Το τρανσφοβικό μίσος δολοφονεί καθημερινά

76
320 τρανς και φυλοδιαφορετικά πρόσωπα, προστέθηκαν φέτος στον μαύρο κατάλογο των δολοφονιών, λόγω του παράλογου ρατσιστικού, τρανσφοβικού μίσους, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Παρατηρητηρίου Τρανς Δολοφονιών, ενώ εάν σε αυτές τις καταγραφές προσθέσουμε και τις αυτοκτονίες αλλά και τα περιστατικά που δεν εξιχνιάστηκαν ακόμη, ο αριθμός αυτός φτάνει και ξεπερνά τα 392 περιστατικά.

Γράφει η Άννα Απέργη

Αυτό σημαίνει ότι κάθε 24 ώρες, τουλάχιστον ένας τρανς/φυλοδιαφορετικός συνάνθρωπος μας, δολοφονείτε λόγω της έκφρασης ή της ταυτότητας φύλου του.

Εξ αυτών:

– Το 94% των θυμάτων ήταν τρανς γυναίκες ή φυλοδιαφορετικά πρόσωπα με θηλυκή έκφραση φύλου.

– Το 48% των τρανς που γνωρίζουμε το επάγγελμά τους, ήταν εργαζόμενες στο σεξ, ενώ το 78% ζούσαν στην Ευρώπη.

– Το 45% των δολοφονημένων προσώπων στην Ευρώπη, ήταν τρανς πρόσωπα με μεταναστευτικό/προσφυγικό προφίλ.

– Ως προς την ηλικία, τα περισσότερα θύματα ήταν μεταξύ 19 και 25 ετών.

Σε σχέση με την περσινή χρονιά παρατηρείτε μία αύξηση 15% ως προς το ρατσιστικό υπόβαθρο των δολοφονιών, ενώ για ακόμη μία χρονιά παραμένει στην κορυφή των καταγεγραμμένων δολοφονιών η Βραζιλία με ποσοστό 31% των συνολικών καταγραφών.

Τα πιο πάνω αριθμητικά στοιχεία αποτελούν μόνο τα καταγεγραμμένα περιστατικά και όχι τον πραγματικό αριθμό των δολοφονιών,  καθώς σε πολλές χώρες τα εγκλήματα μίσους δεν καταγράφονται ως τέτοια, σε άλλες δεν υπάρχουν καν καταγραφές, ενώ σε κάποιες χώρες τα τρανς και φυλοδιαφορετικά πρόσωπα δεν καταγράφονται σύμφωνα με την ταυτότητα φύλου τους.

320 τρανς/φυλοδιαφορετικοί συνάνθρωποί μας, δεν είναι πια μαζί μας. Δεν είναι απλά ένας αριθμός. Πίσω από κάθε αριθμό βρίσκεται και ένας άνθρωπος που έζησε, που ονειρεύτηκε, που προσδοκούσε μία ζωή όπως όλες, όλα και όλοι, όπως κάθε άνθρωπος.

Ένας τέτοιος άνθρωπος ήταν και η δική μας η Άννα, όπου όλες, όλα και όλοι θυμόμαστε το στυγνό τρόπο που δολοφονήθηκε και της οποίας ο θάνατος αποτελεί την πρώτη καταγεγραμμένη δολοφονία τρανς γυναίκας μαύρου χρώματος, προσφύγισσας και εργαζόμενης στο σεξ στη χώρα μας.

Καθώς η υπόθεση της δολοφονίας της Άννας βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, και ενώ τα περιστατικά ρατσιστικής βίας κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ συνανθρώπων μας ολοένα και αυξάνονται στη χώρα μας, όπως άλλωστε καταμαρτυρούν και οι καταγραφές του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, ως δημοκρατικοί πολίτες δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε.

Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν όλα τα απαραίτητα βήματα, τόσο στο επίπεδο της Πολιτείας, όσο και σε αυτό της κοινωνίας, ώστε να καταπολεμηθεί ο ρατσισμός, η βία, η μισαλλοδοξία, ο στιγματισμός αλλά και οι πολλές και πολλαπλές διακρίσεις που αντιμετωπίζει η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητά.


Η Άννα Απέργη είναι πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ).