Το Τέξας είναι η πολιτεία με τις περισσότερες απαγορεύσεις βιβλίων

0
3
Μια νέα έρευνα της Αμερικανικής Ένωσης Βιβλιοθηκών (ALA) διαπίστωσε ότι το Τέξας έκανε προσπάθειες απαγόρευσης περιορισμού βιβλίων, περισσότερες από κάθε άλλη πολιτεία των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του 2022.

Το Γραφείο Πνευματικής Ελευθερίας της ALA κατέγραψε συνολικά 1.269 απόπειρες λογοκρισίας ή απαγόρευσης 2.571 τίτλων μόνο πέρυσι.

Από αυτές, το Τέξας ήταν υπεύθυνο για 93 προσπάθειες περιορισμού 2.300 τίτλων περίπου.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα του αυξανόμενου κινήματος απαγόρευσης βιβλίων στις Ηνωμένες Πολιτείες, με επικεφαλής συντηρητικούς πολιτικούς και οργανώσεις.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα βιβλία που απειλούνται με απαγόρευση διερευνούν ζητήματα που απασχολούν τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα ή τις φυλετικές (racial) σχέσεις.

Child in library Texas book ban

Ενώ οι γονείς πρωτοστάτησαν με τις περισσότερες απόπειρες απαγόρευσης βιβλίων (30%), αλλά και πολιτικές και θρησκευτικές ομάδες (17%).

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της ALA, η Shirley Robinson της Ένωσης Βιβλιοθηκών του Τέξας δήλωσε, σύμφωνα με τον Guardian: «Οι αμφισβητήσεις βιβλίων και η λογοκρισία δεν είναι κάτι καινούργιο.

«Οι βιβλιοθήκες αντιμετωπίζουν αυτά τα ζητήματα από τότε που υπάρχουν βιβλιοθήκες. Όμως ο όγκος των προκλήσεων και η επίθεση κατά των βιβλιοθηκονόμων είναι πρωτοφανής.

«Οι βιβλιοθήκες βιώνουν πολλαπλές προκλήσεις. Συχνά, οι άνθρωποι δεν διαμαρτύρονται για βιβλία που έχουν πράγματι διαβάσει οι ίδιοι ή τα παιδιά τους, αλλά βλέπουν βιβλία που αναφέρονται στις ειδήσεις ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ξεκινούν τα παράπονά τους».

Εν τω μεταξύ, η διευθύντρια του Γραφείου για την Πνευματική Ελευθερία της ALA, Deborah Caldwell-Stone, σημείωσε ότι όλο και περισσότερες από αυτές τις απόπειρες απαγόρευσης βιβλίων προέρχονται από «οργανωμένες ομάδες λογοκρισίας που στοχεύουν στις συνεδριάσεις των τοπικών συμβουλίων των βιβλιοθηκών».

Πρόσθεσε ότι στόχος αυτών των ομάδων είναι να «καταστείλουν τις φωνές εκείνων που παραδοσιακά αποκλείονται από τις συζητήσεις του έθνους μας, όπως τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας ή τα μη λευκά άτομα».

Τα ευρήματα της ALA έρχονται λίγο μετά την ακρόαση της Γερουσίας στο Καπιτώλιο για τις απαγορεύσεις βιβλίων και τη λογοκρισία.

Texas Book Bans 2022

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, οι εκπρόσωποι των Ρεπουμπλικάνων υποστήριξαν ότι ορισμένοι τίτλοι πρέπει να απομακρυνθούν από τα σχολεία και τις βιβλιοθήκες και ότι οι γονείς έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν αυτές τις απομακρύνσεις, ενώ οι εκπρόσωποι των Δημοκρατικών υποστήριξαν ότι αυτό θα αποτελούσε ακραία περίπτωση λογοκρισίας.

Στην προσπάθειά του να πείσει για την άποψή του, ο γερουσιαστής της Λουϊζιάνα John Kennedy διάβασε δυνατά ένα απόσπασμα από το δεύτερο πιο απαγορευμένο βιβλίο στις Ηνωμένες Πολιτείες, το All Boys Aren’t Blue – μια κίνηση που έκανε τον γερουσιαστή να γίνει viral στο διαδίκτυο.

Αφού διάβασε το ρητό απόσπασμα, το οποίο περιγράφει λεπτομερώς μια σκηνή σεξουαλικής επίθεσης, καθώς και ένα παρόμοιο απόσπασμα από το πιο απαγορευμένο βιβλίο της χώρας Gender Queer, οι εκπρόσωποι των Δημοκρατικών είπαν στον Kennedy ότι δεν είναι στο χέρι των γονέων να αποφασίζουν τι μπορούν και τι δεν μπορούν να διαβάσουν τα παιδιά εκτός του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.

Ο Alexi Giannoulias, υπουργός Εξωτερικών του Ιλινόις και βιβλιοθηκάριος της πολιτείας, σημείωσε ότι, αν και η δραματική ανάγνωση του Kennedy ήταν «ενοχλητική», δεν αποτελούσε ούτε και έγκυρο επιχείρημα υπέρ της δυνατότητας των γονέων να απαγορεύουν βιβλία από τα σχολεία.

«Φυσικά, υπάρχουν βιβλία που δεν είναι κατάλληλα για την ηλικία τους. Αλλά αυτό είναι το νόημα του να είσαι γονιός – να κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς για να παρακολουθείς τι διαβάζουν και τι καταναλώνουν τα παιδιά σου», δήλωσε ο Giannoulias στη Γερουσία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.