Σύμφωνα με νέα έρευνα, το 90% των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Τουρκία βιώνει τακτικά διαδικτυακή βία, η οποία μπορεί να καταλήξει να εμφανίζεται και στο «φυσικό» περιβάλλον.
Η μελέτη, η οποία διεξήχθη από την ακτιβιστική οργάνωση KAOS GL, διαπίστωσε ότι η διαδικτυακή βία, η οποία συνήθως ξεκινάει με προσβολές και βρισιές, κλιμακώνεται γρήγορα σε παρακολούθηση, εκβιασμό, παρενόχληση, deadnaming κλπ.
Οι ερευνητές, οι οποίοι έδωσαν ερωτηματολόγια σε 305 άτομα και διεξήγαγαν επιπλέον δέκα συνεντεύξεις σε βάθος, διαπίστωσαν ότι είναι ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο η διαδικτυακή βία να μεταφέρεται από το εικονικό περιβάλλον στο φυσικό.
Σύμφωνα με την έρευνα, ενώ οι περισσότεροι «δράστες» παραμένουν ανώνυμοι στο διαδίκτυο, εκείνοι των οποίων οι ταυτότητες είναι γνωστές είναι σχεδόν πάντα μέλος του κοινωνικού κύκλου του θύματος, όπως ένα μέλος της οικογένειας, ένας φίλος ή σύντροφος.
Σε άλλες περιπτώσεις, ο «δράστης» μπορεί να ήταν: πολιτικό κόμμα, πολιτικός, δημοσιογράφος, ακαδημαϊκός, οργανισμός των ΜΜΕ.
Όπως είναι αναμενόμενο, η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι η ρητορική μίσους που αυξάνεται στο διαδίκτυο έχει άμεσο αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.
Εκτός του ότι αφήνουν στα άτομα συναισθήματα θυμού, δυστυχίας, και ανασφάλειας, τα ακραία επίπεδα διαδικτυακής βίας κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ δεν έχουν αφήσει σε πολλά θύματα άλλη επιλογή από το να αυτολογοκριθούν και να εγκαταλείψουν την ελευθερία έκφρασής τους κλείνοντας τους λογαριασμούς τους στα κοινωνικά δίκτυα.
Η διαπίστωση ότι εννέα στα δέκα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στην Τουρκία βιώνουν κάποιου είδους διαδικτυακής βίας έρχεται λίγο μετά τη δήλωση του ηγέτη του κράτους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν «αναγνωρίζει τους ΛΟΑΤ ανθρώπους».
Κατά την προεκλογική του εκστρατεία για μια ακόμη πενταετή θητεία νωρίτερα φέτος, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η κουήρ κοινότητα είναι «δηλητήριο» και μια «συμφορά που απειλεί την επιβίωση της κοινωνίας μας».
Αν και η ομοφυλοφιλία δεν είναι παράνομη στην Τουρκία, οι διακρίσεις κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων είναι έντονες.
Νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, πάνω από 100 άτομα συνελήφθησαν επειδή συμμετείχαν στην Πορεία Υπερηφάνειας της Κωνσταντινούπολης – μια εκδήλωση που απαγορεύτηκε για ένατη συνεχή χρονιά.
Παρά την απαγόρευση, εκατοντάδες άνθρωποι προσήλθαν και στις δύο πόλεις, με αποτέλεσμα η αστυνομία να κλείσει τα ΜΜΜ και ορισμένους δρόμους.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι φέτος η IGLA-Europe κατέταξε την Τουρκία μεταξύ των λιγότερο φιλικών προς τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, από τα 49 ευρωπαϊκά έθνη που περιλαμβάνονται στον χάρτη της.