Ζοφερή η εικόνα της ζωής για τα τρανς άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο

06/10/2021
από
τρανς άτομα
Transgender people and their supporters gather in Parliament Square to protest against potential changes to the Gender Recognition Act on 04 July, 2020 in London, England. The UK government is reportedly planning to scrap proposed self-identification laws for trans and non-binary people without the need for medical diagnosis, despite the government's own consultation on reforming the Gender Recognition Act showing overwhelming public support for making it more straightforward for trans people to get legal recognition of their gender. (Photo by WIktor Szymanowicz/NurPhoto via Getty Images)

Ένας στους επτά τρανς ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο λαμβάνει αρνητική απάντηση από τον γενικό γιατρό, ως προς την υγειονομική περίθαλψη, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Ταυτόχρονα, σχεδόν το 1/3 των τρανς ατόμων δεν έχει λάβει την απαραίτητη φροντίδα λόγω φύλου, μόνο και μόνο επειδή είναι τρανς. Ενώ από εκείνα τα τρανς άτομα, που κατάφεραν τελικά να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες γενικής υγειονομικής περίθαλψης, το 70% ανέφερε ότι αντιμετώπισε τρανσφοβία.

Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη ότι περισσότεροι από τους μισούς (57%) τρανς ανθρώπους αποφεύγουν να πηγαίνουν στον γιατρό, όταν αισθάνονται άρρωστοι.

Αυτά τα ευρήματα περιέχονται σε μια έκθεση που βασίζεται σε έρευνα σχεδόν 700 Βρετανών τρανς ατόμων, που πραγματοποιήθηκε από τον οργανισμό TransActual.

Η έκθεση, «Έρευνα για τις τρανς ζωές 2021: Αντοχή στο εχθρικό περιβάλλον του Ηνωμένου Βασιλείου» (Trans lives survey 2021:Enduring the UK’s hostile environment), δίνει μια ζοφερή εικόνα της ζωής για τα τρανς άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο σήμερα.

Ο Chay Brown, διευθυντής της TransActual, δήλωσε:

«Αυτά τα ευρήματα είναι συγκλονιστικά, αλλά σε καμία περίπτωση απροσδόκητα. Απλώς, έθεσαν αριθμούς σε μια επικίνδυνη κατάσταση, που σχεδόν κάθε τρανς άτομο στο Ηνωμένο Βασίλειο γνωρίζει καλά. Η τρανσφοβία είναι αναπόφευκτη, είτε είμαστε στο σπίτι, στη δουλειά είτε όταν πηγαίνουμε στους γιατρούς».

Οι τρανσφοβικές διακρίσεις στην υγειονομική περίθαλψη είναι χειρότερες για τα μαύρα και μελαμψά τρανς άτομα και τα τρανς άτομα με αναπηρία.

Στον χώρο εργασίας

Παράλληλα, με τις προκαταλήψεις και τις διακρίσεις σε βάρος των τρανς ατόμων, που προσπαθούν να έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, τα προβλήματα παραμένουν, επίσης, στον εργασιακό χώρο.

Στον χώρο εργασίας, μεγάλος αριθμός τρανς ατόμων έχει βιώσει τρανσφοβία, ενώ προσπαθούσε να βρει εργασία (63%), ή από τον διευθυντή, ή τους συναδέλφους. Το 73% των τρανς ανδρών και γυναικών έχουν βιώσει τρανσφοβία από συναδέλφους τους, όπως και το 80% των non-binary ατόμων.

Τρανς μαύρα και μελαμψά άτομα και τρανς ΑμεΑ

Ενώ οι διακρίσεις επηρεάζουν την πλειοψηφία των τρανς ατόμων, για τα τρανς μαύρα και μελαμψά άτομα και τα τρανς ΑμεΑ, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Το 73% των μαύρων και των μελαμψών ατόμων έχει τουλάχιστον μία εμπειρία τρανσφοβίας ενώ αναζητούσε εργασία, και το 88 % έχει βιώσει τρανσφοβία από συναδέλφους.

