Το Βήμα φιλοξενεί ομοφοβική συνέντευξη Μητροπολίτη

236
Ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος εξέφρασε την ομοφοβική ρητορική της Εκκλησίας σχετικά την ισότητα στον γάμο, σε μια συνέντευξη που έδωσε στο «Βήμα».

Σε ερώτηση για το ποια πρέπει να είναι η στάση της Εκκλησίας απέναντι στον «γάμο των ομόφυλων», όπως αναφέρεται, ο Μητροπολίτης έδωσε την εξής απάντηση:

«Η Εκκλησία πρέπει να μείνει και θα μείνει συνεπής με την αποστολή της που δεν είναι άλλη από τη διατήρηση της ιερότητας της ανθρώπινης ζωής και την ακεραιότητα του ανθρώπινου προσώπου. […] Για την ορθόδοξη διδασκαλία, ο γάμος αποτελεί πλαίσιο συμπλήρωσης του άνδρα και της γυναίκας, συγκρότησης του ενιαίου ανθρώπου και συμπόρευσης στην οδό της ολοκληρωμένης από κάθε άποψη αγάπης που οδηγεί στην αιωνιότητα. Συνεπώς, στο όνομα της διατήρησης του μεγαλειώδους περιεχομένου του μυστηρίου του γάμου ως συνάντησης αποκλειστικά άνδρα και γυναίκας, η Εκκλησία δεν μπορεί παρά να είναι απόλυτα αντίθετη στον γάμο των ομοφύλων».

Στη συνέχεια, για τη θέση της Ιεραρχίας «σε θέματα τεκνοθεσίας και τεκνοποιίας», ο Μητροπολίτης έκανε λόγο για την υποτιθέμενη υποτίμηση της γυναίκας, καθώς στερείται τον μητρικό της ρόλο. Το συγκεκριμένο επιχείρημα, πέρα από ομοφοβικό φυσικά, είναι και απόλυτα σεξιστικό.

«Από τη στιγμή που τίθεται θέμα υιοθεσίας εκ μέρους ομόφυλου ζευγαριού, η Εκκλησία είναι υποχρεωμένη να επισημάνει τη σκανδαλώδη υποτίμηση της γυναίκας ως ενός απλού εργαλείου τεκνοποιίας, στερημένης του μεγαλειώδους μητρικού της ρόλου και της συμμετοχής της σε μια ολοκληρωμένη οικογένεια όπως την περιέγραψα προηγουμένως. Είναι όντως παράδοξο, σε εποχή μεγάλης κινητικότητας και δικαιολογημένης αγωνίας για τα δικαιώματα της γυναίκας στον σύγχρονο κόσμο, να τίθεται ένα θέμα το οποίο όχι απλώς της αφαιρεί δικαιώματα αλλά και την υποτιμά ως προς την αξία της με τρόπο κραυγαλέο. Σε αυτές ακριβώς τις ανθρωπολογικές βάσεις στηρίζεται και η απόλυτη αντίθεση της Εκκλησίας σε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο», απαντάει συγκεκριμένα.

Από ό,τι φαίνεται ο Μητροπολίτης και η Εκκλησία ανησυχούν πολύ για τα «γυναικεία δικαιώματα», τα οποία για κάποιο λόγο θα προσβάλλει η ισότητα στον γάμο. Τα ίδια δικαιώματα που η Εκκλησία χρόνια τώρα αρνείται, τα χρησιμοποιεί για να εκφράσει τη μισαλλοδοξία και τον συντηρητισμό της.

Φυσικά, στο τέλος της συνέντευξης, και ενώ έχει ήδη παρουσιαστεί μια κλασσική ομοφοβική ρητορική, ο δημοσιογράφος ρωτάει τον Μητροπολίτη για το μήνυμα αγάπης της Εκκλησίας.