Ένα λεσβιακό ζευγάρι, καθώς και μια γυναίκα που φιλοξενούσαν, έχασαν τη ζωή τους στο Μπουένος Άιρες, μετά από φωτιά που έβαλε σπίτι τους ένας 62χρονος άνδρας.
Η πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στη 1 π.μ. σε σπίτι στη συνοικία Barracas του Μπουένος Άιρες, με αποτέλεσμα περίπου 30 άτομα να αναγκαστούν να απομακρυνθούν και οι τραυματίες να μεταφερθούν σε τοπικά νοσοκομεία. Δυστυχώς, οι τρεις γυναίκες δεν τα κατάφεραν.
Σύμφωνα με την αστυνομία, τα ξημερώματα της προηγούμενης Δευτέρας (6 Μαΐου) ο Justo Fernando Barrientos, 68 ετών, πέταξε αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό και έβαλε φωτιά στο χώρο όπου ζούσε η Mercedes Figueroa, 52 ετών, μαζί με την Pamela Fabiana Cobas, 52 ετών, και τις Sofía Castro Riglos, 49 ετών, και Andrea Amarante, 42 ετών – τις οποίες φέρεται να φιλοξενούσαν.
Η πρώτη γυναίκα υπέκυψε αμέσως στα τραύματά της, ενώ η σύντροφός της έχασε τη ζωή της την περασμένη Τετάρτη και χθες απεβίωσε και η Amarante.
Ενώ η αστυνομία δεν έχει ακόμη προσδιορίσει το κίνητρο της φρικτής επίθεσης, η εφημερίδα Buenos Aires Herald αναφέρει ρητά ότι τα θύματα ήταν δύο λεσβιακά ζευγάρια. Σε ανακοίνωσή της, η ΛΟΑΤ Ομοσπονδία της Αργεντινής (Argentine LGBT Federation) χαρακτήρισε την επίθεση «ενδεχομένως ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα μίσους των τελευταίων ετών».
Ο 62χρονος συνελήφθη για την επίθεση και μεταφέρθηκε σε άλλο νοσοκομείο, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες για το τραύμα που πιστεύεται ότι προκάλεσε ο ίδιος στον λαιμό. Από τότε που πήρε εξιτήριο παραμένει υπό αστυνομική κράτηση.
Η αστυνομία αντιμετωπίζει το έγκλημα ως ανθρωποκτονία.
Στην ανακοίνωσή της τη Δευτέρα, η ΛΟΑΤ Ομοσπονδία της Αργεντινής συνέδεσε το έγκλημα μίσους με το γενικό αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ κλίμα της Βραζιλίας και των αποφάσεων του Javier Milei, προέδρου της χώρας.
«Τα εγκλήματα μίσους είναι το αποτέλεσμα μιας κουλτούρας βίας και διακρίσεων, η οποία συντηρείται από τη ρητορική μίσους που σήμερα υποστηρίζεται από αρκετούς κυβερνητικούς αξιωματούχους», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας. «Οι μόνοι χώροι στους οποίους μπορούμε να καταφύγουμε όσοι από εμάς είμαστε θύματα αυτών των επιθέσεων αδειάζουν ή εξαλείφονται από τη σημερινή κυβέρνηση, όπως το Εθνικό Ινστιτούτο κατά των Διακρίσεων, της Ξενοφοβίας και του Ρατσισμού (INADI)».
Η οργάνωση υποσχέθηκε να στηρίξει τα θύματα και τις οικογένειές τους και να διασφαλίσει ότι η υπόθεση θα οδηγηθεί στο δικαστήριο.