Το Σύμφωνο και το μαύρο, ως ελάχιστη αξιοπρέπεια

24/10/2015
από

Το Σύμφωνο Συμβίωσης οδηγείται εκ νέου στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου. Τελικά, ευτυχώς που δεν είχε τεθεί την προηγούμενη φορά με τον τρόπο που επιχειρήθηκε, να του αλλαχτούν δηλαδή τα φώτα προκειμένου να περάσει.

Λέω ευτυχώς, διότι στο μεσοδιάστημα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε μια ιστορική του απόφαση, καταδίκασε την Ιταλία και αναγνώρισε το ζήτημα ξεκάθαρα στη σωστή του βάση. Το γεγονός ότι όλα τα ζευγάρια, ετερόφυλα και ομόφυλα, δικαιούνται να έχουν μια αναγνώριση ΙΣΟΤΙΜΗ του γάμου.

Δεδομένου μάλιστα ότι πλέον η πλειονότητα των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης (24 από τα 47) παρέχει αυτό το δικαίωμα, το ΕΔΑΔ δήλωσε ότι είναι πια και υποχρεωμένο, πέρα από την αναγνώριση της ουσίας την οποία επίσης έκανε, να επιβάλει την υποχρέωση αναγνώρισης όχι μόνο του δικαιώματος της ιδιωτικής αλλά και της οικογενειακής ζωής των ομόφυλων ζευγαριών.

Αυτό δεν σημαίνει την αναγνώριση γάμου ακόμη, καθώς τον αναγνωρίζουν προς το παρόν εννέα από τα κράτη του ΣτΕ ως τέτοιον, αλλά την υποχρέωση των κρατών μελών να εισαγάγουν μια ρύθμιση η οποία θα παρέχει σε όλα τα ζευγάρια που θα τη συνάψουν -παντρεμένα ή άλλως πως- τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις. Συνεπώς, το… συμβόλαιο στο οποίο είχε επιχειρηθεί να μετατραπεί το Σύμφωνο με διάφορες προφάσεις δεν μπορεί πια να σταθεί, καθώς η Κύπρος είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ. Μαζί και αυτήν την καταπελτική.

Παρ’ όλα αυτά, πολλοί βουλευτές κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ούτε καν αυτό το απλό και δεσμευτικό πια για μας. Πληροφορίες λένε πως η πιο συμπαγής μάζα υποστήριξης στο νομοσχέδιο, αυτή τη στιγμή, εντοπίζεται στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ. Και είναι προς τιμήν του κόμματος, το οποίο, ας σημειωθεί, διένυσε πολύ δρόμο μέχρι να αντιληφθεί το ζήτημα και να καταλήξει στη σύνταξη του πρώτου νομοσχεδίου επί ημερών υπουργίας της Ελένης Μαύρου.

Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται, δυστυχώς, στον ΔΗΣΥ, την κατά τα άλλα «μεγάλη ευρωπαϊκή παράταξη». Εκεί βρίσκονται οι ισχυρότερες φωνές όσων δεν θέλουν να αντιληφθούν τη σημασία του νομοθετήματος, το οποίο αφορά εξίσου και τα ετερόφυλα ζευγάρια που δεν μπορούν να παντρευτούν ή δεν θέλουν να παντρευτούν. Και τα δικά τους δικαιώματα. Και οι φωνές αυτές το κάνουν είτε από ρατσιστικά κολλήματα, είτε από φόβο για την επίδραση των απειλών του Αρχιεπισκόπου στους ψηφοφόρους τους.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προέδρου του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, μόλις έξι ή εφτά βουλευτές του ΔΗΣΥ εμφανίζονται έτοιμοι να το υπερψηφίσουν, ενώ ισχυρότατη είναι η τάση της αποχής ή της απουσίας εντός του κόμματος. Στο ΔΗΚΟ και στην ΕΔΕΚ η εικόνα είναι δυστυχώς ανάλογη. Στο ΔΗΚΟ, τουλάχιστον, μόνο ο Νικόλας Παπαδόπουλος είναι έτοιμος να αναλάβει το κόστος και να το υπερψηφίσει. Στην ΕΔΕΚ η Ρούλα Μαυρονικόλα.

