To ΣΥΔ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της ΛΟΑΤΚΙ+φοβίας

17/05/2025
από
Η 17η Μαΐου, Διεθνής Ημέρα κατά της ΛΟΑΤΚΙ+φοβίας (IDAHOBIT), αποτελεί μία κρίσιμη υπενθύμιση για τον συνεχιζόμενο αγώνα ενάντια στις διακρίσεις, τη βία και τον κοινωνικό αποκλεισμό που βιώνουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, και ειδικότερα τα τρανς και φυλοδιαφορετικά πρόσωπα, στην Ελλάδα και διεθνώς.

από το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών

Το φετινό IDAHOBIT βρίσκει την τρανς κοινότητα αντιμέτωπη με πολλαπλές προκλήσεις και επιθέσεις.

Νομοθετικές και πολιτικές παλινδρομήσεις εμπνευσμένες από ακραία συντηρητικές και «τραμπικές» αντιλήψεις επιχειρούν να αμφισβητήσουν βασικά δικαιώματα και κεκτημένα που κερδήθηκαν με ιδρώτα και αίμα, ακόμα και την ύπαρξη των τρανς ταυτοτήτων. Τίποτε δεν μας έχει χαριστεί. Η ρητορική του μίσους επανέρχεται ως πολιτικό εργαλείο και νομιμοποιείται από θεσμούς και δημόσιες φωνές.

Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη – όπως αποτυπώνεται και στην τελευταία έκθεση της ILGA-Europe, η οποία καταγράφει ανησυχητική στασιμότητα ή και οπισθοδρόμηση σε αρκετές χώρες – θέτει υπό αμφισβήτηση ακόμα και κεκτημένα δικαιώματα. Η Ελλάδα, αν και διατηρεί -ακόμα- σχετική σταθερότητα σε θεσμικό επίπεδο, δεν αποτελεί εξαίρεση στην έντονη ρητορική τρανσφοβίας και μίσους.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της TGEU – Trans Europe and Central Asia, τα περιστατικά βίας κατά τρανς ατόμων αυξάνονται, ενώ η πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, νομική αναγνώριση φύλου και αξιοπρεπή εργασία παραμένει εξαιρετικά προβληματική.

Το ίδιο το φεμινιστικό κίνημα – σε ορισμένες εκφάνσεις του – στρέφεται με εχθρότητα εναντίον των τρανς ταυτοτήτων, υιοθετώντας ρητορικές αποκλεισμού που αναπαράγουν τρανσφοβία. Οι επιθέσεις αυτές είναι βαθιά προβληματικές, καθώς μας απομακρύνουν από την αρχή της συμπερίληψης και του κοινού αγώνα για ελευθερία και ισότητα, ενώ μας πηγαίνουν σε άλλες εποχές, σκοτεινές και άκρως επικίνδυνες.

Οι θέσεις του ΣΥΔ είναι ξεκάθαρες:

Επαναδιατυπώνουμε την αταλάντευτη θέση μας υπέρ της πλήρους αναγνώρισης, προστασίας και ενδυνάμωσης των τρανς και φυλοδιαφορετικών προσώπων.

Ζητούμε από την Πολιτεία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να εγγυηθεί: πρόσβαση στην υγεία χωρίς διακρίσεις, αποτελεσματική νομική προστασία από την τρανσφοβική βία και ρητορική, κατοχύρωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Καλούμε όλα τα κινήματα δικαιωμάτων, να σταθούν δίπλα στην τρανς κοινότητα με όρους ουσιαστικής αλληλεγγύης.

Η Διεθνής Ημέρα κατά της ΛΟΑΤΚΙ+φοβίας (IDAHOBIT) δεν είναι ημέρα εορτασμού. Είναι ακόμη μία ημέρα αγώνα, διεκδίκησης και αφύπνισης. Για έναν κόσμο όπου κανένα πρόσωπο δεν θα απειλείται, θα αμφισβητείται ή θα περιθωριοποιείται λόγω της πραγματικής του ταυτότητάς.

Δεν υπάρχει Δημοκρατία χωρίς Τρανς Δικαιώματα.




Δες και αυτό!