Τον Απρίλιο, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε ότι η κατηγορία του «φύλου» στον Νόμο περί Ισότητας του 2010 αναφέρεται μόνο στο «βιολογικό φύλο που αποδίδεται κατά τη γέννηση».
Οπότε, στον συγκεκριμένο νόμο κατά των διακρίσεων, πλέον ο όρος «γυναίκα» σημαίνει «βιολογική γυναίκα» και ο όρος «άνδρας» σημαίνεις «βιολογικός άνδρας».
Η απόφαση του δικαστηρίου δημιούργησε χάος σχετικά με το πώς η κυβέρνηση, οι εταιρίες αλλά και πληθώρα οργανώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αλληλεπιδρούν με τα τρανς άτομα.
Στον απόηχο, λοιπόν, της απόφασης, ο 28χρονος Έβαν Γουέιντ, ένας τρανς άνδρας, αποφάσισε να βρει που ανήκει σε αυτό το νέο νομικό τοπίο, ρωτώντας διάφορα γυμναστήρια στη χώρα αν θα μπορούσε να εγγραφεί.
Οι απαντήσεις αποκάλυψαν την αναστάτωση που παρουσιάζουν τώρα χώροι όπως τα γυμναστήρια μετά την αντί-τρανς δικαστική απόφαση.
Ο Γουέιντ δεν είχε καμία επιθυμία να μπει σε γυναικείες εγκαταστάσεις και δεν θέλει να ενταχθεί σε κανένα γυμναστήριο, όπως δήλωσε στην εφημερίδα The i Paper, με την οποία μοιράστηκε την άτυπη έρευνά του. Αντ’ αυτού, ήθελε να μάθει πού χωράνε τώρα τα τρανς άτομα σαν κι αυτόν σε αυτούς τους χώρους.
Έτσι, προσέγγισε περισσότερους από 60 χώρους – κυρίως γυναικεία γυμναστήρια – και εξήγησε την εμφάνισή του, το φύλο που του αποδόθηκε κατά τη γέννηση, τα χρωμοσώματα και την ταυτότητα φύλου του.
«Έμεινα έκπληκτος», είπε.
Η καθοδήγηση ενός γυμναστηρίου;
«Θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε μια προσωπική ερώτηση για το τι γεννητικά όργανα έχετε», λόγω της «άνεσης των γυναικών, καθώς ορισμένα γεννητικά όργανα δεν μπορούν να μπουν σε αυτά τα αποδυτήρια».
Τότε, ρώτησε το γυμναστήριο, «θα δεχτείτε αυτό που εγώ θα σας πω σχετικά με τα γεννητικά μου όργανα ή χρειάζεστε κάποια απόδειξη, κι αν ναι, πώς θα σας αποδείξω τι γεννητικά όργανα έχω;».
Το γυμναστήριο τον ενημέρωσε: «Αν γεννηθήκατε ως θηλυκό άτομο τότε θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τις γυναικείες εγκαταστάσεις».
Ήταν μόνο μία από τις πολλές απαντήσεις που βασίστηκαν στην αντί-τρανς απόφαση, την οποία η Βρετανική Ιατρική Ένωση χαρακτήρισε «επιστημονικά αναλφάβητη» και «βιολογικά ανούσια».
Άλλα αντίστοιχα γυμναστήρια του είπα ότι ως «βιολογικά γυναίκα» μπορεί να συμμετέχει στους χώρους του, ενώ ένα κέντρο γυμναστικής στο Ανατολικό Σάσσεξ του είπε: «Η πολιτική μας για τα μέλη βασίζεται στον νομικό ορισμό της γυναίκας σύμφωνα με τον νόμο περί ισότητας του 2010, ο οποίος περιλαμβάνει τα άτομα που είναι βιολογικά γυναίκες. Ως εκ τούτου, δικαιούστε να γίνετε μέλος».
Αλλά ένα γυναικείο γυμναστήριο στο Cambridgeshire είπε στον Γουέιντ ότι «οι εγκαταστάσεις μας είναι αποκλειστικά για γυναίκες. Επομένως, δεδομένου ότι προσδιορίζεστε ως άνδρας, δεν μπορούμε να σας προσφέρουμε προπόνηση στις εγκαταστάσεις μας».
Πέρα από τα ίδια τα άτομα που επιθυμούν να βρουν έναν χώρο, οι ιδιοκτήτες και οι εργαζόμενοι των γυμναστηρίων βιώνουν επίσης μια άλλου είδους σύγχυση.
«Από τη σκοπιά μιας μικρής επιχείρησης, αυτού του είδους οι νομοθεσίες μπορούν να προκαλέσουν πραγματικά μη χρήσιμες συζητήσεις, διαφωνίες και αναστάτωση», δήλωσε η Νάνσι Μπεστ, η οποία διευθύνει το Ladies Who Crunch, ένα διαδικτυακό γυμναστήριο που διοργανώνει επίσης διά ζώσης εκδηλώσεις.
«Δεν νομίζω ότι οι γυναίκες κάθονται στα αποδυτήρια πανικόβλητες ότι θα υπάρχει εκεί μια τρανς γυναίκα. Δεν δίνουν δεκάρα», δήλωσε η Μπεστ.
«Φανταστείτε να είστε το άτομο που πρέπει να μπει σε ένα αποδυτήριο και να αρχίσει να απομακρύνει ανθρώπους», πρόσθεσε.
Η κύρια ανησυχία του Γουέιντ ήταν τα γυμναστήρια που του έλεγαν ότι θα έπρεπε να χρησιμοποιεί τα γυναικεία αποδυτήρια.
«Αυτό πραγματικά με συγκλόνισε», είπε. «Σίγουρα δεν θα πάω εκεί μέσα. Αν έπρεπε να χρησιμοποιήσω γυναικείες εγκαταστάσεις, θα ήταν κάτι που θα με δυσκόλευε. Θα έπρεπε να δίνω εξηγήσεις».
«Δεν με πειράζει να με ρωτήσουν με σεβασμό», είπε σχετικά με την αποκάλυψη της ταυτότητας φύλου του, «αλλά δεν θα ήθελα να χρειαστεί να φοράω μια τρανς καρφίτσα ή κάτι τέτοιο».