Τον Χρυσό Διόνυσο του Φεστιβάλ Δράμας απέσπασε μια «παράξενη» ερωτική ιστορία δύο αντρών

Η κριτική επιτροπή του 45ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, υπό την προεδρία του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, έκανε το θαύμα της: Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, το βραβείο καλύτερης ταινίας και α΄ ανδρικού ρόλου απέσπασε φιλμ με γκέι θεματολογία.

Πρόκειται για το «5 μ.μ. παραλία» του Αυστριακού Valentin Stejskal, με πρωταγωνιστές τον Αντώνη Τσιοτσιόπουλο – που πήρε και το βραβείο ερμηνείας – και τον Κίμωνα Κουρή.

O Valentin Stejskal παράλληλα, βραβεύτηκε με το ειδικό βραβείο Drama Queer για την ταινία μικρού μήκους «Κάκτος» του Δημήτρη Ζούρα.

O Σταύρος Τσουμάνης και ο Δημήτρης Ζούρας

Η αυλαία του φετινού φεστιβάλ έπεσε στο κατάμεστο αμφιθέατρο «Αντώνης Παπαδόπουλος» του Δημοτικού Ωδείου Δράμας στις 11 Σεπτεμβρίου με την απονομή των βραβείων. O Valentin Stejskal, Αυστριακός σκηνοθέτης που ζει στην Αθήνα από το 2019, είδε την ταινία του «5 μ.μ. παραλία» και πήρε το πρώτο βραβείο του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος. «Η ταινία μου μιλά για δύο άντρες που δεν μπορούν να εκφράσουν τα όσα νιώθουν –και ομολογώ πως δυσκολεύομαι κι εγώ αυτή τη στιγμή», είπε συγκινημένος ο σκηνοθέτης κατά την απονομή. «Όμως από την αρχή ένιωσα πως βρίσκομαι στο σωστό μέρος…».

Υπόθεση της ταινίας

Στα 40ά γενέθλιά του, ο Νίκος, ένας µοναχικός οδηγός φορτηγού, φτάνει σε µια αποµακρυσµένη παραλία για να συναντήσει τον Χρήστο, τον οποίο έχει να δει από τον στρατό. Μέσα από ένα παράξενο τελετουργικό πνιγμού, τα καταπιεσμένα αισθήματά τους βγαίνουν και πάλι στην επιφάνεια…

Τα βραβεία που ξεχωρίσαμε

  • ΧΡΥΣΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΣ Βραβείο Καλύτερης Ταινίας

στην ταινία «5pm Seaside» σε σκηνοθεσία Valentin Stejskal

Μια πραγματικά ευαίσθητη και λιτή κινηματογραφική αφήγηση που από τότε που την είδαμε την κουβαλάμε μέσα μας και κατάφερε να μας εισάγει αβίαστα στον πληγωμένο, εσωτερικό κόσμο των ηρώων της.

Το βραβείο συνοδεύεται από τρία  έπαθλα: η Φίνος Φιλμ προσφέρει χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ, η ΕΡΤ προσφέρει χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου προσφέρει χρηματικό έπαθλο 2.500 ευρώ.

  • ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

στην Εύη Καλογηροπούλου για την ταινία «Στο Θρόνο του Ξέρξη»

Επειδή είναι μια ταινία που απεικονίζει το αντρικό, το γυναικείο και μη δυαδικό σώμα στα όρια της ρευστότητας και αναζητεί την απαγορευμένη στοργή και επαφή μέσα σε ένα σκληρό και αρχετυπικό αρρενωπό βιομηχανικό περιβάλλον.

  • ΒΡΑΒΕΙΟ DRAMA QUEER

στον Δημήτρη Ζούρα για την ταινία «Κάκτος»

Μια τολμηρή ματιά την οποία εξυπηρετεί ιδιαιτέρως η ερμηνεία από το ανερχόμενο νέο πρωταγωνιστή της που ακροβατεί σε μια αφιλόξενη Αθήνα ψάχνοντας να βρει τον εαυτό του.

Το βραβείο συνοδεύεται από έπαθλο 2.000 ευρώ, χορηγία του Onassis Culture.

  • ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΔΡΙΚΗΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ

στον Αντώνη Τσιοτσιόπουλο

για την ερμηνεία του στην ταινία «5pm Seaside» του Valentin Stejskal

Επειδή πολύ λεπτά και λιτά -και με μια πληγωμένη εσωτερικότητα- κατάφερε να μεταφέρει τον ψυχισμό ενός άντρα που προσπαθούσε να διαπραγματευτεί την αγάπη και τον πόθο.

Το βραβείο σκηνοθεσίας Τώνια Μαρκετάκη απέσπασε η ευφάνταστη ταινία «Kiddo» του Μιχάλη Κίμωνα (που απέσπασε και τα βραβεία μακιγιάζ και σκηνογραφίας) ενώ με το βραβείο σεναρίου τιμήθηκε η αυτοαναφορική ταινία «Tokakis ή What’s My Name» του ηθοποιού Θάνου Τοκάκη (που κέρδισε και το βραβείο ενδυματολογίας). Το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας πήγε στην ηθοποιό Νιόβη Χαραλάμπους για την τολμηρή ερμηνεία της στην ταινία «Δάφνη» της Τώνιας Μισιαλή. Πιο αναλυτικά όλα τα βραβεία στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ.

Κριτική Επιτροπή 

Πρόεδρος: Κωνσταντίνος Γιάνναρης, Σκηνοθέτης

Μέλη: Μαρκέλλα Γιαννάτου, Ηθοποιός

Μαρίνα Γιώτη, Κινηματογραφίστρια και εικαστική καλλιτέχνις

Άρης Δημοκίδης, Δημοσιογράφος

Ιωακείμ Μυλωνάς, Σκηνοθέτης / Καλλιτεχνικός Διευθυντής International Short Film Festival of Cyprus

Πέτρος Αλεξανδρής

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.




Δες και αυτό!