Σε δημόσια διαβούλευση βγήκε το σχέδιο νόμου για την ισότητα στον γάμο, με το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) να τονίζει τον αποκλεισμό των τρανς ατόμων και τη μη ρύθμιση της τρανς γονεϊκότητας.
Το νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνει 13 Άρθρα τα οποία καλύπτουν την τροποποίηση του Αστικού Κώδικα, ώστε να «αναγνωριστεί η δυνατότητα σύναψης γάμου από πρόσωπα του ιδίου φύλου», τις αλλαγές στην εργατική νομοθεσία με σκοπό την «προστασία των ομόφυλων συζύγων και γονέων», τη «διεύρυνση της προστασίας από διακρίσεις», και τις ρυθμίσεις των σχέσεων «με στοιχεία αλλοδαπότητας».
Ωστόσο, όπως αναφέρει και το ΣΥΔ, το νομοσχέδιο δεν κάνει καμία αναφορά στην τρανς γονεϊκότητα, και δεν ρυθμίζει τη σχέση των τρανς ατόμων με τα παιδιά τους ώστε να αναγνωρίζεται νομικά.
Η ανακοίνωση του ΣΥΔ:
«Ακούσαμε σήμερα τον Πρωθυπουργό να λέει πως το νομοσχέδιο, επιδιώκει κυρίως την προστασία των ήδη υπαρχόντων παιδιών και πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα υπόλοιπα παιδιά. Παρόλα αυτά δυστυχώς το νομοσχέδιο που ήρθε στη δημοσιότητα, αφήνει αόρατα τα παιδιά των τρανς γονέων.
Ανάμεσα σε όλα τα στρεβλά του ν.4491/2017 της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου, είναι το Άρθρο 5, παρ.2 (Συνέπειες της διόρθωσης του καταχωρισμένου φύλου), το οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά ότι στη ληξιαρχική πράξη γέννησης των παιδιών δεν επέρχεται καμία μεταβολή λόγω της διόρθωσης του καταχωρισμένου φύλου του γονέα.
Σε απλά ελληνικά: στα ληξιαρχικά έγγραφα του παιδιού αναγράφεται ένας γονέας «φάντασμα», ο οποίος δεν έχει ούτε ΑΦΜ, ούτε ΑΜΚΑ, ούτε ΑΜΑ, δηλαδή υπάρχει πουθενά για το ελληνικό κράτος.
Αυτή η άκρως παράλογη διάταξη του νόμου, θα έπρεπε να είχε τροποποιηθεί τώρα στο νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο, όμως δεν έγινε, αφήνοντας για άλλη μία φορά τους τρανς γονείς αλλά και τα παιδιά τους στο απόλυτο κενό, χωρίς να αναγνωρίζεται η μεταξύ τους σχέση.
Ελπίζω αυτό να μην μείνει έτσι και να διορθωθεί μέχρι την ημέρα της ψήφισης».
Η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης θα ολοκληρωθεί στις 31 Ιανουαρίου.