Τρανς νεολαία: Η πρόσβαση σε ορμονοθεραπεία μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο αυτοκτονίας και κατάθλιψης

20/12/2021
από
Μίσιγκαν

Η χορήγηση ορμονοθεραπείας σε νεαρά τρανς άτομα μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο αυτοκτονίας και κατάθλιψης, σύμφωνα με μια μελέτη ορόσημο.

Η τρανς νεολαία που λαμβάνει ορμονοθεραπεία έχει σχεδόν 40% λιγότερες πιθανότητες να περάσει κατάθλιψη ή να κάνει απόπειρα αυτοκτονίας τον τελευταίο χρόνο σε σύγκριση με τα  τρανς νέα άτομα που θέλουν ορμόνες, αλλά δεν τις λαμβάνουν.

Οι ερευνητές του Trevor Project, μιας οργάνωσης για την πρόληψη των ΛΟΑΤΚΙ+ αυτοκτονιών με έδρα τις ΗΠΑ, δημοσίευσαν τα ευρήματα τους στο Journal of Adolescent Health στις 14 Δεκεμβρίου.

Περισσότεροι από 9.000 τρανς και μη δυαδικά άτομα, ηλικίας μεταξύ 13 και 24 ετών, συμμετείχαν στη διαδικτυακή μελέτη.

Σχεδόν το 50% που συμμετείχαν δεν έκαναν ορμονοθεραπεία, αλλά ήθελαν να την κάνουν, ενώ ένα 36% δεν ενδιαφερόταν. Μόνο το 14% των ερωτηθέντων λάμβανε ορμονοθεραπεία.

Η μελέτη διαπίστωσε, επίσης, ότι η γονική υποστήριξη παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόσβαση σε ορμονοθεραπεία, με σχεδόν το 80% όσων λαμβάνουν ορμόνες να αναφέρουν ότι τουλάχιστον ένας γονέας είναι υποστηρικτικός.

«Είναι σαφές ότι η φροντίδα που επιβεβαιώνει το φύλο έχει τη δυνατότητα να μειώσει τα ποσοστά κατάθλιψης και τις απόπειρες αυτοκτονίας, ενώ η απαγόρευση αυτής της φροντίδας και η έκθεση των νέων σε επιβλαβή ρητορική μπορεί να προκαλέσει πραγματική βλάβη», δήλωσε ο Amit Paley, Διευθύνων Σύμβουλος και εκτελεστικός διευθυντής του The Trevor Project.

«Είναι κρίσιμο όλα τα τρανς και μη δυαδικά νέα άτομα σε όλη τη χώρα να έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη».

Η μελέτη έρχεται καθώς ένα κύμα τρανσφοβικών νομοσχεδίων, που υποστηρίζονται από τους Ρεπουμπλικάνους επιδιώκουν να περιορίσουν την πρόσβαση των τρανς νέων στη υγειονομική περίθαλψη.

 

 
Δες και αυτό!