“Tomboy (αγοροκόριτσο): ένα κορίτσι που εμφανίζει χαρακτηριστικά ή συμπεριφορά που είναι τυπικά για ένα αγόρι. Παράδειγμα, τα αγορίστικα ρούχα ή η συμμετοχή σε δραστηριότητες που απαιτούν περισσότερη φυσική δύναμη και που συνήθως θεωρούνται αγορίστικες…
…καθώς στις σύγχρονες κοινωνίες η ένδυση, ανάμεσα σε αγόρια και κορίτσια έχει γίνει αρκετά ομοιόμορφη, η διαφοροποίηση έχει πλέον να κάνει περισσότερο με την συμπεριφορά…
…μέσα στο χρόνο τα αγοροκόριτσα έπρεπε να παλεύουν με το στίγμα της ομοφυλοφιλίας ή την κατηγορία ότι ήθελαν να είναι αγόρια. Όλα τα παραπάνω ευτυχώς αναιρέθηκαν τον περασμένο αιώνα από τους ψυχολόγους, οι οποίοι θεωρούν το στάδιο αυτό, μια φυσιολογική συμπεριφορά για κορίτσια κάθε ηλικίας. Για πολλούς όμως, η φάση του αγοροκόριτσου μπορεί να είναι και η πρώτη εκδήλωση ενός ρευστού -όσον αφορά τη σεξουαλική ταυτότητα- ταξιδιού.”
Είναι σκόρπιες γραμμές που διαβάζουμε στην Wikipedia, για τα νεαρά κορίτσια με την “ταμπέλα” του tomboy – αγοροκόριτσου.
Μια σαφώς καλύτερη προσέγγιση στο θέμα, μας προτείνει η ομώνυμη ταινία της Σελίν Σιαμά που κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες σε λίγες μέρες.
Το “Αγοροκόριτσο” έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βερολίνου τον περασμένο Φεβρουάριο. Έχασε το Βραβείο Teddy -το queer δηλαδή βραβείο του Φεστιβάλ- από το αργεντίνικο “Ausente”, κέρδισε όμως το αντίστοιχο Βραβείο Κοινού. H πορεία στα φεστιβάλ συνεχίστηκε, το ίδιο και τα βραβεία στα Queer Φεστιβάλ της Φιλαδέλφεια, του Σαν Φρανσίσκο και του Τορίνο.
Στο “Tomboy”, πρωταγωνίστρια είναι η δεκάχρονη Λορ, η οποία έχει μόλις μετακομίσει σε μια νέα γειτονιά με τους γονείς και την μικρή της αδελφή. Δεν ξέρει κανένα και προτιμά την μοναξιά του σπιτιού της. Μέχρι τη μέρα που θα γνωρίσει την συνομήλικη της Λίζα. Η Λίζα νομίζει πως η Λορ είναι αγόρι, και η Λορ την αφήνει να το πιστεύει, συστηνόμενη ως Μίκαελ. Με το νέο της ρόλο αρχίζει να παίζει με τα υπόλοιπα παιδιά στην γειτονιά και την ίδια στιγμή να γνωρίζεται καλύτερα με την φίλη της. Όπως είναι φυσικό ο αμφίσημος ρόλος της Λορ αρχίζει μετά από λίγο να περιπλέκει αρκετά την καθημερινότητα και τα συναισθήματα της.
Η ταινία αγγίζει ευαίσθητα θέματα, όπως ο ερμαφροδιτισμός και ο τρανσεξουαλισμός, προσπαθώντας να αποφύγει την όποια κατηγοριοποίηση και αφήνοντας την ιστορία να μιλήσει από μόνη της.
Η σκηνοθεσία της ταινίας είναι της Σελίν Σιαμά, μιας νέας φωνής του γαλλικού σινεμά. Το 2007 η Σιαμά υπέγραψε το σενάριο και τη σκηνοθεσία του “Water Lillies”, μιας γλυκιάς ταινίας που εξερευνούσε τη σεξουαλικότητα τριών κοριτσιών στην εφηβεία.
Σχόλια για το “Tomboy” από τα διεθνή media:
Observer: Η αίσθηση του ατελείωτου καλοκαιριού αποδίδεται σωστά, τα παιδιά είναι εξαιρετικά και η Ζόι Χέραν είναι όμορφα φυσική και συγκινητική.
Daily Mirror: Μια μικρού budget ταινία που δίνει υλικό για σκέψη και ανοίγει ενδιαφέρουσες συζητήσεις.
Total Film: Μια ευαίσθητη ματιά στη σεξουαλικότητα πριν την εφηβεία, από μια σκηνοθέτη που γνωρίζει πως να παίρνει αλάνθαστες ερμηνείες από νεαρούς ηθοποιούς.
To “Αγοροκόριτσο” βγαίνει στις αίθουσες σήμερα από την FeelGood.
Προβάλλεται στους κινηματογράφους ΈΛΛΗ και ΠΤΙ ΠΑΛΑΙ.