Σύμφωνα με το Into, το TikTok βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών συζητήσεων αυτή την εβδομάδα, καθώς ο διευθύνων σύμβουλός της καταθέτει ενώπιον του Κογκρέσου των ΗΠΑ. Αρκετοί νομοθέτες έχουν υποστηρίξει ότι η εφαρμογή, η οποία ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκοπεία των Αμερικανών και έτσι πιέζουν την ByteDance να πουλήσει την εφαρμογή σε αμερικανική εταιρεία. Εν όψει της συνάντησης, η Κίνα τάχθηκε πλήρως κατά της προτεινόμενης πώλησης.
«Αν η είδηση είναι αληθινή, η Κίνα θα το αρνηθεί κατηγορηματικά», είπε η Shu Jueting, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου, αναφερόμενη σε μια αναγκαστική πώληση. Πρόσθεσε ότι αυτές οι προσπάθειες «θα βλάψουν σοβαρά τους επενδυτές από πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας» και θα αποδυναμώσουν «την εμπιστοσύνη για επενδύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες».
Αν η ByteDance αρνηθεί να πουλήσει την εφαρμογή, οι νομοθέτες θα καλέσουν σε απαγόρευση του TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η επίσημη θέση της ByteDance είναι ότι, ενώ, όπως οι περισσότερες ψηφιακές εφαρμογές, η εταιρεία συλλέγει δεδομένα για τους χρήστες, δεν μοιράζεται δεδομένα με την κινεζική κυβέρνηση. Από τις 23 Μαρτίου, ο διευθύνων σύμβουλος Shou Zi Chew θα καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου προκειμένου να επιχειρηματολογήσει κατά της απαγόρευσης.
«Επιτρέψτε μου να το δηλώσω κατηγορηματικά: Η ByteDance δεν είναι πράκτορας της Κίνας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας», δήλωσε ο Chew στην Επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων. Στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στο σχέδιο Project Texas της εταιρείας, το οποίο προτείνει την αποθήκευση όλων των αμερικανικών δεδομένων σε διακομιστές που ανήκουν στην αμερικανική εταιρεία Oracle. Η πρόσβαση στα δεδομένα διαχειρίζεται από Αμερικανούς υπαλλήλους μιας ξεχωριστής εταιρείας, της TikTok US Data Security (αμερικανική ασφάλεια δεδομένων). Η ByteDance εξακολουθεί να βρίσκεται στη διαδικασία διαγραφής δεδομένων χρηστών των ΗΠΑ του παρελθόντος και ο Chew δήλωσε ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Οι νομοθέτες εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για τα πρότυπα ελέγχου της εταιρείας. Μια έκθεση του 2019 από το The Guardian ισχυρίστηκε ότι η ByteDance είχε δώσει εντολή στους συντονιστές να αφαιρούν κάθε βίντεο και εικόνα που ασκούσε κριτική στην κινεζική κυβέρνηση. Στον απόηχο της έκθεσης, η ByteDance δήλωσε ότι είχε θεσπίσει αλλαγές στις πρακτικές ελέγχου.
Αρκετές κυβερνήσεις έχουν ήδη απαγορεύσει το TikTok σε κυβερνητικές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Καναδά, της Βρετανίας, της ΕΕ και της Νέας Ζηλανδίας. Η Ταϊβάν και η Ινδία έχουν απαγορεύσει πλήρως την εφαρμογή.
Οι ΜΚΟ ACLU και PEN America είναι μεταξύ πολλών οργανώσεων υπεράσπισης που έχουν ταχθεί κατά της προτεινόμενης απαγόρευσης, λέγοντας ότι θα αποτελέσει «επικίνδυνο παράδειγμα για τον περιορισμό του λόγου».