Ένας ομοσπονδιακός δικαστής στο Τέξας αποφάσισε ότι ο Tίτλος VII δεν προστατεύει πλέον τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα από τις διακρίσεις στον χώρο εργασίας.
Ο Αμερικανός περιφερειακός δικαστής Matthew Kacsmaryk της Βόρειας Περιφέρειας του Τέξας αποφάνθηκε την Πέμπτη (15 Μαΐου) ότι οι οδηγίες εφαρμογής της Επιτροπής Ίσων Ευκαιριών Απασχόλησης (EEOC) για τον ορισμό του «φύλου» σύμφωνα με τον Τίτλο VII και για το τι συνιστά παρενόχληση λόγω φύλου έρχονται σε αντίθεση με τον νόμο.
Η EEOC δήλωσε στην καθοδήγηση ότι η απαγόρευση του Τίτλου VII για έμφυλες διακρίσεις στον χώρο εργασίας περιλαμβάνει τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου. Πρόσθεσε ότι η άρνηση να χρησιμοποιηθούν οι προτιμώμενες αντωνυμίες ενός εργαζομένου ή η άρνηση να του επιτραπεί να φοράει ρούχα ή να χρησιμοποιεί την τουαλέτα που ευθυγραμμίζονται με την ταυτότητα φύλου θεωρείται έμφυλη παρενόχληση.
Ωστόσο, ο Kacsmaryk, ο οποίος διορίστηκε από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, διαπίστωσε: «Ο Τίτλος VII δεν απαιτεί από τους εργοδότες ή τα δικαστήρια να εθελοτυφλούν στις βιολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών».
Πρόσθεσε ότι ο ορισμός του φύλου στην καθοδήγηση «αντιβαίνει στο απλό κείμενο του Τίτλου VII επεκτείνοντας το πεδίο εφαρμογής της έννοιας “φύλο” πέρα από το βιολογικό δυαδικό σύστημα: άνδρας και γυναίκα».
Ο δικαστής σημείωσε την ισχύουσα πολιτική του υπουργείου Γεωργίας του Τέξας για τους υπαλλήλους, η οποία αναφέρει ότι οι υπάλληλοι πρέπει να «συμμορφώνονται με αυτόν τον κώδικα ενδυμασίας κατά τρόπο που να συνάδει με το βιολογικό τους φύλο», αναφέροντας ότι «οι άνδρες μπορούν να φορούν παντελόνια» και «οι γυναίκες μπορούν να φορούν φορέματα, φούστες ή παντελόνια».
Η απόφαση υποστήριξε επίσης την πολιτική του υπουργείου, η οποία απαγορεύει στα τρανς εργαζόμενα άτομα να χρησιμοποιούν τις τουαλέτες που ευθυγραμμίζονται με την ταυτότητα φύλου τους.
«Εάν ένας άνδρας υπάλληλος που προσδιορίζεται ως γυναίκα υποχρεούται να χρησιμοποιεί ανδρικές εγκαταστάσεις, δεν εκτίθεται σε »μειονεκτικούς όρους« σε αντίθεση με άλλους άνδρες», έγραψε ο Kacsmaryk. «Αντίθετα, πρέπει να χρησιμοποιεί ανδρικές εγκαταστάσεις όπως όλοι οι άλλοι άνδρες».
Ο Kacsmaryk κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο τίτλος VII εμποδίζει «την απόλυση κάποιου απλώς και μόνο επειδή είναι ομοφυλόφιλος ή τρανς», αλλά δεν προστατεύει τα γκέι ή τα τρανς από την «παρενόχληση».
«Συνοψίζοντας, ο τίτλος VII δεν απαγορεύει πολιτικές απασχόλησης στο χώρο εργασίας που προστατεύουν τις εγγενείς διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών», κατέληξε ο Kacsmaryk στην απόφαση.
Ο δικαστής Kacsmaryk διέταξε περαιτέρω την αφαίρεση όλων των αναφορών στον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου ως προστατευόμενες κατηγορίες βάσει του Τίτλου VII από τις οδηγίες της EEOC.
Η απόφασή του δηλώνει ότι «όλη η γλώσσα που ορίζει το “φύλο” στον Τίτλο VII, συμπεριλαμβανομένου του “σεξουαλικού προσανατολισμού” και της “ταυτότητας φύλου”» πρέπει να αφαιρεθεί από τις ομοσπονδιακές πολιτικές απασχόλησης.
Η απόφαση εκδόθηκε μετά από αγωγή που ακολούθησε από την πολιτεία του Τέξας και το Heritage Foundation, μια συντηρητική δεξαμενή σκέψης που βρισκόταν πίσω από το Project 2025, η οποία αμφισβήτησε την καθοδήγηση.