Το ζήτημα είναι απλό. Τα ΛΟΑΤ άτομα, οι υπόλοιποι πολίτες που επηρεάζονται αλλά και ο κάθε πολίτης ο οποίος και η οποία θέλει να δει επιτέλους αυτή την κοινωνία να τραβά τον δρόμο των υπόλοιπων σύγχρονων ευρωπαϊκών και όχι μόνο κοινωνιών, οφείλουν να σημειώσουν τη στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές στην Ολομέλεια.

Αυτοί οι πολίτες, έχω την ταπεινή γνώμη, θα πρέπει να είναι αμείλικτοι με τους βουλευτές αυτούς όσο και με τα κόμματά τους, εάν μας έχει απομείνει ένα ελάχιστο επίπεδο αξιοπρέπειας ως πολιτών αυτής της χώρας. Και δεν νοείται νομίζω να μην τους μαυρίσουν στις βουλευτικές της 22ας Μαΐου του 2016.

Η Στήλη σκοπεύει, είτε περάσει το νομοσχέδιο είτε όχι, να καταγράψει τη στάση που θα τηρήσουν ένας προς έναν και μία προς μία οι βουλευτές και τα κόμματα την Πέμπτη και να την υπενθυμίζει μέχρι τις εκλογές, όταν όλοι αυτοί θα επικαλούνται την Ευρώπη, την εποχή μας και τον εκσυγχρονισμό. Αναλυτικά και, φυσικά, ονομαστικά. Το ίδιο και για αυτούς που θα τολμήσουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Διότι, δυστυχώς, μόνο έτσι νομίζω ότι θα μπορέσουμε -εάν φυσικά και εμείς σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων στην κάλπη- να αποκτήσουμε επιτέλους ένα κοινοβούλιο καλύτερο από το σημερινό, με βουλευτές οι οποίοι ξέρουν όχι μόνο να απολαμβάνουν τα πολλά και τα ωραία που τους προσφέρει το αξίωμα, αλλά και να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.

Πέρα από τους ρατσιστές στο κοινοβούλιο, όσοι και όσες υποκύψουν στους εκβιασμούς και επιλέξουν να αγνοήσουν ακόμη και αποφάσεις του ΕΔΑΔ για να μην χάσουν ψήφους, θα πρέπει νομίζω επιτέλους να εισπράξουν την πρέπουσα απάντηση από όλους όσοι  θέλουν μια δίκαιη κοινωνία για όλους τους πολίτες, μια κοινωνία που θα σέβεται τα δικαιώματα όλων, όπως ακριβώς τα καθορίζουν οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ, τις οποίες διάφοροι όταν τους συμφέρει τις επικαλούνται μέρα-νύχτα.

Είναι καιρός να υπάρξει αντίδραση στον αναχρονισμό που μας κρατάει πίσω, στον ετσιθελισμό και στους δειλούς βουλευτές που μετρούν τα κουκιά τους. Είναι καιρός να γίνει ό,τι πρέπει ώστε να πάνε στα σπίτια τους και να τα μετρούν όσο θέλουν με την άνεσή τους. Τόσο απλό και καθαρό είναι το θέμα.

(άρθρο του Κώστα Κωνσταντίνου στην κυπριακή εφημερίδα του Πολίτη στην στήλη “Κατά βαρβάρων” 24/10/2015)

 


 

Έκκληση του Προέδρου της Accept-ΛΟΑΤ Κύπρου κ. Κώστα Γαβριηλίδη με προσωπική ανάρτηση σε κοινωνικό δίκτυο.

Μάθαμε πλέον πως μεταφέρθηκε η ψήφιση του Συμφώνου (με την νέα του ονομασία) για μια βδομάδα, για την Πέμπτη 05/11/2015. Παρότι φαίνεται σθεναρή η αντίδραση θέλω να είμαι αισιόδοξος πως η λογική των πλείστων από τους βουλευτές θα υπερτερήσει.

Καιρός είναι να πάρετε τηλέφωνο τους βουλευτές που ψηφίσατε το 2011 και να τους πείτε ξεκάθαρα πως η στάση τους στο σύμφωνο θα επηρεάσει την ψήφο σας το 2016.

