Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS (1η Δεκέμβρη), επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε ο Ανδρέας Ξανθός, βουλευτής Ρεθύμνου και τομεάρχης Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη στρατηγική της κυβέρνησης για το AIDS και τον ιό HIV. Όπως τονίζεται στην ερώτηση, η κυβέρνηση της ΝΔ, παρότι δεσμεύτηκε το Δεκέμβρη του 2019 ότι θα υλοποιήσει το Εθνικό Σχέδιο για το AIDS που εκπονήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, τίποτα δεν έχει κάνει για την πρόληψη και την ευαισθητοποίηση της νεολαίας, καθώς και την εισαγωγή νέων θεραπειών για το HIV/AIDS.
Θέμα: «Παρά τις διακηρύξεις, καμία πρόοδος στα δικαιώματα και την υγειονομική κάλυψη των ανθρώπων που ζούνε με HIV.»
Με την πανδημική κρίση να συνεχίζει να δοκιμάζει το ΕΣΥ και την ελληνική κοινωνία, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχουν βρει την τέλεια δικαιολογία προκειμένου να αφήνουν ακάλυπτες ευάλωτες ομάδες με σοβαρά και χρονίζοντα προβλήματα, όπως οι άνθρωποι που ζουν με HIV. Πρόπερσι τέτοια εποχή, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του AIDS, σε εκδήλωση στη Βουλή ο Υπουργός Υγείας υιοθέτησε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την καταπολέμηση του HIV/AIDS που εκπονήθηκε από επιστημονική επιτροπή επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και δήλωσε ότι θα προχωρήσει άμεσα στην προμήθεια των αντιδραστηρίων, ώστε να ξεκινήσουν οι εξετάσεις ιικού φορτίου, ότι θα εκδώσει υπουργική απόφαση για τη συνταγογράφηση αντι-ρετροϊκών φαρμάκων ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση με προστασία των προσωπικών δεδομένων των οροθετικών και ότι θα εκπονήσει πρόγραμμα ευαισθητοποίησης, με έμφαση στους μαθητές. Δύο χρόνια μετά, τίποτα από αυτά δεν έχει γίνει, αντίθετα, η κατάσταση για τους ανθρώπους που ζουν με HIV διαρκώς χειροτερεύει, καθώς οι Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων των νοσοκομείων του ΕΣΥ, το βασικό σημείο πρόσβασης στο σύστημα υγείας για τους οροθετικούς, παραμένουν δραματικά υπο-στελεχωμένες.
Η αντιμετώπιση της επιδημίας του HIV/AIDS χρειάζεται συνεπή επιστημονική στρατηγική, εκπονημένη με ευαισθησία σε συνεργασία με τους ασθενείς και τους φορείς εκπροσώπησής τους. Χρειάζεται επίσης πόρους για τις Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων και δωρεάν πρόσβαση όλων των ασθενών στις σύγχρονες αντι-ρετροϊκές θεραπείες, αλλά και στην PREP. Είναι απαραίτητη επίσης μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με στόχο την πρόληψη και τον αποστιγματισμό.
Κατόπιν των παραπάνω, ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:
Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη διαχείριση του HIV/AIDS;