Τουρκία: Απείλησαν, σακάτεψαν και έκαψαν γκέι άνδρα στη φυλάκη

14/04/2021
από
Fabien Azoulay
Fabien Azoulay © Fabien Azoulay/Facebook

Ο Fabien Azoulay, ένας Εβραίος ΛΟΑΤ+ άνδρας από τη Γαλλία είναι σήμερα 43 ετών. Καταδικάστηκε σε φυλάκισης για παραγγελία μικρής ποσότητας GBL, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στην Κωνσταντινούπολη, καθώς δε γνώριζε ότι το προϊόν είχε απαγορευτεί στην Τουρκία λίγους μήνες νωρίτερα. Σήμερα, διανύει τον τέταρτο χρόνο της ποινής του, όμως τα πράγματα είναι πολύ επικίνδυνα για τη ζωή του.

Fabien Azoulay
Fabien Azoulay © Fabien Azoulay/Facebook

Οι δικηγόροι του αγωνίζονται για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του στη Γαλλία, λόγω της αδιάκοπης αντισημιτικής και ομοφοβικής κακοποίησης, που έχει από άλλους κρατούμενους.

«Οι συνθήκες κράτησής του είναι μια επίθεση στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια», δήλωσε στο France 24 η Sophie Wiesenfeld, πρόεδρος της Επιτροπής Υποστήριξης του Fabien Azoulay.

«Είναι απαίσιο. Εκφοβίζεται, οι συγκρατούμενοι του λένε να ασπαστεί το Ισλάμ και να προσεύχεται πέντε φορές την ημέρα. Επίσης, παρενοχλείται λόγω του σεξουαλικού του προσανατολισμού», πρόσθεσε η Carole-Olivia Montenot, μία από τις δικηγόρους του Fabian Azoulay.

Αν και ο Azoulay προσπάθησε να κρύψει τη σεξουαλικότητά του από τους άλλους κρατούμενους, υποψιάζονται ότι είναι ομοφυλόφιλος και τον απειλούν τακτικά με βία, εκτός εάν αποκηρύξει την εβραϊκή του πίστη, λέει η οικογένειά του.

Η Montenot επιβεβαίωσε ότι ο Azoulay ήταν θύμα ομοφοβικής επίθεσης τον Νοέμβριο του 2019:

«Ένας κρατούμενος ήξερε ότι ήταν ομοφυλόφιλος. Στα μέσα της νύχτας, έριξε βραστό νερό σε όλο το σώμα του Fabian, προκαλώντας του εγκαύματα δευτέρου βαθμού. Ο Fabien έπρεπε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.» 

Σε επιστολές προς τα φιλικά του πρόσωπα και την οικογένειά του, περιγράφει τις συγκλονιστικές συνθήκες στην τουρκική φυλακή, όπου «τζιχαντιστές προσπαθούν να ριζοσπαστικοποιήσουν άλλους κρατούμενους».

«Υπάρχουν πολλοί από εμάς που ζούμε σε έναν τόσο μικρό χώρο. Για να πάμε στην τουαλέτα τη νύχτα, πρέπει να περπατήσουμε πάνω από ανθρώπους που κοιμούνται. Όταν ξυπνούν, θυμώνουν και υπάρχουν διαμάχες», έγραψε ο Azoulay.

Ο ίδιος υπόκειται συχνά σε αναγκαστικές προσευχές και σωματική βία, και μάλιστα έγινε μάρτυρας δολοφονίας.

«Μία ομάδα από τέσσερα άτομα από τη Συρία έκοψαν το λαρύγγι ενός τρόφιμου. Κοιμόμουν όταν συνέβη, αλλά οι κραυγές των άλλων κρατουμένων με ξύπνησαν. Το θέαμα του αίματος παντού ήταν τρομακτικό, χειρότερο από μια ταινία τρόμου», θυμάται.

«Αργότερα έμαθα ότι ο φυλακισμένος που δολοφονήθηκε είχε κάνει σεξουαλικές νύξεις σε έναν από τους Σύρους και ότι, στο όνομα του Αλλάχ, έπρεπε να πληρώσει με τη ζωή του λόγω της ομοφυλοφιλίας του».

Οι δικηγόροι του Fabian Azoulay μετέφεραν τα όσα δεινά περνάει, στο υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, το οποίο κάλεσε έκτακτη συνεδρίαση. Το υπουργείο πρότεινε τη μεταφορά του σε άλλη τουρκική φυλακή, αλλά η νομική του ομάδα αρνήθηκε, πιέζοντας για επαναπατρισμό.

Ωστόσο, μεταφέρθηκε σε άλλη φυλακή 800 χιλιόμετρα (497 μίλια) από την Κωνσταντινούπολη. «Είναι ακόμα πιο απομονωμένος εκεί από ό, τι ήταν στην Κωνσταντινούπολη», δήλωσε η Wiesenfeld. «Η οικογένειά του δεν μπορεί πλέον να τον επισκεφτεί γιατί η περιοχή περιβάλλεται από τζιχαντιστές και είναι επικίνδυνη».

Η οικογένεια του Fabian Azoulay υπέβαλε μια αναφορά που καλεί τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron να παρέμβει και να επιταχύνει τη διαδικασία επαναπατρισμού.

Η κίνηση αυτή συγκέντρωσε πάνω από 98.000 υπογραφές μέσα σε τρεις ημέρες, αλλά οι επιστολές των δικηγόρων προς τον Macron δεν έχουν ακόμη απαντηθεί, σύμφωνα με το France 24.

Ο Ali Onaner, πρεσβευτής της Τουρκίας στο Παρίσι, δήλωσε στο γαλλικό BFM TV τη Δευτέρα (12 Απριλίου) ότι η χώρα του δεν είχε «κατ ‘αρχήν αντίρρηση» για τη μεταφορά, αλλά ότι μπορεί να χρειαστούν έως και τρία χρόνια. Εν τω μεταξύ, η δοκιμασία του Fabien Azoulay συνεχίζεται.

«Ο Fabien είπε στην οικογένειά του ότι δε θα καταφέρει, να κλείσει τον τέταρτο χρόνο στη φυλακή», είπε η Montenot. «Έπεσε σε μεγάλη κατάθλιψη. Είναι σε φαρμακευτική αγωγή και θέλει να αυτοκτονήσει. Φοβάται για τη ζωή του.»

Σε μια επιστολή προς την οικογένεια, γράφει: «Όταν κοιτάζω την απόφαση και διαβάζω «απελευθέρωση: 23/5/2034», η καρδιά μου χτυπά δυνατά. Δε θα τα καταφέρω μέχρι τότε. Το ξέρω. Το νιώθω. Δε θα έχω τη δύναμη.» 

Fabien Azoulay
Fabien Azoulay © Fabien Azoulay/Facebook



Δες και αυτό!