Το Σχέδιο Δράσης του υπουργείου Εξωτερικών για την ισότητα

21/11/2024
από
Ανακοινώθηκε το Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα 2024-2027 του υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με τίτλο «Θεσμικές πρωτοβουλίες για την ισότητα των φύλων».

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών και την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), ενώ έγινε με παρουσία του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Volker Türk.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, αναφέρθηκε , μεταξύ άλλων, στη σημασία των οριζόντιων πολιτικών για την επίτευξη ουσιαστικής ισότητας και την προστασία των ευάλωτων και υποεκπροσωπούμενων κατηγοριών πολιτών, φιλοσοφία και λογική που διαπνέουν και το «Σχέδιο Δράσης του Υπουργείου Εξωτερικών για την Ισότητα 2024-2027».

Σχολίασε χαρακτηριστικά ότι «το όραμα είναι να φτάσουμε σε ένα σημείο κατανόησης, στο οποίο να μην απαιτείται κανένα Σχέδιο Δράσης, διότι πλέον δεν θα έχουν θέση οι ανισότητες. Θα έχουν ενσωματωθεί τόσο πολύ οι πολιτικές ισότητας που είναι αυτονόητες και είναι σύμφυτες με την ανθρώπινη αξία, ώστε να μην απαιτείται καμία ενεργητική δράση εκ μέρους της πολιτείας για το αυτονόητο».

Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβυς Τερέζα-Παρασκευή Αγγελάτου, σημείωσε ότι οι πολύ καλές επιδόσεις του Υπουργείου σε θέματα ισότιμης εκπροσώπησης των φύλων «μας δίνουν κίνητρο για να προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερο, για ένα ΥΠΕΞ αντιπροσωπευτικό του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας, προς όφελος πάντα των συμφερόντων της χώρας μας».

Παράλληλα, τόνισε ότι οι προκλήσεις εκτείνονται πλέον και σε ζητήματα βίας και παρενόχλησης, εξισορρόπησης επαγγελματικής και οικογενειακής/προσωπικής ζωής, αλλά ακόμη και σε πολλαπλές διακρίσεις λόγω αναπηρίας, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού κ.ά.

Στο σχέδιο, το υπουργείο Εξωτερικών προτείνει μια σειρά από οριζόντιες δράσεις που απευθύνονται σε ολόκληρο το προσωπικό, όπως για παράδειγμα η διεύρυνση των προσλήψεων και η ισότητα στην πρόσβαση στην εργασία.

«Η εμβάθυνση της ισότητας των πολιτών στην πρόσβαση σε θέσεις εργασίας και πρακτικής άσκησης στο ΥΠΕΞ συνεπάγεται τη λήψη ορισμένων επιπλέον μέτρων, ξεκινώντας από το λεκτικό των προκηρύξεων κενών θέσεων. Όταν οι προκηρύξεις αυτές περιέχουν μεροληπτική γλώσσα, π.χ. ως προς το φύλο, τότε μπορούν να οδηγήσουν σε ανισότητες και αποθάρρυνση πιθανών υποψηφίων από την εκδήλωση ενδιαφέροντος», αναφέρεται συγκεκριμένο στο σχέδιο δράσης.

Επίσης, στόχος του σχεδίου είναι και η επιμόρφωση και η ενεργή συμμετοχή του προσωπικού, ώστε να γνωρίσει «τη δέσμευση του Υπουργείου για την ισότητα, αξιοπρέπεια και συμπερίληψη, όσο και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να συμβάλει στην οικοδόμηση ενός  Σχέδιο Δράσης ΥΠΕΞ για την Ισότητα 2024-2027 13 χώρου σεβασμού και εκτίμησης για όλους/ες».

Παράλληλα, στο σχέδιο δράσης τονίζεται η μηδενική ανοχή του υπουργείου στη βία και τον εκφοβισμό, ενώ κάνει λόγο για ένα συμπεριληπτικό περιβάλλον εργασίας.

«Συμβάλλοντας στην υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+, το ΥΠΕΞ λαμβάνει μέτρα στο εσωτερικό του προκειμένου τα ΛΟΑΤΚΙ+ μέλη του προσωπικού να νιώθουν απολύτως προστατευμένα και ενταγμένα στο εργασιακό τους περιβάλλον», αναφέρεται συγκεκριμένα.

Τα μέτρα είναι η στοχευμένη στήριξη και καθοδήγηση του ΛΟΑΤΚΙ+ προσωπικού, η επικαιροποίηση των Κατευθυντήριων Οδηγιών για τους ΛΟΑΤΚΙ+ πολίτες και η προσθήκη σχετικής ενότητας στο «family page» του Catalogue.

Διαβάστε αναλυτικά το Σχέδιο Δράσης εδώ.




Δες και αυτό!