Εν μέσω της συζήτησης για την ισότητα στον γάμο, βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζουν να διαφωνούν και να εκφράζουν τις μη ενημερωμένες ομοφοβικές τους θέσεις.
Μιλώντας στο κανάλι του ΣΚΑΪ, ο Θάνος Πλεύρης δήλωσε ότι διαφωνεί με τον γάμο, ο οποίος θεωρεί ότι δεν συνδέεται με χάραξη πολιτικής, αλλά με θέματα συνείδησης.
Συγκεκριμένα είπε: «Ο πρωθυπουργός θα θέσει το πλαίσιο θα αναπτυχθούν και τα επιχειρήματα. Εγώ διαφωνώ και για τον γάμο, οπότε δεν περιμένω τι παραπάνω ή λιγότερο μπορεί να έχει (το νομοσχέδιο). Να τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός και επ’ αυτού θα τοποθετηθώ. Πρόκειται για ένα θέμα που συνδέεται με θέματα συνείδησης δεν συνδέεται με χάραξη πολιτικής και η διαφωνία μου εκφράζεται με τη μη στήριξη, δεν θα το ψηφίσω».
Συνεχίζοντας τόνισε ότι δεν συμφωνεί με οποιαδήποτε αναθεώρηση του οικογενειακού δικαίου, ενώ παράλληλα κατέκρινε την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και την αναφορά του στην παρένθετη κύηση.
«Διαφωνώ με οποιαδήποτε παρέμβαση στο οικογενειακό δίκαιο, άρα και στην αλλαγή μορφής της οικογένειας, ακόμα και δεν υπήρχε τεκνοθεσία. Αυτά τα θέματα έχουν λυθεί με σύμφωνο συμβίωσης σε απλές μορφές», δήλωσε.
«Γάμος, υιοθεσία, κατάργηση των όρων άνδρας – γυναίκα στο πλαίσιο του δικαίου μας, επιλογή του γονέας 1 και γονέας 2 (πατέρας – μητέρα κατ’ επιλογή “Γονέας Ι” και “Γονέας ΙΙ”). Λέει δηλαδή στον αστικό κώδικα να μην χρησιμοποιούνται τα έμφυλα, και ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (παρένθετη μητέρα). Η διάταξη όπως τη φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει σε καμία χώρα της ΕΕ. Θέλει να κάνει τη γυναίκα μηχανή παραγωγής τέκνων για να ικανοποιείται το “εγώ” κάποιων για να κάνουν παιδιά», πρόσθεσε σχετικά με το προτεινόμενο νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Παράλληλα, ένας ακόμα βουλευτής της ΝΔ, ο Κώστας Καραγκούνης, μιλώντας στα Παραπολιτικά είπε: «Θεωρώ ότι είναι ένα ζήτημα βαθιά κοινωνικό, δεν είναι μόνο ένα πολιτικό ή μόνο ένα νομικό ζήτημα, είναι όλα μαζί. Είναι ένα σύνθετο ζήτημα έχει πάρα πολλές παραμέτρους γιατί ο γάμος σύμφωνα με τις διατάξεις του αστικού κώδικα συμπαρασύρει αναγκαστικά και την τεκνοθεσία».
Στη συνέχεια, δήλωσε ότι: «Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μέχρι τώρα στις αποφάσεις που έχουν ήδη εκδοθεί έχει πει ότι ένα κράτος μέλος μπορεί να επιτρέπει την αναγνώριση μόνο του γάμου μεταξύ ετερόφυλών ζευγαριών, δηλαδή επιτρέπει σε ένα κράτος να έχει μόνο γάμο μεταξύ ετερόφυλων ζευγαριών αρκεί όμως να υπάρχει παράλληλα και η νομική προστασία στα ομόφυλα ζευγάρια.
«Σύμφωνα με την κοινοτική νομολογία το υπάρχον πλαίσιο είναι επαρκές, κατά την άποψή μου θα μπορούσαν να υπάρξουν κάποιες αλλαγές στο σύμφωνο συμβίωσης με την έννοια ότι πρέπει να αξιωθούν περισσότερο κληρονομικά και ασφαλιστικά δικαιώματα πράγμα το οποίο εμείς δεν το έχουμε ακόμα κάνει. Πρέπει να λάβουμε υπόψη ποια είναι και η βούληση των πολιτών, φαίνεται και σε όλες τις δημοσκοπήσεις ότι η συντριπτική πλειοψηφία είναι εναντίον ειδικότερα της τεκνοθεσίας».
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δύο βουλευτές αναπαράγουν την ομοφοβική ρητορική τους, ειδικά στην περίπτωση του Θάνου Πλεύρη, ο οποίος συχνά τοποθετείται για το ζήτημα εκφράζοντας μια σειρά από προβληματικά και λοατκιφοβικά «επιχειρήματα».