Η νίκη στο δικαστήριο και ο νέος νόμος κατά των διακρίσεων θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως σημάδια ότι η Ιαπωνία έχει αρχίσει να οδεύει προς την προστασία των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων. Αλλά οι ακτιβιστές δεν συμφωνούν.
Οι ακτιβιστές δηλώνουν ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρήθηκε μια αύξηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο, ιδίως με στόχο τις τρανς γυναίκες. Η παραπληροφόρηση «που συνδέει τις τρανς γυναίκες με τη σεξουαλική βία σε δημόσιους χώρους» διαδίδεται «εξαιρετικά ευρέως», προειδοποίησε νωρίτερα φέτος η Ιαπωνική Συμμαχία για τη ΛΟΑΤΚΙ Νομοθεσία.
«Μας παρουσιάζουν ως κάποιου είδους σεξουαλικούς παραβάτες» λέει η Minori Tokieda, τρανς γυναίκα.
«Πολλά άτομα στην κοινότητα μας είναι “βαθιά πληγωμένα” και “νιώθουν να αρνούνται την ύπαρξή μας – είναι μια σοβαρή κατάσταση».
Ένας νόμος έφτασε μόλις πρόσφατα στην Ιαπωνία, τροφοδοτούμενος εν μέρει από την αμφιλεγόμενη συζήτηση γύρω από τη νομοθεσία κατά των διακρίσεων που ψηφίστηκε φέτος. Ο νόμος πρότεινε την κατοχύρωση της έννοιας του αυτοπροσδιορισμού σχετικά με την ταυτότητα φύλου και την «προώθηση της κατανόησης» προς τις σεξουαλικές μειονότητες.
Ενώ η βία είναι ασυνήθιστη και κανένας νόμος δεν απαγορεύει τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, είναι η μόνη χώρα της G7 που δεν αναγνωρίζει τον γάμο ή τα πολιτικά σύμφωνα μεταξύ ατόμωντου ίδιου φύλου’+ σε εθνικό επίπεδο. Τα τρανς άτομα μπορούν να διορθώσουν τα στοιχεία τους στα νομικά έγγραφα μόνο εάν προσφύγουν σε οικογενειακό δικαστήριο και πληρούν κριτήρια που περιλαμβάνουν χειρουργική επέμβαση επιβεβαίωσης φύλου όπως, μη ύπαρξη αναπαραγωγικής ικανότητας – που γενικά απαιτεί στείρωση. Το πρόσφατο κύμα αντί-τρανς ρητορικής είναι ουσιαστικά απόρροια παρόμοιων κινημάτων στο εξωτερικό, λένε οι ειδικοί.