Η Ελλάδα της κρίσης βρίσκει το HIV/AIDS σε άνοδο διαγνώσεων. Εκτός των σταθερών ετήσιων νέων διαγνώσεων που αφορούν την ευπαθή ομάδα των ανδρών που κάνουν σεξ με άλλους άνδρες (MSM) φέτος η HIV λοίμωξη χτυπά και την ευπαθή ομάδα των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών. Σε μια χώρα με σχεδόν απόλυτη απουσία προγραμμάτων «μείωσης της βλάβης» από τη χρήση ναρκωτικών, ήταν δυστυχώς αναπόφευκτο.
Η HIV λοίμωξη είναι πάνω απ’ όλα μια κοινωνική ασθένεια και έτσι δε μπορούσε να παραμείνει ανεπηρέαστη από τις βίαιες αλλαγές στον κοινωνικό ιστό.
Είναι απαραίτητο να εξαλειφθούν οι «λίστες της ντροπής» για πρόσβαση σε υποκατάστατα της ηρωίνης, να υπάρχουν προγράμματα χορήγησης συριγγών, να υπάρχει η δυνατότητα ανώνυμης και εθελοντικής εξέτασης για τον HIV και απρόσκοπτη πρόσβαση στα φάρμακα για τον έλεγχο της λοίμωξης.
Η αντιμετώπιση του HIV προϋποθέτει σύγχρονες πολιτικές που στηρίζονται στην τεκμηρίωση. Πολιτικές για τα ναρκωτικά, για τη μετανάστευση για το αγοραίο σεξ. Δεν υπάρχει «ρεύμα» νέων διαγνώσεων που να στοχεύει στο προνοιακό επίδομα, όπως ανεύθυνα διαδίδουν μερικοί, ούτε και η αυξανόμενη πορνεία από μόνη της είναι υπεύθυνη για τη διασπορά του ιού. Αν μας προσφέρεται σεξ χωρίς προφυλάξεις είναι γιατί το ζητάμε. Είναι σημαντικό πάντα να θυμόμαστε, ο ιός δεν μας βρίσκει, εμείς πάμε και τον βρίσκουμε. Η ευθύνη της προφύλαξης είναι προσωπική μας υπόθεση.
Η Ελλάδα της κρίσης βρίσκει τη κοινότητα των οροθετικών μπροστά σε ένα αβέβαιο μέλλον. Κοινωνικές παροχές χρόνων, που εν μέρει αντιμετώπιζαν το κοινωνικό ρατσισμό και το στίγμα που έχουν συνδυαστεί με την HIV λοίμωξη, διακόπτονται (χρησιμοποιώντας το νέο Κανονισμό Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας ως προκρούστεια κλίνη) ή μπαίνουν σε αμφισβήτηση με το πρόσχημα της “στοχευμένης μόλυνσης” και δημιουργούν νέες δυσμενείς συνθήκες στο καθημερινό αγώνα κάθε οροθετικού για ζωή.
Καλούμε τη πολιτεία, το Υπουργείο Υγείας, κάθε υπεύθυνο φορέα να μην αφήσουν τη “λογική των αριθμών” να γίνει η αιτία μιας επικίνδυνης έκρηξης νέων κρουσμάτων HIV/AIDS και κοινωνικού αποκλεισμού των οροθετικών.
ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