Σε μια υπόθεση ορόσημο για τη ρητορική μίσους, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας αποφάνθηκε υπέρ μιας ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβίστριας, δηλώνοντας ότι η άρνηση ενός κατώτερου δικαστηρίου να εμποδίσει το ομοφοβικό περιεχόμενο που την στοχοποιούσε, αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων της.
Σύμφωνα με το Turkish Minute, η Εφρούζ Κάγια, υπάλληλος της κοινωνίας των πολιτών που εκπροσωπήθηκε από την Ένωση Μελετών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Δικαίου (MLSA), είχε ζητήσει την απαγόρευση ομοφοβικών δελτίων ειδήσεων που δημοσιεύθηκαν, αφού εμφανίστηκε σε βίντεο για την «Ημέρα Τρανς Μνήμης» τον Νοέμβριο του 2019. Τα αιτήματά της απορρίφθηκαν από ποινικό ειρηνοδικείο, με αποτέλεσμα να προσφύγει στο ανώτερο δικαστήριο.
Η απόφαση είναι η πρώτη του είδους της από το Συνταγματικό Δικαστήριο, σχετικά με την αποτυχία αποτροπής της ρητορικής μίσους κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.
Η απόφαση αναγνωρίζει ότι η απόρριψη του αιτήματος της Κάγια για απαγόρευση πρόσβασης παραβίασε τα δικαιώματά της που προστατεύονται βάσει του άρθρου 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο διασφαλίζει τον σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής.
Το δικαστήριο κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι παραβιάστηκε το δικαίωμά της σε αποτελεσματική προσφυγή, πράγμα που σημαίνει ότι δεν της παρασχέθηκε επαρκής νομική λύση ή προσφυγή για την αντιμετώπιση της βλάβης που υπέστη.
Τον Νοέμβριο του 2019 η Κάγια συμμετείχε σε ένα βίντεο για την «Ημέρα Τρανς Μνήμης». Στις 21 και 22 Νοεμβρίου τα ειδησεογραφικά πρακτορεία Yeni Akit, Doğru Haber και İlke δημοσίευσαν άρθρα με στόχο τη ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητα της Κάγια. Το αίτημά της για την αφαίρεση αυτών των άρθρων απορρίφθηκε και οι επακόλουθες προσφυγές των δικηγόρων της MLSA απορρίφθηκαν επίσης.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο ενέκρινε το αίτημα της Κάγια να αποκλειστεί η πρόσβαση σε ειδησεογραφικά δημοσιεύματα που περιέχουν υποτιμητικούς όρους όπως «ΛΟΑΤ διεστραμμένη» και «αποκλίνουσα ομοφυλόφιλη». Επιπλέον, το δικαστήριο επιδίκασε στην Κάγια 10.000 TL (περίπου 300 ευρώ) σε ηθική αποζημίωση.
Η ομοφυλοφιλία δεν είναι παράνομη στην Τουρκία, αλλά η ομοφοβία είναι ευρέως διαδεδομένη. Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, η χώρα φαίνεται να πέφτει στην κατάταξη του δείκτη δικαιωμάτων που δημοσιεύει η ΛΟΑΤΚΙ+ οργάνωση ILGA-Europe. Πέρυσι, κατατάχθηκε στην 47η θέση από τις 49 χώρες που καταγράφει η ILGA στην περιοχή της Ευρασίας.
Η αύξηση της ρητορικής μίσους κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην Τουρκία συνέπεσε με τις εκλογικές συμμαχίες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα τελευταία χρόνια με εθνικιστικές και έντονα συντηρητικές πολιτικές παρατάξεις και ομάδες.