Όπως λέει και π Κώστας Κωνσταντίνου στο άρθρο του, το σύμφωνο φαίνεται να στηρίζεται κυρίως από το ΑΚΕΛ το οποίο βασίζεται φυσικά στις θέσεις του Παγκύπριου Συνέδριου τον Ιούνιο που ζήτησε την υποστήριξη όχι μόνο του Συμφώνου αλλά και άλλων δράσεων για τα ΛΟΑΤΙ άτομα.

Ευελπιστώ πως εν τέλει θα έχουμε σωστή αντίδραση και από τους Βουλευτές του ΔΗΣΥ στους οποίους κακώς δόθηκε η προσωπική επιλογή στήριξης ενός θέματος που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και αποφάσεων του ΕΔΑΔ.

Στο ΔΗΚΟ σθεναρή στήριξη υπάρχει από τον πρόεδρο Νικόλα Παπαδόπουλο ο οποίος επέμενε στη σωστή μορφή του κειμένου από τον Ιούλιο, όπως ζητούσε και η Accept – LGBT Cyprus. Τραγική φιγούρα, πάντα, ο Σοφοκλής Φυττής, Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο οποίος εξακολουθεί να μην αντιλαμβάνεται γιατί τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αφορούν όλους και γιατί πρώτος έχει χρέος να υποστηρίξει το Σύμφωνο.

Ως Σοσιαλιστικό κόμμα, παρόλα τα μηνύματα, πραγματικά ευελπιστώ επίσης πως έστω και την υστάτη η ΕΔΕΚ θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα υποστηρίξει σύσσωμη το νομοσχέδιο, αφού οτιδήποτε πέραν από πλήρη στήριξη θα ήταν εκτός από λυπηρή, αντίθετη στις θέσεις της Ευρωπαίων Σοσιαλιστών S&D.

Διαχρονική στήριξη υπάρχει για το νομοσχέδιο και από τους Οικολόγους και προσδοκούμε σε στήριξη και από ΕΥΡΩΚΟ και Συμμαχία.

Φτάνουμε στο τέλος ενός μεγάλου, πολύχρονου δρόμου.

Επαναλαμβάνω… ΤΩΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΤΗΛΕΦΩΝΟ τους βουλευτές που ψηφίσατε το 2011 και πέστε τους πως θα δείτε ποια θα είναι η θέση τους και πως θα επηρεάσει την ψήφο σας το 2016.

acceptCY

Η accept ΛΟΑΤ Κύπρου είναι η μοναδική εγγεγραμμένη ΛΟΑΤΙ οργάνωση στον έφορο σωματείων την Κυπριακής Δημοκρατίας και αποτελείται από ενεργούς εθελοντές. Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που απαρτίζεται και αφορά άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας, ταυτότητας κοινωνικού φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, εθνοτικής, πολιτισμικής, θρησκευτικής προέλευσης, γλώσσας, κατάστασης υγείας, σωματικής κατάστασης ή άλλου γνωρίσματος και διεκδικούμε σταθερά, αλλά δυναμικά την αποδοχή, την αλληλοαποδοχή, χειραφέτηση και αλληλοϋποστήριξη, εναρμονίζοντας σε ισότιμη βάση την κυπριακή κοινωνία με θέματα που αφορούν την ΛΟΑΤI κοινότητα.
Η ενέργειες μας επικεντρώνονται:
• Στην προάσπιση, διεκδίκηση και προώθηση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των ΛΟΑΤΙ προσώπων και την καταπολέμηση των προκαταλήψεων, των στερεοτύπων, του στιγματισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού.
• Στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της ίδιας της κοινότητας αλλά και της κοινής γνώμης, της οικογένειας, των θεσμών, των οργανωμένων ή μη φορέων και της κοινωνίας γενικότερα σε θέματα σεξουαλικότητας, ταυτότητας κοινωνικού φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού και σεξουαλικής υγείας.
ΛΟΑΤΙ: Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφισεξουαλικοί, Τρανς, Intersex.
Όραμα μας είναι η διαμόρφωση μιας κοινωνίας βασισμένης στο σεβασμό του κάθε ατόμου και της διαφορετικότητας του, απαλλαγμένης από διακρίσεις και προκαταλήψεις ιδίως όσο αφορά στο σεξουαλικό προσανατολισμό.




Δες και αυτό!