Με την καθυστέρηση περίπου δύο χρόνων ξεκινά η δωρεάν διάθεση της προληπτικής αγωγής (PrEP) για τον HIV/AIDS σε 24 νοσοκομεία της χώρας.
Αυτό τουλάχιστον προβλέπει η εγκύκλιος που εξέδωσε σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη.
Τι προβλέπει η εγκύκλιος
Οι δικαιούχοι της PrEP είναι άτομα αρνητικά στον HIV που πληρούν ένα τουλάχιστον από τα ενδεικτικά κριτήρια:
- Αυξημένο κίνδυνο να μολυνθούν από τον HIV. (Ως αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης ορίζεται το σύνολο των παραγόντων που αυξάνουν τις πιθανότητες ενός ανθρώπου να μολυνθεί από τον HIV, οι οποίοι δύνανται να σχετίζονται με την εργασία, τον τόπο διαβίωσης, τα υποκείμενα νοσήματα και τη σεξουαλική συμπεριφορά του).
- Σεξουαλική επαφή με ερωτικό σύντροφο διαφορετικού ΗIV ορολογικού προφίλ.
- Χρήση ενδοφλέβιων εξαρτησιογόνων ουσιών.
- Σεξουαλική επαφή επ’ αμοιβή.
Η συνταγογράφηση της PrEP γίνεται αποκλειστικά από ιατρούς με ειδικότητες Γενικής-Οικογενειακής Ιατρικής, Παθολογίας, Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας, ή Μαιευτικής Γυναικολογίας, μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (ΣΗΣ).
Ο ιατρός καταχωρίζει τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) των δικαιούχων σε ειδική καρτέλα, ο οποίος αυτομάτως λαμβάνει ψευδώνυμο από το σύστημα, μέσω της δημιουργίας ενός Κωδικού Αριθμού Δικαιούχου.
Ακολούθως, ο ιατρός συνταγογραφεί ηλεκτρονικά την PrEP, βάσει των ψευδωνυμοποιημένων στοιχείων, χωρίς τη χρήση άλλων προσδιοριστικών της ταυτότητας του ατόμου στοιχείων.
Ομοίως, στη συνταγή θα εμφανίζονται αποκλειστικά τα ψευδωνυμοποιημένα στοιχεία του δικαιούχου (Κωδικός Αριθμός Δικαιούχου).
Η διαδικασία καταχώρισης και εκτέλεσης της συνταγής για την PrEP προσδιορίζεται ως εξής:
- Κατά τη δημιουργία νέας συνταγής συμπληρώνονται τα ψευδωνυμοποιημένα στοιχεία του δικαιούχου, η ICD – 10 διάγνωση που παραπέμπει σε προφυλακτική αγωγή, σύμφωνα με τη Διεθνή Στατιστική Ταξινόμηση Νοσημάτων και Συναφών Προβλημάτων Υγείας, το σκεύασμα (δραστική ουσία), το ποσοστό συμμετοχής (0%), η ποσότητα, η δοσολογία και η διάρκεια θεραπείας.
- Ο συνταγογράφων ιατρός έχει τη δυνατότητα χορήγησης επαναλαμβανόμενων συνταγών έως και τρίμηνης διάρκειας.
- Κάθε μία συνταγή εκτελείται χωριστά ανά μήνα από τον φαρμακοποιό του νοσοκομείου.
- Δικαίωμα εκτέλεσης των εν λόγω συνταγών θα έχουν οι φαρμακοποιοί των φαρμακείων δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων που εκτελούν συνταγές αντιρετροϊκών φαρμάκων ασθενών.
Συνεπώς, η διαδικασία χορήγησης της προληπτικής αντιρετροϊκής αγωγής ξεκινά επί του παρόντος από τα 24 Νοσοκομειακά Φαρμακεία του ΕΣΥ, τα οποία ήδη εξυπηρετούν ασθενείς υπό αντιρετροϊκή αγωγή και είναι τα εξής:
- 251 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2. Γ. Ν. Α. ΛΑΪΚΟ
- Γ. Ν. ΡΟΔΟΥ «ΑΝΔΡΕΑΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ»
- Γ.Ν. ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΖΑΝΕΙΟ
- Γ.Ν. ΧΙΟΥ «ΣΚΥΛΙΤΣΕΙΟ»
- Γ.Ν.Α. ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ-ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ Ε.Ε.Σ.
- Γ.Ν.Α. «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
- ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ Κ.Α.Τ.-Ε.Κ.Α.
- Γ.Ν.Α. «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ»
- Γ.Ν.Θ. ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ
- ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ – ΠΑΝΑΝΕΙΟ 12 | Γ.Ν.Α. «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ»
- ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ «ΑΓ.ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ»-Γ.Ν.
- ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ «Η ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ»
- ΓΕΝΙΚΟ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΗΦΙΣΙΑΣ «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ»
- ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΥΓΓΡΟΣ»
- Γ.Ν. «ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ»
- Π.Γ.Ν. ΠΑΤΡΩΝ «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ»
- Γ.Ν. ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΘΩΡΑΚΟΣ ΑΘΗΝΩΝ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ» 19 | Γ.Ν.Α. ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ
- Π.Γ.Ν. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
- Π.Γ.Ν. ΑΤΤΙΚΟΝ
- Π.Γ.Ν.Θ. «ΑΧΕΠΑ»
- ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
- ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ «ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ-ΑΜΑΛΙΑ 24 | ΦΛΕΜΙΓΚ»
Οι συνταγές που εκδίδονται από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης για PrEP δεν περιλαμβάνουν τα στοιχεία του ατόμου, παρά μόνο τον ψευδωνυμοποιημένο ΑΜΚΑ του.
Για την εκτέλεση της συνταγής για την PrEP από τους φαρμακοποιούς των φαρμακείων των Νοσοκομείων του ΕΣΥ έχει υλοποιηθεί η διαδικασία ανάκτησης στοιχείων ασθενή του μητρώου HIV.
Η εκτέλεση των συνταγών πραγματοποιείται όπως και κάθε άλλη εκτέλεση στα φαρμακεία νοσοκομείων ΕΣΥ.
Οι φαρμακοποιοί καλούνται να σαρώσουν το γραμμωτό κωδικό (barcode) της συνταγής προκειμένου να την ανακτήσουν και στη συνέχεια προχωρούν στην εκτέλεση του φαρμάκου της αγωγής, σαρώνοντας την ταινία γνησιότητας ή τον κωδικό QR του σκευάσματος κατά περίπτωση, ακολουθώντας τη διαδικασία που εφαρμόζουν και για τα υπόλοιπα σκευάσματα άλλων συνταγών.