Στο νεοσύστατο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας βρέθηκε ο πρωθυπουργός την περασμένη Παρασκευή.
Ο κ. Μητσοτάκης ευχήθηκε, μάλιστα, «καλή δύναμη» στην Υπουργό, στην Υφυπουργό, και στους τρεις Γενικούς Γραμματείς, τονίζοντας ότι «έρχεστε να καλύψετε ένα κενό, συγκεντρώνοντας πολιτικές οι οποίες ήταν κατακερματισμένες σε πολλά διαφορετικά Υπουργεία, οι οποίες όμως αφορούν όλους -και θα έλεγα ιδίως τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας- και γι΄ αυτό και θα υποστηρίξουμε με πολύ μεγάλη θέρμη το έργο σας σε μια σειρά από πολιτικές».
Σε κάποιο σημείο, μάλιστα, αναφέρθηκε και στα ζητήματα ισότητας δηλώνοντας ότι «στα ζητήματα τα οποία αφορούν οριζόντια την ισότητα. Εκεί δεν βάζουμε νερό στο κρασί μας, δεν κάνουμε εκπτώσεις. Και στα ζητήματα που αφορούν συνολικά τις συμπεριληπτικές μας πολιτικές, έχουμε θέσει τον στόχο της φιλοδοξίας μας πολύ ψηλά. Την εφαρμογή της στρατηγικής μας για τους ΛΟΑΤΚΙ+ συμπολίτες μας».
Είναι η δεύτερη φορά (η πρώτη ήταν σε συνέντευξή του στο Bloomberg), μετά την επανεκλογή του, που ο πρωθυπουργός αναφέρεται στη ΛΟΑΤΚΙ+ στρατηγική που πρόκειται να ακολουθήσει η κυβέρνησή του, χωρίς ωστόσο να κάνει κάποια πιο συγκεκριμένη αναφορά σ΄αυτή ή σε κάποιο χρονικό πλαίσιο.
Είναι σαφές ότι οι πρόσφατες αυτές αναφορές του κ. Μητσοτάκη σχετίζονται με τον δικαίωμα στην ισότητα στον γάμο που (ακόμη) στερούνται τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, συμπεριλαμβανομένων και των γονεϊκών δικαιωμάτων. Ένα θέμα για το οποίο έχουν τοποθετηθεί αρνητικά υψηλόβαθμα στελέχη του, όπως ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, αλλά και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης.
Την ίδια στιγμή η νέα σύσταση του σώματος της Βουλής βαδίζει σε πιο (ακραία) συντηρητικά μονοπάτια, με τη δύναμη των κομμάτων που έχουν ταχθεί -σαφώς- υπέρ της ΛΟΑΤΚΙ+ ισότητας να έχει περιοριστεί αρκετά και με τρία ακροδεξιά (φασιστικά) κόμματα να έχουν ήδη βρει τη θέση τους στο κοινοβούλιο.
Γι΄αυτό, ακριβώς, και η ανάγκη για σαφείς τοποθετήσεις/δεσμεύσεις σχετικά με την αναγνώριση των (ΛΟΑΤΚΙ+) δικαιωμάτων μας, είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Γιατί όπως δείχνουν τα πράγματα, μπορεί η κοινωνία να πηγαίνει μπροστά ή πολιτική της, ωστόσο, εκπροσώπηση βαδίζει προς την αντίθεση κατεύθυνση.