City of Borders» του Yun Suh, νικητή του Grand Prix στο περσινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και Ταινιών Μικρού Μήκους του Βελιγραδιού.
Η έκθεση διοργανώνεται τον μη-κερδοσκοπικό οργανισμό ARTEQ που έχει σαν βάση του το Βελιγράδι σε συνεργασία με την οργάνωση Queer Zagreb, η οποία είχε φέρει αρχικά την έκθεση αυτή στην Κροατία το 2008.