Με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Τρανσφοβίας, Αμφιφοβίας και Ιντερφοβίας (IDAHOΒΙΤ), το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα διοργάνωσε συζήτηση για την κατάσταση στον τομέα των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τον αγώνα κατά των διακρίσεων.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Προσκεκλημένα άτομα ήταν η Έλενα-Όλγα Χρηστίδη, Ψυχολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνη Orlando LGBT+, Υπ. Διδάκτορας Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία μεταξύ άλλων μίλησε για τη διαδικασία της αποπαθολογικοποίησης της ομοφυλοφιλίας, αλλά και για τις επιπτώσεις των θεραπειών μεταστροφής. Όσον αφορά για τη χώρα μας τόνισε ότι υπάρχουν ακόμη επαγγελματίες που συνεχίζουν να επιδιώκουν ψευτο-θεραπείες μεταστροφής ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, αυτές τις κακοποιητικές πρακτικές που βρίσκονται στην “κορωνίδα της πυραμίδας της βίας” κάνοντας λόγο για σοκαριστικά αποτελέσματα από την έρευνα που διεξάγει το Orlando LGBT+ και που ήδη έχει ήδη συγκεντρώσει 100 καταγγελίες.
Ο Βασίλης Σωτηρόπουλος, δικηγόρος, αν. μέλος Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ο οποίος παρουσίασε και ανέλυσε το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά στην Ελλάδα αναφορικά με τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, καθώς και τις οδηγίες της Ε.Ε. Τόνισε, τις ελλείψεις, αλλά και την ανάγκη πολιτικής βούλησης για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μάλιστα, θύμισε ότι “δυστυχώς χάθηκε η πολλή μεγάλη ευκαιρία στη συνταγματική αναθεώρηση του 2019 να προστεθεί στο άρθρο 5 παράγραφος 2 ότι η απαγόρευση των διακρίσεων αφορά και την ταυτότητα φύλου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό.”.
Τέλος, ο Νικόλας Μαλανδράκης, Creative and Communications Manager του έργου “LGBTQI+ Voice Up: Project Greece” από τη Homo Evolution, την εταιρεία του εκδίδει και το περιοδικό μας Antivirus, παρουσίασε τα πρώτα αποτελέσματα του έργου και υπογράμμισε το ζήτημα της ρητορικής μίσους στη χώρα μας. Αναφέρθηκε ακόμη στην τάση συντηρητικοποίησης της κοινωνίας μας, με ό,τι επιπτώσεις αυτό έχει στις ζωές των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “τα τελευταία χρόνια γίνονται κάποια βήματα προς τα πίσω”.
Τη συζήτηση συντόνισε ο Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα, Χάρης Κούντουρος, ο οποίος παρουσίασε και μία σειρά από στατιστικά στοιχεία, ενδιαφέροντα ψηφίσματα του ΕΚ, ενώ μετέφερε και την ευρύτερη εικόνα από άλλες χώρες της Ε.Ε.
Δείτε τη συζήτηση στο Facebook ή στο Youtube:
Η συζήτηση εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο δράσεων αυτό το χρόνο γύρω από τον κεντρικό άξονα “Ελλάδα-Ευρωπαϊκή Ένωση, 40 χρόνια” #40ΕλλάδαΕΕ.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την εξάλειψη των διακρίσεων κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Ένα χαρακτηριστικό δείγμα των δράσεων του στο πεδίο αυτό είναι το πρόσφατο Ψήφισμά του με το οποίο το ΕΚ ανακήρυξε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση “Ζώνη ελευθερίας για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα”. Μπορείτε να βρείτε το σχετικό Ψήφισμά εδώ. Δείτε ακόμα την έκδοση του Γραφείου του ΕΚ με το AthensPride: Δικαιώματα και Διεκδικήσεις της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην Ελλάδα. Εδώ βρείτε και τον ιστότοπο του Voice Up, μια πρωτοβουλία που στοχεύει στην ενδυνάμωση της φωνής της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας τον ρόλο και τη συμβολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε αυτήν την προσπάθεια.