Το Βατικανό εξακολουθεί να μισεί τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα

29/10/2021

Η Ιταλία απέρριψε ένα νομοσχέδιο ορόσημο για την καταπολέμηση των διακρίσεων κατά των ΛΟΑΤΚΙ+, αφού το Βατικανό αντιτάχθηκε κατηγορηματικά σ΄αυτό.

Την Τετάρτη, η ιταλική Γερουσία ψήφισε ώστε για να σταματήσει κάθε συζήτηση σχετικά με ένα νομοσχέδιο που θα απαγόρευε τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου και θα επέτρεπε σε όσους διαπράττουν βία με κίνητρο μίσους εναντίον ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων να κατηγορηθούν για εγκλήματα μίσους,

Το νομοσχέδιο Zan, πήρε το όνομά του από τον ανοιχτά γκέι βουλευτή και ακτιβιστή Alessandro Zan, μέλος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD).

Το νομοσχέδιο Zan πέρασε από την Βουλή των Αντιπροσώπων της Ιταλίας τον περασμένο Νοέμβριο και έκτοτε έχει πυροδοτήσει έναν σκληρό πολιτικό πόλεμο σε ολόκληρη τη χώρα, με τους ακροδεξιούς συντηρητικούς να ισχυρίζονται ότι η ψήφισή του θα παραβίαζε την ελευθερία του λόγου τους. Μια ρήτρα στο νομοσχέδιο, ωστόσο, δηλώνει ότι οι Ιταλοί θα παραμείνουν ελεύθεροι να εκφράσουν τις απόψεις τους, εφόσον αυτοί οι ισχυρισμοί δεν οδηγούν σε «βίαιες ή μεροληπτικές πράξεις», όπως ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο Euronews.

Οι πιο έντονοι πολέμιοι του νομοσχεδίου δεν ήταν άλλοι από το ίδιο το Βατικανό, το οποίο έλαβε, όπως πολλοί αποκαλούσαν, μια άνευ προηγουμένου στάση κατά της νομοθεσίας. Ο Αρχιεπίσκοπος Paul Gallagher, υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού, έστειλε επιστολή στην Πρεσβεία της Ιταλίας στην Αγία Έδρα τον Ιούνιο εκφράζοντας την ανησυχία ότι η προστασία υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ θα παραβίαζε τη «θρησκευτική ελευθερία» της Καθολικής Εκκλησίας, καθώς και μια συνθήκη του 1929 που επιτρέπει στην εκκλησία την απόλυτη κυριαρχία στη δική της δικαιοδοσία.

Ιδιαίτερη ανησυχητική για την Εκκλησία ήταν η απαίτηση του νομοσχεδίου να αναγνωρίζουν όλα τα σχολεία στην Ιταλία, συμπεριλαμβανομένων των Καθολικών, μια εθνική ημέρα κατά της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας. Μετά την αποστολή της επιστολής, ένας ανώνυμος αξιωματούχος είπε στους New York Times ότι το Βατικανό φοβόταν επίσης ότι το νομοσχέδιο θα ανάγκαζε τα καθολικά σχολεία να διδάσκουν την «ταυτότητα φύλου» και θα έθετε εκτός νόμου τη στάση της εκκλησίας κατά της ισότητας στον γάμο.

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία θεωρεί επίσημα τις ομοφυλοφιλικές πράξεις ως «εγγενώς ανήθικες και αντίθετες με τον φυσικό νόμο» υποστηρίζοντας μάλιστα ότι είναι «αντικειμενικά διαταραγμένες». Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει επιδείξει μεγαλύτερη αποδοχή των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων από ό,τι παλαιότεροι εκκλησιαστικοί ηγέτες και υποστήριξε τις πολιτικές ενώσεις για τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά παρέμεινε σταθερός στην αντίθεσή του στην πλήρη ισότητα του γάμου.

«Η κυβέρνηση έχει την πολιτική και ηθική υποχρέωση όχι μόνο να αντισταθεί στις πιέσεις, αλλά να καταγγείλει μονομερώς αυτήν την άνευ προηγουμένου ανάμειξη στις κρατικές υποθέσεις», δήλωσε ο γραμματέας της Ένωσης Αθεϊστών, Ρομπέρτο ​​Γκρεντενέ, σε δήλωση στο Associated Press.

Παρά τη ευρεία καταδίκη των προσπαθειών του, το Βατικανό τελικά πήρε αυτό που ήθελε: Το νομοσχέδιο Zan είναι ουσιαστικά νεκρό. Ενώ το ιταλικό κοινοβούλιο επιτρέπεται να συνεχίσει τη συζήτηση σε έξι μήνες από τώρα, οι υποστηρικτές ισχυρίζονται ότι οι υποστηρικτές δεν θα έχουν αρκετό χρόνο για να προωθήσουν το μέτρο πριν από τη λήξη της τρέχουσας νομοθετικής συνόδου στις αρχές του 2023.

H ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της Ιταλίας είναι θυμωμένη καθώς το μέλλον της ισότητας στην χώρα κρέμεται απόμια κλωστή. Η βουλεύτρια του PD, Pina Picierno, χαρακτήρισε την ψηφοφορία στη Γερουσία «μία από τις χειρότερες σελίδες στην ιστορία της Ιταλικής Δημοκρατίας», όπως είπε στον Guardian.

«Ήθελαν να σταματήσουν το μέλλον», πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός Enrico Letta σε σχόλιό του στη βρετανική εφημερίδα. «Ήθελαν να φέρουν την Ιταλία πίσω στην ιστορία».

Ο ίδιος ο Ζαν κατηγόρησε το κεντρώο κόμμα Italia Viva, το οποίο υποστήριξε το νομοσχέδιο στην Κάτω Βουλή, αλλά απέσυρε την υποστήριξή του αφού η νομοθεσία έφτασε στη Γερουσία. «Οι ευθύνες είναι σαφείς», έγραψε ο Ζαν στο Twitter, σύμφωνα με το Politico. «Μια πολιτική συμφωνία που θα έφερνε τη χώρα ένα βήμα πιο κοντά στον πολιτισμό προδόθηκε».

Η Ιταλία δεν είχε εδώ και καιρό ολοκληρωμένη προστασία για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Οι θεραπείες μεταστροφής δεν έχει ακόμη απαγορευτεί με την ισότητα του γάμου να παραμένει άπιαστο όνειρο. Φέτος, μάλιστα, η χώρα έπεσε στην 35η θέση στην κατάταξη ευρωπαϊκών χωρών με βάση τις πολιτικές τους για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!