Στην υγειονομική περίθαλψη, ένας μεγαλύτερος αριθμός τρανς ΑμεΑ ανέφερε ότι οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης είναι ανεπαρκείς σε σχέση με εκείνες για τα τρανς άτομα χωρίς αναπηρία. Το 60% των ατόμων με αναπηρία που συμμετείχαν στην έρευνα της TransActual ανέφεραν ότι δέχτηκαν διάκριση λόγω αναπηρίας, κατά την προσπάθεια πρόσβασης σε συγκεκριμένες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.

Τα τρανς άτομα με αναπηρία είναι, επίσης, πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν καθυστερημένη θεραπεία, με το 93% να το έχει υποστεί, σε σύγκριση με το 85% των ατόμων που δήλωσε επίσης ότι το έχει υποστεί, αλλά δεν είχαν κάποια αναπηρία.

Επιπλέον, το 53% των μαύρων και των μελαμψών ατόμων δήλωσε ότι είχε βιώσει ρατσισμό, όταν προσπαθούσε να αποκτήσει πρόσβαση σε συγκεκριμένες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.

Διακρίσεις σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας

Εκτός εργασίας και υγειονομικής περίθαλψης, τα τρανς άτομα αντιμετωπίζουν κι άλλα σοβαρά ζητήματα: το 27% των Βρετανών τρανς ανθρώπων υπήρξαν άστεγοι κάποια στιγμή στη ζωή τους. Το ίδιο ποσοστό ανεβαίνει στο 36% για τα μαύρα και μελαμψά άτομα και για τα ΑμεΑ τρανς άτομα.

Η Jane Fae, πρόεδρος της Trans Media Watch, δήλωσε για τα ευρήματα της έκθεσης, ότι το «πραγματικό σκάνδαλο» είναι «πόσο ολοκληρωμένα τα ΜΜΕ έχουν συνωμοτήσει για να αγνοήσουν αυτήν την κατάσταση, προτιμώντας αντίθετα, να αναπαράγουν δεκάδες χιλιάδες λέξεις για τις -σε μεγάλο βαθμό φανταστικές- συνέπειες της μεταρρύθμιση του νόμου για την αναγνώριση του φύλου.»

Η Fae πρόσθεσε:

«Δεν είμαστε καθόλου έκπληκτοι, όταν διαπιστώνουμε ότι το 70% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η τρανσφοβία των μέσων ενημέρωσης έχει επηρεάσει την ψυχική τους υγεία. Επιπλέον, το 93% ανέφερε ότι η τρανσφοβία των μέσων ενημέρωσης είχε αντίκτυπο στην εμπειρία της τρανσφοβίας από αγνώστους στον δρόμο, ενώ το 85% δήλωσε ότι έχει επηρεάσει τον τρόπο που τα αντιμετωπίζει η οικογένειά τους.

Η ουσία είναι: Η τρανσφοβία επηρεάζει όλες τις πτυχές της καθημερινής ζωής για τα τρανς άτομα, από τις σχέσεις με τους φίλους και τις οικογένειές μας, μέχρι την υγειονομική περίθαλψη, ακόμη και την ακρόαση ραδιοφώνου. Αυτή η έκθεση είναι απαραίτητο να διαβαστεί από όσους εργάζονται στην υγειονομική περίθαλψη ή στα μέσα ενημέρωσης, καθώς και για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους εργοδότες, και ελπίζουμε ότι παρέχει τροφή για σκέψη. Οι ενέργειές σας (και οι αδράνειές σας) έχουν βαθύ αντίκτυπο σε όλους μας.» 

Για να διαβάσετε και να κατεβάσετε την έκθεση «Trans lives survey 2021:Enduring the UK’s hostile environment» στα αγγλικά κάντε κλικ εδώ.




Δες και αυτό!