Μετά από 11 χρόνια δικαστικής μάχης, μια τρανς γυναίκα στην Ουάσιγκτον κέρδισε 930.000 δολάρια στην αγωγή της για τις διακρίσεις που βίωσε στον χώρο εργασίας της και συγκεκριμένα σε ένα τοπικό εστιατόριο McDonald’s.
Οι ένορκοι συμφώνησαν με τις καταγγελίες της Diana Portillo Medrano σχετικά με το ότι υποβλήθηκε σε «καταιγισμό χλευασμών, γέλιου, γελοιοποίησης και παρενόχλησης επειδή είναι τρανς γυναίκα», όπως περιγράφεται στην αγωγή εναντίον των ιδιοκτητών του franchise της βορειοδυτικής Ουάσιγκτον.
Η αγωγή ανέφερε ότι οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση – ο ιδιοκτήτης του franchise International Golden Foods LLC (IGF) και η MCI Golden Foods LLC, με έδρα το Burke της Βιρτζίνια – χρησιμοποίησαν την έλλειψη εγγράφων ταυτοποίησης της Medrano ως πρόσχημα για να την απολύσουν, αφού κατήγγειλε την κατά συρροή παρενόχληση στο Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ουάσιγκτον.
Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της οκταήμερης πολιτικής δίκης αποκάλυψαν ότι η Medrano ήταν μια από τους πολλούς υπαλλήλους που είχε προσλάβει η εταιρεία χωρίς νόμιμη άδεια εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Medrano είναι μια μετανάστρια από το Ελ Σαλβαδόρ.
«Αφού επισημοποίησε και ανέδειξε τις καταγγελίες της, οι κατηγορούμενοι την απέλυσαν για προσχηματικούς λόγους. Οι εναγόμενοι έκαναν διακρίσεις εις βάρος της κας Medrano λόγω της ταυτότητας φύλου της και της άσκησαν αντίποινα κατά παράβαση του νόμου περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Περιφέρειας της Κολούμπια», αναφέρεται στην καταγγελία.
Η Medrano είχε προσληφθεί το 2011 ως αντιπρόσωπος εξυπηρέτησης πελατών στο franchise και είχε αναγνωριστεί και προαχθεί για την καλή της δουλειά, αναφέρει η αγωγή. Η αντιμετώπιση της από τους συναδέλφους της άλλαξε αφότου ξεκίνησε τη φυλομετάβασή της.
«Παρά την επιτυχημένη πενταετή σταδιοδρομία της στα McDonald’s που χαρακτηρίστηκε από αυξήσεις, προαγωγές και βραβεία, οι προϊστάμενοι και οι συνάδελφοι της [ενάγουσας Diana Medrano]» έκαναν διακρίσεις εις βάρος της «επειδή είναι τρανς γυναίκα», αναφέρεται στην αγωγή. Απολύθηκε το 2016.
«Οι διευθυντές και οι προϊστάμενοι αναφέρονταν συστηματικά σε αυτήν ως άνδρα, παρά το εκπεφρασμένο αίτημά της να σεβαστούν την ταυτότητα φύλου της ως γυναίκα, ενθαρρύνοντας τους συναδέλφους να την παρενοχλούν ανελέητα με τον ίδιο τρόπο», αναφέρεται στην αγωγή. «Όταν παραπονέθηκε στους διευθυντές της, αυτοί ισχυρίστηκαν ότι η παρενόχληση ήταν δικαιολογημένη επειδή δεν είχε αλλάξει νομικά το όνομά της».
Οι ένορκοι επιδίκασαν στη Medrano 700.000 δολάρια ως ποινική αποζημίωση και 230.000 δολάρια για συναισθηματική οδύνη.
«Η Diana είναι η ηρωίδα μας», δήλωσε ο δικηγόρος της, Jonathan Puth, μετά την ετυμηγορία. «Υπερασπίστηκε τα δικαιώματά της απέναντι σε μια τρομερή παρενόχληση και συνέχισε να αγωνίζεται ακόμα και όταν απολύθηκε γι’ αυτό. Αυτή η ετυμηγορία θέτει σε γνώση και άλλων εργοδοτών ότι η ανοχή της παρενόχλησης σε βάρος τρανς εργαζομένων είναι παράνομη και δαπανηρή».