Βραζιλία: Διαδηλώσεις για νομοσχέδιο που αντιμετωπίζει την άμβλωση ως ανθρωποκτονία

21/06/2024
από
Χιλιάδες άτομα διαδηλώνουν στη Βραζιλία, καθώς νέα πρόταση νόμου καταδικάζει τα θύματα βιασμού που προχωράνε σε άμβλωση σε μεγαλύτερη ποινή φυλάκισης από τους βιαστές τους.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι αμβλώσεις μετά την 22η εβδομάδα της εγκυμοσύνης θα θεωρούνται ανθρωποκτονία, ακόμη και σε περιπτώσεις βιασμού.

Στη Βραζιλία, η άμβλωση επιτρέπεται επί του παρόντος μόνο σε περιπτώσεις βιασμού, παραμόρφωσης του εμβρύου ή όταν κινδυνεύει η ζωή του ατόμου που κυοφορεί. Διαφορετικά, η πρακτική αυτή τιμωρείται με φυλάκιση από ένα έως τρία χρόνια.

Το νομοσχέδιο που προωθείται στο Κογκρέσο της χώρας θα καθιερώνει ποινές από έξι έως 20 έτη για τις αμβλώσεις που πραγματοποιούνται μετά την 22η εβδομάδα κύησης.

Ένα μεγάλο μέρος της οργής όσων διαδηλώνουν βασίζεται στο γεγονός ότι αυτή η νέα πρόταση νόμου θα επηρεάσει κυρίως τα ανήλικα θύματα βιασμού.

Ο πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος ανήκει στο αριστερό Εργατικό Κόμμα (PT), χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «παράλογο».

«Είναι παράλογο να θέλει κανείς να τιμωρήσει μια γυναίκα με μεγαλύτερη ποινή από τον εγκληματία που διέπραξε τον βιασμό», δήλωσε ο Λούλα σε συνέντευξη Τύπου στη σύνοδο κορυφής της G7 στην Ιταλία.

Ενώ ο Λούλα νίκησε τον δεξιό πρώην πρόεδρο Ζαΐρ Μπολσονάρου στις προεδρικές εκλογές του 2022, τα δεξιά κόμματα ενίσχυσαν την πλειοψηφία τους στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου στη Γερουσία είναι λιγότερο σίγουρη, καθώς τα δεξιά κόμματα έχουν εκεί λιγότερες έδρες από ό,τι στην κάτω βουλή. Ο πρόεδρος της Γερουσίας Ροντρίγκο Πατσέκο του κεντρώου Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDP) δήλωσε ότι το νομοσχέδιο πρέπει να συζητηθεί σε επιτροπές.

Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν στις μεγαλύτερες πόλεις της Βραζιλίας μετά την ψήφιση από την κάτω βουλή του Κογκρέσου της επίσπευσης της έγκρισης του νομοσχεδίου.

Το απόγευμα του Σαββάτου, περίπου 10.000 άνθρωποι γέμισαν αρκετά τετράγωνα στο κέντρο του Σάο Πάολο, σηματοδοτώντας μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις από το ξέσπασμα των διαμαρτυριών.

Οι επικριτές του νομοσχεδίου έχουν υποστηρίξει ότι όσα άτομα ζητούν εκπρόθεσμα άμβλωση είναι σε μεγάλο βαθμό θύματα βιασμού παιδιών, καθώς η εγκυμοσύνη τους συχνά διαπιστώνεται αργότερα.

Οι διαδηλωτές χρησιμοποίησαν το σύνθημα «Ένα παιδί δεν είναι μητέρα» για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην προτεινόμενη αλλαγή του νόμου.

Επίσης, επισημαίνεται ότι το νέο μέτρο θα μπορούσε να οδηγήσει τα θύματα βιασμού που επιθυμούν να προβούν σε άμβλωση να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες ποινές φυλάκισης από τους βιαστές. Σε απάντηση, ο δεξιός νομοθέτης Σοστένες Καβαλκάντε, ο οποίος συνέταξε το νομοσχέδιο, δήλωσε ότι θα προτείνει αυστηρότερες ποινές για τον βιασμό.

Η μέγιστη ποινή για βιασμό είναι σήμερα 10 χρόνια.




Δες και αυτό!