Βιετνάμ: Νέο νομοσχέδιο-ορόσημο για την τρανς κοινότητα

11/04/2023
από
Σε μια τεράστια νίκη για τα τρανς δικαιώματα, ένας νόμος για την ταυτότητα φύλου θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη του κοινοβουλίου του Βιετνάμ το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με το PinkNews, τη Δευτέρα (10 Απριλίου), ο νομοθέτης Nguyễn Anh Trí υπέβαλε πρόταση στη μόνιμη επιτροπή της Εθνοσυνέλευσης για τη δημιουργία του νέου νόμου.

Ο Trí δήλωσε ότι ο νόμος θα δείξει ότι το Βιετνάμ εκτιμά την προστασία των ευάλωτων κοινοτήτων και ότι «δεν αφήνει κανέναν πίσω στις πολιτικές του», ανέφερε το Việt Nam News.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν νομικά έγγραφα που να ρυθμίζουν την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας και παρόλο που δεν υπάρχουν νόμοι που να απαγορεύουν τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου ή τις σεξουαλικές πράξεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, το να είσαι κουήρ παραμένει ένα αμφιλεγόμενο θέμα.

Ο προτεινόμενος νόμος θα επιτρέψει στους ανθρώπους το δικαίωμα να αλλάξουν ταυτότητα, να ζητήσουν διαφορετική ταυτότητα φύλου από αυτή που τους αποδόθηκε κατά τη γέννηση και το δικαίωμα να επιλέξουν μια μέθοδο ιατρικής παρέμβασης για χειρουργική επέμβαση επιβεβαίωσης φύλου.

Σε ένα έγγραφο ανατροφοδότησης την ημέρα πριν από την παρουσίαση της πρότασης, ο Trí δήλωσε ότι η κυβέρνηση είχε περιγράψει την υποστήριξή της στην προτεινόμενη νομοθεσία.

Ο πρόεδρος της νομικής επιτροπής της εθνικής συνέλευσης, Hoàng Thanh Tùng, δήλωσε ότι το νομοθετικό σώμα της χώρας εκτιμά τις προσπάθειες των βουλευτών για την προετοιμασία της πρότασης.

Ο Tùng πρόσθεσε ότι η εθνοσυνέλευση αναγνωρίζει την αναγκαιότητα της δημοσίευσης του νόμου, αλλά δήλωσε ότι η επιτροπή του απαιτεί περισσότερη σαφήνεια σχετικά με την πραγματική βάση για τη δημιουργία και την ψήφιση της νομοθεσίας.

Ορισμένο πεδίο εφαρμογής του νόμου επικαλύπτεται με τον νόμο του 2015 για την επιβεβαίωση του φύλου, τον οποίο η κυβέρνηση συνεχίζει να μελετά, με τον Tùng να ζητά από τους νομοθέτες να συνεχίσουν να εξετάζουν το θέμα.

«[Η κοινωνία] είναι ήδη σχετικά ανοιχτή απέναντι στο ζήτημα. Αν δεν δημιουργήσουμε σύντομα έναν νομικό διάδρομο, θα υπάρξουν πολλά ζητήματα τόσο σε θεσμική όσο και σε πρακτική διάσταση», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της εθνοσυνέλευσης, Bùi Văn Cường.

Το 2015, το νομοθετικό σώμα του Βιετνάμ ψήφισε τον νόμο για τον γάμο και την οικογένεια, ο οποίος κατάργησε την απαγόρευση του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Την ίδια χρονιά, η χώρα ψήφισε μια πρόταση νόμου που κατοχύρωνε τα δικαιώματα των τρανς ατόμων, επιτρέποντας σε όσα έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση επαναβεβαίωσης φύλου να αλλάξουν νομικά την ταυτότητα φύλου τους.

Αλλά προκειμένου να εφαρμοστεί ο νόμος για την επιβεβαίωση του φύλου, το νομοσχέδιο έπρεπε να συζητηθεί από την εθνική συνέλευση, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει τεθεί σε ισχύ, οπότε η τρανς κοινότητα δεν έχει καμία προστασία από τις διακρίσεις.

Ωστόσο, τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ προωθούνται σιγά σιγά και, τον Αύγουστο, το Υπουργείο Υγείας της χώρας δήλωσε σε επίσημο έγγραφο, ότι «το να είσαι ΛΟΑΤΚΙ+ δεν είναι «καθόλου ασθένεια» και «δεν μπορεί να “θεραπευτεί”», ούτε χρειάζεται να “θεραπευτεί” και δεν μπορεί να μετατραπεί με οποιονδήποτε τρόπο».
Δες και αυτό!