Το Σημείο για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς κατέγραψε την παρουσία της Ακροδεξιάς μέσα από τα εκλογικά αποτελέσματα.
Σύμφωνα με πρόσφατη καταγραφή τους, 11 κόμματα έλαβαν μέρος στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Τώρα, έχοντας δει τα εκλογικά αποτελέσματα, το Σημείο αναλύει την παρουσία της Ακροδεξιάς σε διάφορους κομματικούς σχηματισμούς. Ενώ, καταγράφει την εμφάνιση νέων σχηματισμών, αναφέρει και την ενσωμάτωση ενός μέρους των ακροδεξιών ψηφοφόρων στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.
Από τις τελευταίες εκλογές παρατηρείται αύξηση των ακροδεξιών κομμάτων. Στις εθνικές εκλογές του 2019 συμμετείχαν 4 ακροδεξιά κόμματα ενώ στις τελευταίες συμμετείχαν 11 κόμματα, από τα 17 που είχαν υποβάλει αίτηση στον Άρειο Πάγο.
Το Σημείο καταγράφει μια γενική αύξηση των ακροδεξιών ψηφοφόρων από το 2019. Σύμφωνα με το την καταγραφή, «το συνολικό ποσοστό της ακροδεξιάς ψήφου είναι κατά 2,5% υψηλότερο από το 2019». Ο αριθμός των ακροδεξιών ψήφων από 430.620 το 2019 έφτασε στο 596.362 το 2023.
Ένα σημαντικό κομμάτι είναι το που πήγαν οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής («2,93% ή 165.620 ψήφοι το 2019»), αλλά «και το δημοσκοπικά υψηλό ποσοστό που συγκέντρωνε ο σχηματισμός Έλληνες του Ηλία Κασιδιάρη (έως και 6% σε ορισμένες έρευνες), στον οποίο ο Άρειος Πάγος αρνήθηκε τη συμμετοχή στις εκλογές».
Όπως διαβάζουμε στο Σημείο, «σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας MARC, οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής διεσπάρησαν. Περισσότερο ευνοημένη ήταν η Ελληνική Λύση που πήρε το 24,5%. Ακολουθεί η ΝΔ που πήρε το 18%, η Πλεύση Ελευθερίας το 8,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 5,8% και το ΠΑΣΟΚ 5,4%».
Έχει σημασία να αναφέρουμε και την γεωγραφική κατανομή της ακροδεξιάς ψήφου που έχει καταγράψει το Σημείο. Σύμφωνα με τη μελέτη τους, τα μέρη όπου η Χρυσή Αυγή είχε υψηλά ποσοστά, «εκεί αύξησε τα ποσοστά της και η Ελληνική Λύση και τα πήγε καλά η ΝΙΚΗ». Συγκεκριμένα, τα μεγαλύτερα ποσοστά της Ελληνικής Λύσης παρατηρήθηκαν στον Έβρο (8,72%) και στη Θεσσαλονίκη (8,35% και 7,93%).
Τέλος, το Σημείο παρουσιάζει τον κομματικό σχηματισμό ΝΙΚΗ. «Το κόμμα του εθνικιστή δασκάλου Δημήτρη Νατσιού, από το Κιλκίς, ιδρύθηκε το 2019. Λίγες μέρες πριν από τις φετινές εκλογές, η επιρροή του καταγραφόταν μόλις στο 1-1,5%, ενώ στη γνωστή ανακοίνωσή του από τη φυλακή, ο Ηλίας Κασιδιάρης απέτρεπε τους οπαδούς του να το στηρίξουν», όπως διαβάζουμε. Υποστηρίχθηκε ωστόσο, από τους δυνητικούς ψηφοφόρους της Πατριωτικής Ένωσης του Προδρόμου Εμφιετζόγλου, που κόπηκε από τον Άρειο Πάγο.
Σύμφωνα με το Σημείο, «στην προσπάθεια να αποτρέψει την κατάταξή της στο χώρο της Ακροδεξιάς, η ΝΙΚΗ αυτοπροβάλλεται ως «δημοκρατικό πατριωτικό κίνημα», ωστόσο συνδυάζει τα βασικά χαρακτηριστικά των σχηματισμών του χώρου (εθνικισμός, αντιμεταναστευτικός ρατσισμός, προνοιακός σοβινισμός, ισχυρό κράτος) μαζί με στοιχεία ανορθολογισμού και παραδοσιοκρατικής πατριαρχίας».
Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την καταγραφή εδώ.