Όταν η Cyara Kaira εγκατέλειψε το σπίτι της στην Ουγκάντα, ήλπιζε να βρει αλλού ασφάλεια – αλλά στον προσφυγικό καταυλισμό Κακούμα της Κένυας, η ζωή της έγινε χειρότερη.
Όπως τόσα άλλα άτομα που ταλαιπωρούνται σήμερα στον καταυλισμό, η Cyara δεν είχε άλλη επιλογή από το να φύγει από το σπίτι της. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε στο PinkNews, η οικογένειά της την «κυνηγούσε» επειδή είναι τρανς γυναίκα.
Αφού φυλακίστηκε και αντιμετώπισε απειλές για τη ζωή της, η Cyara πήρε τη δύσκολη απόφαση να φύγει. Το ταξίδι της στην Κένυα ήταν γεμάτο δυσκολίες, αλλά αυτό που την κράτησε ήταν η αίσθηση ότι έκανε το σωστό, ότι μπορεί να υπάρχει κάποια ελπίδα στην άλλη πλευρά.
Αλλά στον καταυλισμό προσφύγων της Κακούμα δεν υπήρχε φως.
Έφτασε στον καταυλισμό τον Μάιο του 2021. Όταν τελικά της ανατέθηκε ένα μέρος για να μείνει, βρέθηκε να ζει σε μια περιοχή με άλλους ανθρώπους – πολλοί από τους οποίους ήταν εχθρικοί προς τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.
Η Cyara αναγκάστηκε να ζήσει με ανθρώπους που πίστευαν ότι «όταν σκοτώνουν ένα ΛΟΑΤΚΙ+ [άτομο] υποτίθεται ότι πηγαίνουν στον παράδεισο», λέει στο PinkNews.
Άνθρωποι της επιτέθηκαν σωματικά, ενώ άλλοι την έγδυσαν με τη βία για να αποκαλύψουν τα γεννητικά της όργανα. Η ίδια και άλλα τρανς άτομα στον καταυλισμό δέχθηκαν επιθέσεις από ανθρώπους που εμφανίστηκαν στα καταλύματά τους με μαχαίρια, πέτρες και ξύλα για να τους χτυπήσουν.
«Έχουμε πληγές. Μας έχουν κάνει αρκετές φορές ράμματα. Μας έχουν χτυπήσει. Τα σπίτια μας έχουν καεί. Είμαστε άστεγοι. Φανταστείτε να είστε άστεγοι σε έναν καταυλισμό προσφύγων – να ψάχνετε πού να κοιμηθείτε, να ψάχνετε για φαγητό, να ψάχνετε για ασφάλεια», λέει.
Η εμπειρία της Cyara υποστηρίζεται από μια πρόσφατη έκθεση της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων (NGLHRC) και της Διεθνούς Αμνηστίας. Μαζί διαπίστωσαν ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στον καταυλισμό προσφύγων της Κακούμα αντιμετωπίζουν συστηματικά εγκλήματα μίσους, βία και βιασμούς, εν μέσω άλλων ανησυχητικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η έκθεση, η οποία βασίζεται σε συνεντεύξεις με 41 ΛΟΑΤΚΙ+ αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, αποκαλύπτει ότι οι δράστες διευκολύνονται από τις αρχές, οι οποίες στην καλύτερη περίπτωση είναι απρόθυμες και στη χειρότερη απρόθυμες να κάνουν κάτι γι’ αυτό.
Όσον αφορά τη Cyara, η απόδοση ευθυνών έχει καθυστερήσει εδώ και καιρό.
Τα τρανς άτομα γίνονται αντιληπτά ως «διάβολοι» στον καταυλισμό προσφύγων της Κακούμα
Η Pretty Peter είναι μια άλλη τρανς γυναίκα στον καταυλισμό προσφύγων της Κακούμα, η οποία είναι επίσης από την Ουγκάντα.
Το 2019, βρισκόταν σε ένα μπαρ μαζί με άλλα κουήρ άτομα, όταν η αστυνομία εισέβαλε και έκανε έφοδο. Σε ένα αποφασιστικό χτύπημα, την έπιασαν να φοράει φόρεμα.
«Η κοινότητα με απέρριψε. Η οικογένειά μου με απέρριψε», λέει η Pretty Peter στο PinkNews.
Τελικά κατέφυγε στο Ναϊρόμπι πριν πάρει το δρόμο για την Κένυα. Το 2021 στάλθηκε στον καταυλισμό προσφύγων της Κακούμα.
«Νόμιζα ότι είχα φτάσει σε ένα καλύτερο μέρος όπου θα μπορούσα να εκφραστώ, όπου θα μπορούσα να ντύνομαι όπως θέλω, οπότε νόμιζα ότι η ζωή θα ήταν καλή, αλλά απογοητεύτηκα τόσο πολύ», λέει.
Η Cyara περιγράφει την Pretty Peter ως «αδελφή» της, δεσμοί σαν αυτόν που μοιράζονται είναι δύσκολο να βρεθούν.
Η Pretty Peter λέει ότι και αυτή έχει δεχτεί επιθέσεις στον καταυλισμό – και οι εργαζόμενοι έχουν κάνει ελάχιστα για να την προστατεύσουν.
«Όλοι θέλουν να σε χτυπήσουν αν βάλεις φόρεμα. Όλοι σε βλέπουν σαν κάτι που είναι σαν τον διάβολο», λέει.
Αυτή τη στιγμή, το μέλλον είναι αβέβαιο για ανθρώπους όπως η Cyara και η Pretty Peter – δεν γνωρίζουν πόσο καιρό θα χρειαστεί για να εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου τους. Όσο περιμένουν, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να προσπαθήσουν να παραμείνουν ασφαλείς σε ένα κλίμα όπου η ίδια η ύπαρξή τους θεωρείται απειλή.
Το μόνο που θέλουν είναι η ευρύτερη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα να ακούσει τη φωνή τους – να αγωνιστεί γι’αυτές.
«Να υπερασπιστεί το δικαίωμά μας στην ελευθερία, γιατί είναι πολλά αυτά που περνάμε», λέει η Cyara.
«Χρειαζόμαστε τη φωνή σας γιατί εμείς δεν έχουμε».
Πληροφορίες και εικαστικά από PinkNews.