Ο επιθετικός της Gala Fairydean Rovers, Zander Murray, έγινε ο πρώτος Σκωτσέζος ποδοσφαιριστής, που έκανε coming out ως γκέι.

Ο 30χρονος Murray μίλησε για την απόκρυψη της σεξουαλικότητάς του για χρόνια, σε μια συνέντευξη στην επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου του.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @zandermurray19

Είπε: «Πρώτον, νιώθω ότι το βάρος του κόσμου φεύγει πλέον από τους ώμους μου.

«Ο λόγος που αποφάσισα να το κάνω αυτό τώρα είναι διπλός. Πρώτον, ήμουν σε διακοπές πρόσφατα, σε μια εκδήλωση Pride, και ήμουν πάντα τόσο κρυφός, που δεν πήγαινα ποτέ σε αυτά τα πράγματα, αλλά μου άρεσε. Η ατμόσφαιρα ήταν υπέροχη, και όλοι ήταν απλά ελεύθεροι και χαρούμενοι και ήταν υπέροχο να είμαι “εγώ”. Θέλω, επίσης, να βοηθήσω άλλους παίκτες που παλεύουν μ’ αυτό, καθώς δεν είναι εύκολο να το αντιμετωπίσουν οι άνδρες, ειδικά οι ποδοσφαιριστές.»

Ο Murray είπε ότι οι συμπαίκτες του ήταν «τόσο υποστηρικτικοί» και πρόσθεσε:

«Πριν βγεις, νομίζεις ότι ο κόσμος θα στραφεί εναντίον σου και σκέφτεσαι το χειρότερο. Ήταν υπέροχο το πόσο μεγάλη υποστήριξη είχα.»

Είπε ότι ελπίζει η απόφασή του να βοηθήσει άλλους Σκωτσέζους παίκτες, που ζουν στην ντουλάπα:

«Τα τελευταία χρόνια βγήκε ο Jake Daniels και μετά οι Craig Napier και Lloyd Wilson που είναι και οι δύο διαιτητές. Φυσικά υπάρχουν ομοφυλόφιλοι ποδοσφαιριστές στο παιχνίδι μας και είχα πολλούς παίκτες που ήρθαν σε επαφή μαζί μου, λέγοντας ότι διάβασαν την ανάρτησή μου, και δεν μπορούν να πιστέψουν πόσο δυνατός είμαι που το κάνω αυτό.»

Σχεδόν αμέσως μετά τη δημόσια κοινοποίηση ότι είναι ομοφυλόφιλος, ο Murray άρχισε να δέχεται κριτική από ορισμένους ποδοσφαιρόφιλους.

Κάποιος έγραψε στο Twitter: «Δεν καταλαβαίνω γιατί ο Ζάντερ Murray πρέπει να εμφανίζεται ως ομοφυλόφιλος. Γιατί να μην συνεχίσει να παίζει ποδόσφαιρο, όπως έκανε χρόνια πριν. Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων δεν ενδιαφέρεται για το τι είναι, απλώς σκοράρει για να βοηθήσει την ομάδα του να κερδίσει».

Αλλά, ο Murray απάντησε στο Twitter, αναφέροντας όλους τους λόγους που ήταν ζωτικής σημασίας για αυτόν να κάνει coming out.

Έγραψε: «Δεν είμαστε η συντριπτική πλειοψηφία, οι γκέι άντρες ποδοσφαιριστές στο Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζονται πρότυπα, η πλειοψηφία φοβάται να το πει σε φίλους/οικογένεια/ συμπαίκτες.

Και συνέχισε: «Για τη νεότερη γενιά, για να μπορούν τώρα να δουν χαρούμενους, επιτυχημένους, ομοφυλόφιλους άντρες μέσα [και] γύρω από το ποδόσφαιρο.

«Τελικά, θα φτάσουμε σε ένα σημείο, όπου αυτό δε θα είναι είδηση. Θέλω να είμαι μέρος της λύσης! Παρακολουθήστε αυτόν τον χώρο στο εγγύς μέλλον.»

Σε μια δήλωση για το coming out του Murray, ο πρόεδρος της Gala Fairydean Rovers, Ryan Cass, είπε: «Όλοι στην ομάδα υποστηρίζουν πλήρως τον Zander και είμαστε χαρούμενοι που νιώθει άνετα να βγει να το πει.

«Ο Zander έχει δείξει μεγάλη γενναιότητα και έχει την πλήρη υποστήριξη του συλλόγου και είμαι σίγουρος ότι θα λάβει την υποστήριξη που του αξίζει από όλη την ποδοσφαιρική οικογένεια στη Σκωτία».

Ενώ ο Murray είναι ο πρώτος επαγγελματίας σκωτσέζος παίκτης που κάνει coming out, ο Άγγλος ποδοσφαιριστής Justin Fashanu που έπαιζε για την Airdrie and Hearts στα μέσα της δεκαετίας του 1990, ήταν ο πρώτος Βρετανός που είχε κάνει coming out τότε ως ομοφυλόφιλος. Μάλιστα, κυνηγήθηκε από τον Τύπο και βομβαρδίστηκε με ομοφοβία, όπου κατέληξε να αυτοκτονήσει το 1997 σε ηλικία μόλις 37 ετών.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της AIDSmap Matthew Hodson έγραψε στο Twitter: «Ο Justin Fashanu ήταν ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος ποδοσφαιριστής της Βρετανίας. Ήταν όμορφος και ταλαντούχος. Τον ήξερα (είχαμε μία σύντομη σχέση).

«Καταδιώχθηκε από τον Τύπο και τα πλήθη και άφησε τη ζωή του στα 37 του.

«Μου αρέσει να βλέπω τον Zander Murray και τον Jake Daniels να αλλάζουν την ιστορία για τους γκέι άνδρες στο ποδόσφαιρο».