Τόκιο: pride μετά από τέσσερα χρόνια για τη διεκδίκηση της ισότητας στον γάμο

24/04/2023
από
Στο Τόκιο πραγματοποιήθηκε το πρώτο pride (Rainbow Pride) μετά από τέσσερα χρόνια στην Ιαπωνία – τη μόνη χώρα της Ομάδας των Επτά (G7) που εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών.

Η G7 είναι μια οργάνωση των επτά μεγαλύτερων “προηγμένων” οικονομιών του κόσμου: Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ.

Στο PinkNews διαβάζουμε ότι τον Μάιο του 2023, η ετήσια σύνοδος κορυφής του φόρουμ θα πραγματοποιηθεί στην Ιαπωνία, όπου την Κυριακή (23 Απριλίου) πραγματοποιήθηκε η Pride παρέλαση του Τόκιο 2023 με σκοπό τη διεκδίκηση περισσότερων ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων.

Το κέντρο της συνοικίας Σιμπούγια γέμισε από Pride σημαίες, αφού περίπου 10.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στους δρόμους, ζητώντας από την Ιαπωνία να δώσει προτεραιότητα στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και στους γάμους μεταξύ των ομόφυλων ζευγαριών, ανεμίζοντας σημαίες του ουράνιου τόξου και φωνάζοντας «happy Pride».

Ένας διαδηλωτής που αναφέρθηκε στον εαυτό του ως Χιμάμα δήλωσε στο Japan Today: «Θα αγωνιστούμε μέχρι σε ολόκληρη τη χώρα να είναι νόμιμος ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

«Νομίζω ότι η κυβέρνηση και προσποιείται ότι μας βλέπει και προσποιείται ότι δεν μας βλέπει, αλλά η αλλαγή θα αρχίσει πραγματικά να συμβαίνει από εδώ και πέρα».

Σύμφωνα με το Japan Today, η Μασάκο Μόρι, ειδική σύμβουλος του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Φούμιο Κισίντα, για θέματα ΛΟΑΤΚΙ, παρακολούθησε την παρέλαση, αλλά δεν έκανε καμία παρατήρηση για τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, αντίθετα προέτρεψε για «μεγαλύτερη κατανόηση των ΛΟΑΤΚΙ+ ζητημάτων».

Μεταξύ των παρελαυνόντων ήταν και μια ομάδα από την Ταϊβάν – την πρώτη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας που νομιμοποίησε τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου το 2019. Παρά αυτό το τεράστιο ορόσημο στον αγώνα για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, το 2022, ζευγάρια διαμαρτυρήθηκαν για την πραγματική ισότητα του γάμου στη χώρα.

ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και σύμμαχοι από όλο τον κόσμο παρακολούθησαν την παρέλαση και μοιράστηκαν τη συμμετοχή τους στο Pride στο Twitter.

Ένας χρήστης από την Ιρλανδία ανέβασε στο Twitter μια σειρά από πολύχρωμες φωτογραφίες με τη λεζάντα: «Υπέροχα που ήμουν στο Tokyo Rainbow Pride σήμερα για να δείξω την υποστήριξη της Ιρλανδίας για τα #ισότιμα δικαιώματα για όλους».

https://twitter.com/IEAmbJapan/status/1650027727947444226?s=20

Ένας άλλος σχολιαστής παρατήρησε πόσο «ωραία και ειρηνική γιορτή» ήταν η παρέλαση.

https://twitter.com/OttoBerndt/status/1650075076581298176?s=20

«Το φεστιβάλ Rainbow Pride του Τόκιο σήμερα και αύριο στο Τόκιο, δίπλα στο πάρκο Yoyogi (παρέλαση αύριο/Κυριακή). Διασκεδαστικό, πολλά δώρα, κάθε λογής άνθρωποι, φαγητό και μουσική», έγραψε ένας συμμετέχων από τη Γερμανία.

Η παρέλαση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και την Κυριακή (22-23 Απριλίου), αλλά οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας θα συνεχιστούν στο Τόκιο μέχρι τις 7 Μαΐου.

Η τελευταία παρέλαση υπερηφάνειας στην Ιαπωνία πραγματοποιήθηκε το 2019 και έκτοτε, ο αριθμός των ιαπωνικών πόλεων και κωμοπόλεων που επιτρέπουν κάποια μορφή νομικής συμβίωσης μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου έχει αυξηθεί από 26 σε περίπου 300, καλύπτοντας περίπου το 65% του πληθυσμού.

Παρά το γεγονός ότι τα ιαπωνικά ομόφυλα ζευγάρια επιτρέπεται να συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης, ο γάμος παραμένει, σε συνταγματικό επίπεδο, νόμιμος μόνο μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας.

Αυτό σημαίνει ότι, αν και η ένωση μπορεί να αναγνωριστεί, τα ομόφυλα ζευγάρια δεν μπορούν να κληρονομήσουν τα περιουσιακά στοιχεία του άλλου ή να τεκνοθετήσουν.

Επιπλέον, οι επισκέψεις στο νοσοκομείο στην περίπτωση που το ένα από τα δύο άτομα ζευγαριού είτε πεθαίνει είτε βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση συνήθως δεν επιτρέπονται, καθώς το ζευγάρι δεν αναγνωρίζεται νομικά ως μέλος μιας οικογένειας.

Τον Δεκέμβριο του 2022, δικαστήριο του Τόκιο αποφάσισε να διατηρήσει την απαγόρευση του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων, αλλά σημείωσε ότι η απουσία νομικού συστήματος για την προστασία των ομόφυλων ζευγαριών αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Τον Φεβρουάριο, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Φουμίνο Κισίντα, απέλυσε έναν αξιωματούχο της οικονομίας και του εμπορίου, ο οποίος έκανε σχόλια μίσους για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, λέγοντας ότι δεν «θέλει καν να βλέπει» τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια.

Ο Μασαγιόσι Άρα υποστήριξε επίσης ότι οι άνθρωποι θα έφευγαν από τη χώρα αν επιτρεπόταν ο γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου και σημείωσε ότι δεν θα ήθελε να ζει δίπλα σε ζευγάρια λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων ή τρανς ατόμων.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, περίπου το 64% των Ιαπώνων συμφωνεί με τη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών.




Δες και αυτό!