Οκτώ πρωτοπόροι μουσικοί παραγωγοί και οκτώ ταλαντούχοι visual artists από την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τις ΗΠΑ και την Τουρκία, συντονίζουν τις συχνότητές τους με τα αποτελέσματα του καινοτόμου ερευνητικού έργου «Transition to 8: Μεταβαίνοντας από τα κοινωνικά φαινόμενα στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία (Τt8)» και παρουσιάζουν 48 καλλιτεχνικά έργα σε μια πολυμεσική εμπειρία, μεταφέροντας τον παλμό των κατοίκων της Ελευσίνας για τα ζητήματα του περιβάλλοντος, της εργασίας και των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών.
Οι μουσικοί παραγωγοί PHÆDON, ION, LOU, Moderna, Όλγα Κουκλάκη, T. RAUMSCHMIERE, Local Suicide, Jennifer Touch, συναντούν τους visual artists Kino, Μέμη Κούπα, Cocaya, Ceyda Yagiz, Αλεξάνδρα Νιάκα, Fabio Cassano, Ελένη Ξυνογαλά, Βαλεντίνα Ταμιωλάκη και παρουσιάζουν σε ζεύγη (ένα μουσικό track + ένα visual/digital artwork) 16 έργα για κάθε ένα από τα τρία ζητήματα, τα οποία κλιμακώνουν τα συναισθήματα και τις ενσώματες εμπειρίες της τοπικής κοινότητας.
Το πρόγραμμα της πολυμεσικής έκθεσης συμπληρώνουν ομιλίες και παρουσιάσεις από την ομάδα έργου και από συμμετέχουσες/οντες καλλιτέχνιδες/ες.
«Η πρωτοτυπία και η πρωτοπορία του ΤΤ8», σύμφωνα με τη μουσική παραγωγό -καλλιτεχνική επιμελήτρια, Φώφη Τσεσμελή, «η οποία αποτυπώνεται στην ενθουσιώδη ανταπόκριση των καλλιτεχνών που συμμετέχουν, έγκειται στο γεγονός πως αποτελεί μια υπενθύμιση αυτού που γνωρίζαμε, αλλά που ξεχνάμε συχνά τη σημασία του – ότι η Τέχνη πάντα θα ενώνει τους ανθρώπους και το έργο αυτό φιλοδοξεί να δημιουργήσει μία νέα, επίκαιρη και ουσιαστικά παγκόσμια γλώσσα».
Από την οργή και τη θλίψη, τη συλλογική απογοήτευση και την ατομική παραίτηση απέναντι στη διαχρονική υποβάθμιση του περιβάλλοντος, την εργασιακή επισφάλεια και τα δικαιώματα των ανθρώπων σε κίνηση που περιστέλλονται καθημερινά, έως την αγάπη και την υπερηφάνεια για την εργατική ταυτότητα και το συμβολικό κεφάλαιο της Ελευσίνας, τα συναισθήματα των κατοίκων γίνονται το πρωτογενές υλικό της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Στη βάση του καλλιτεχνικού έργου, βρίσκεται η πρωτότυπη μεθοδολογία η οποία αναπτύχθηκε σπονδυλωτά μέσα από τη συνεργασία της εταιρείας πολιτιστικής παραγωγής και διαχείρισης MENTOR, του Εργαστηρίου Ποιοτικής Έρευνας στην Ψυχολογία και την Ψυχική Υγεία του Τμήματος Ψυχολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά». Περιλαμβάνει 6 συνεδρίες κοινωνιοδράματος με τη δυναμική συμμετοχή των κατοίκων και μία έρευνα χαρτογράφησης ανάμεσα σε 400 μέλη της τοπικής κοινότητας.
Το ερευνητικό έργο «Transition to 8: Μεταβαίνοντας από τα κοινωνικά φαινόμενα στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία» (Τ2ΕΔΚ-00623) συντονίζει η εταιρεία πολιτιστικής παραγωγής και διαχείρισης MENTOR και υλοποιείται σε συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» και το Εργαστήριο Ποιοτικής Έρευνας στην Ψυχολογία και την Ψυχική Υγεία του Τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο της ενιαίας δράσης εθνικής εμβέλειας «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ – Β’ Κύκλος» (ΕΠΑνΕΚ-ΕΣΠΑ 2014-2020) και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πρακτικές πληροφορίες
Ημερομηνία παρουσίασης: 2 Ιουνίου 2023
Ώρα προσέλευσης: 7:00 μ.μ.
Τοποθεσία: Αποθήκη 3, Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, Κανελλοπούλου 1, Ελευσίνα
Είσοδος ελεύθερη