Το Συμβούλιο της Ευρώπης καλεί τη Βουλγαρία να αποσύρει τον αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νόμο

13/08/2024
από
Ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε τη Δευτέρα ότι «ανησυχεί βαθύτατα» για την απαγόρευση της λεγόμενης «ΛΟΑΤΚΙ+ προπαγάνδας», που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας, προτρέποντας τον Πρόεδρο Rumen Radev «να μην την υπογράψει».

Η Βουλγαρία πέρασε την περασμένη Τετάρτη αλλαγές στον εκπαιδευτικό της νόμο, διευρύνοντας το πεδίο εφαρμογής του για την απαγόρευση της «ΛΟΑΤΚΙ+ προπαγάνδας» στα σχολεία, κάτι που ομάδες δικαιωμάτων έχουν καταγγείλει ως «διάκριση».

Ο νόμος απαγορεύει πλέον την «προπαγάνδα, προώθηση ή υποκίνηση με οποιονδήποτε τρόπο, άμεσα ή έμμεσα, στο εκπαιδευτικό σύστημα, ιδεών και απόψεων που σχετίζονται με μη παραδοσιακό σεξουαλικό προσανατολισμό ή/και ταυτότητα φύλου διαφορετική από τη βιολογική».

Ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Michael O’Flaherty έγραψε στο Χ ότι «ανησυχεί βαθύτατα για τον πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας για την απαγόρευση της λεγόμενης ΛΟΑΤΚΙ “προπαγάνδας” στα σχολεία».

«Καλώ τον πρόεδρο Radev να μην τον υπογράψει», ανέφερε.

«Οι αρχές θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις διακρίσεις και την εχθρική αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ ρητορική, μεταξύ άλλων και ενόψει των εκλογών».

Η τροπολογία, η οποία προτάθηκε από το φιλορωσικό κόμμα Vazrazhdane της χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκάλεσε διαμαρτυρίες στην πρωτεύουσα με τ@ διαδηλωτ@ να φωνάζουν «Ντροπή σας». Η νομοθεσία υποστηρίχθηκε κι από τα υπόλοιπα κόμματα, εκτός από το ALDE (Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες) το οποίο φάνηκε να είναι διχασμένος ως προς την ψηφοφορία.

Η ομοτρανσφοβία εμφανίζεται συχνά στην πολιτική συζήτηση της Βουλγαρίας και στα μέσα ενημέρωσης, καθώς η πρώην κομμουνιστική δημοκρατία αντιμετωπίζει τις έβδομες βουλευτικές εκλογές της σε τριάμισι χρόνια εν μέσω μιας σοβαρής πολιτικής αστάθειας.

Οι νομοθέτες έκαναν λόγο για ανάγκη γρήγορης δράσης για αυτό που θεωρούν ως «απαράδεκτη κανονικοποίηση ενός μη παραδοσιακού σεξουαλικού προσανατολισμού».

Το κοινοβούλιο εκμεταλλεύτηκε το κλίμα του «πολιτιστικού πολέμου» γύρω από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού για να περάσει τη μεταρρύθμιση, όπως δήλωσε η δικηγόρος Denitsa Lyubenova από την ομάδα για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, Deystvie.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία άσκησε έντονη κριτική στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ η χώρα εξαπέλυσε επιθέσεις και στην Imane Khelif, αλλά και τη Lin Yu Ting, λέγοντας ότι εκπροσωπούν «το άλλο φύλο».

Η βαλκανική χώρα δεν αναγνωρίζει τους γάμους ή τα σύμφωνα συμβίωσης μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Πληροφορίες από Euractiv.




Δες και αυτό!