Στο Βέλγιο, τα άτομα που εργάζονται στο σεξ θα δικαιούνται επίσημες συμβάσεις εργασίες και θα έχουν τα αντίστοιχα δικαιώματα, σύμφωνα με έναν πρωτοποριακό νέο νόμο που τέθηκε σε ισχύ την Κυριακή.
Με την υπογραφή αυτών των συμβάσεων εργασίας, τα εργαζόμενα στο σεξ άτομα θα έχουν πλέον πρόσβαση σε παροχές όπως σύνταξη, ημέρες ασθενείας, ασφάλιση υγείας και επίδομα μητρότητας. Θα έχουν επίσης θεμελιώδη δικαιώματα, όπως η δυνατότητα να αρνούνται πελάτες, να επιλέγουν τις πρακτικές τους και να σταματούν μια πράξη ανά πάσα στιγμή. Εν τω μεταξύ, οι εργοδότες πρέπει να πληρούν κάποιες απαιτήσεις – όπως η μη ύπαρξη προηγούμενων καταδικαστικών αποφάσεων για σεξουαλική επίθεση ή εμπορία ανθρώπων – και να τηρούν τα πρότυπα ασφάλειας και καθαριότητας, με όλους τους χώρους να υποχρεούνται να προσφέρουν ανέσεις όπως καθαρά προφυλακτικά, σεντόνια και ένα κουμπί έκτακτης ανάγκης.
Η νομοθεσία αυτή ακολουθεί την απόφαση του Βελγίου να αποποινικοποιήσει την εργασία στο σεξ το 2022. Ωστόσο, μέχρι τώρα, τα εργαζόμενα στο σεξ άτομα δεν είχαν πρόσβαση σε εργασιακά δικαιώματα και προστασία στο ίδιο επίπεδο με άλλα επαγγέλματα.
«Πρόκειται για ένα απίστευτο βήμα προς τα εμπρός», δήλωσε στο Associated Press η Isabelle Jaramillo, συντονίστρια της Espace P, μιας ομάδας υπεράσπισης που συμμετείχε στη σύνταξη της νομοθεσίας. «Σημαίνει ότι το επάγγελμά τους μπορεί επιτέλους να αναγνωριστεί ως νόμιμο από το βελγικό κράτος… Σύμφωνα με την προηγούμενη νομοθεσία, το να προσλαμβάνεις κάποιον για σεξουαλική εργασία σε καθιστούσε αυτομάτως νταβατζή, ακόμη και αν η συμφωνία ήταν συναινετική. Τώρα, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για κρατική άδεια για να προσλάβουν υπαλλήλους».
Η εργασία στο σεξ έχει αποποινικοποιηθεί και σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Νέα Ζηλανδία και ορισμένα μέρη της Αυστραλίας. Ωστόσο, το Βέλγιο είναι η πρώτη χώρα που ψήφισε ολοκληρωμένη προστασία της σεξεργασίας.
«Αυτός [ο νόμος] είναι ριζοσπαστικός και είναι το καλύτερο βήμα που έχουμε δει οπουδήποτε στον κόσμο μέχρι στιγμής», δήλωσε στο BBC η Erin Kilbridge, ερευνήτρια στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Πρέπει κάθε χώρα να κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση».
Σύμφωνα με τον Guardian, η Βελγική Ένωση Εργαζομένων στο Σεξ χαρακτήρισε τον νόμο «ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός, τερματίζοντας τις νομικές διακρίσεις σε βάρος των εργαζομένων στο σεξ».
Ωστόσο, η ένωση σημείωσε ότι τα πρόσφατα αυτά μέτρα που εφαρμόστηκαν θα μπορούσαν να «εργαλειοποιηθούν» για τη μείωση της εργασίας του σεξ γενικά.
«Βλέπουμε ήδη ορισμένους δήμους να κρύβονται πίσω από τις λέξεις “ασφάλεια” και “υγιεινή” για να εκδώσουν πολύ αυστηρούς τοπικούς κανονισμούς που καθιστούν την εργασία στο σεξ σχεδόν αδύνατη στην επικράτειά τους», πρόσθεσε.
Δεν είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που το Βέλγιο γιορτάζει σημαντικά ορόσημα για την προστασία περιθωριοποιημένων κοινοτήτων. Το 2022, η ευρωπαϊκή χώρα απαγόρευσε τις «θεραπείες μεταστροφής». Και πίσω στο 2020, το Βέλγιο επέλεξε τη «γυναικολόγο» και κουήρ ακτιβίστρια Petra De Sutter ως την πρώτη τρανς γυναίκα που υπηρέτησε ποτέ ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Πληροφορίες από Them.