Η Νατάσα Τριανταφύλλη παρουσιάζει στην Πειραιώς 260 από τις 7 μέχρι τις 10 Ιουνίου την παράσταση «Σχέδιο Μάρσαλ – A path of perspectives», ένα πρωτότυπο κείμενο βασισμένο σε γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας της Ελλάδας.
Μπορεί μια χώρα να αναγεννηθεί μέσα από τα συντρίμμια της; Μπορεί ένας λαός να βρει ελπίδα μετά από αλλεπάλληλες συμφορές;
Μια παράσταση που κινείται ανάμεσα στο ντοκουμέντο και τη μυθοπλασία, στη γνώση και στην ποίηση.
Λίγα λόγια για το έργο:
Με νωπά ακόμη τα σημάδια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ελλάδα προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της. Το σχέδιο Μάρσαλ, το πρόγραμμα ανασυγκρότησης και αναμόρφωσης κρατών της ευρωπαϊκής ηπείρου – ανάμεσά τους και της χώρας μας – καθόρισε την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ μετά τη λήξη του πολέμου.
Η Νατάσα Τριανταφύλλη, που έχει σκηνοθετήσει την παράσταση και έχει συνθέσει το κείμενο μαζί με τη Δήμητρα Μητροπούλου, πραγματοποίησε πολύμηνη έρευνα σχετικά με τα γεγονότα της εποχής και συνέλεξε πολύτιμα ντοκουμέντα, βασισμένα στη δουλειά ιστορικών και άλλων επιστημόνων. Η σκηνοθέτιδα θέλησε να μεταφέρει την ιστορική εμπειρία στη σκηνή και να τη μετατρέψει σε θεατρική δράση, με «τη δημιουργική αγωνία για την εγκυρότητα των πηγών, διεκδικώντας παράλληλα το υποκειμενικό βλέμμα του καλλιτέχνη» όπως τονίζει.
Αφετηρία για την παράσταση που θα παρουσιαστεί στον χώρο Ε της Πειραιώς, το ημερολόγιο και η αποστομωτικά επίκαιρη έκθεση που συνέταξε για την Ελλάδα το 1947, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Πολ Πόρτερ.
Στο επίκεντρο της δραματουργίας οι διάλογοι και οι συναντήσεις του Αμερικανού απεσταλμένου με Έλληνες αγρότες, αξιωματούχους, πεινασμένους των πόλεων, παιδιά και δεκάδες άλλα υπαρκτά πρόσωπα. Ο Πόρτερ γράφει χαρακτηριστικά: «Ήταν μια χώρα βυθισμένη στην απόγνωση, την απογοήτευση και την ανυπαρξία πίστης στο μέλλον».
Στο «φόντο» της παράστασης αποτυπώνεται η άλλοτε σωτήρια κι άλλοτε δραματική, άλλοτε κωμική κι άλλοτε γκροτέσκα συνύπαρξη του αμερικανικού ιδεώδους και του άναρχου ελληνικού πνεύματος. Και φυσικά πάντα προκύπτουν και προβληματίζουν οι αναλογίες και οι ομοιότητες με το σήμερα, που προσδίδουν στο έργο της Νατάσας Τριανταφύλλη μια θαυμαστή διάσταση επίκαιρου.
Μια ιστορία ελληνική:
Η παράσταση «Σχέδιο Μάρσαλ – A path of perspectives» αφηγείται την ιστορία μιας χώρας που βαδίζει από την καταστροφή στη δημιουργία, από τη διάλυση στην οργάνωση. Μιλάει για την ιδέα ενός νέου ξεκινήματος μέσα από τα ερείπια, που γίνεται συνώνυμη της προσδοκίας για μια καλύτερη ζωή. Για την ανασφάλεια και τη δυσκολία που συνήθως ακολουθούν καθετί καινούριο.
Το έργο της Νατάσας Τριανταφύλλη μιλάει για την ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας, τις προοπτικές, τις επιτυχίες αλλά και τις διαψεύσεις, όπως αυτές μας επηρεάζουν μέχρι τώρα!
Σύλληψη – Σκηνοθεσία – Φωτισμοί Νατάσα Τριανταφύλλη
Σύνθεση κειμένου παράστασης Δήμητρα Μητροπούλου, Νατάσα Τριανταφύλλη
Δραματουργική συνεργασία Έλενα Τριανταφυλλοπούλου
Σκηνικά Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια Βάνα Γιαννούλα
Μουσική Μonika
Συνεργάτης στους φωτισμούς Δημήτρης Κουτάς
Α΄ Βοηθός σκηνοθέτη – Επιμέλεια κίνησης Δήμητρα Μητροπούλου
Β΄ Βοηθός σκηνοθέτη Μαρία Παπαδούλη
Βοηθός σκηνογράφου Μαρία Καλοφούτη
Βοηθός ενδυματολόγου Νατάσα Σεργιάδη
Διεύθυνση παραγωγής Μανόλης Σάρδης – Pro4
Παίζουν (αλφαβητικά) Δάφνη Αλεξάντερ, Νικόλας Μαραζιώτης, Δήμητρα Μητροπούλου, Άρης Μπαλής
Συμμετέχει ο μικρός Κωνσταντίνος Σάρδης
Στο βίντεο εμφανίζεται ο Χρήστος Λούλης
Θερμές ευχαριστίες στον Στάθη Ν. Καλύβα για τη βοήθεια και τη συνεργασία στη διαμόρφωση της θεματικής και του κειμένου της παράστασης, στην Κωνσταντίνα Μπότσιου, τον Χρήστο Τσάκα και τον Τάσο Σακελλαρόπουλο για τη συμβολή τους στη συλλογή επιστημονικού υλικού και πληροφοριών, καθώς και στον Γιώργο Σταθάκη, τον Μιχάλη Ψαλιδόπουλο, την Ελένη Μπενέκη και το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς, και τη Μαρία Σαμπατακάκη για τη βοήθειά τους.
- 9 Ιουνίου Μετά την παράσταση ακολουθεί συζήτηση.
Πληροφορίες:
Τοποθεσία: ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 – ΧΩΡΟΣ Ε
Ημερομηνία: 7-10 Ιουνίου
Αγορά εισιτηρίων:aefestival.gr, viva.gr & public.gr
ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ: Πλατεία Συντάγματος (info point Δήμου Αθηναίων)| Δε-Πα 10:00-18:00 – ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ: +30 2118008181 | Δε-Πα 10:00-18:00 – ΑΜΕΑ: +30 210 3221 897 | Δε-Πα 10:00-17:00