Το ψηφιακό χάσμα “κρατά τις γυναίκες εκτός” και κοστίζει δισεκατομμύρια

11/10/2021
από
ψηφιακό χάσμα
ψηφιακό χάσμα

Το ψηφιακό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων – η διαφορά μεταξύ του αριθμού των γυναικών και των ανδρών που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο – κόστισε 24 δισ. δολάρια σε χαμένα φορολογικά έσοδα το 2020, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν επενδυθεί στην υγεία, την εκπαίδευση και τη στέγαση, αναφέρει νέα έκθεση.

Η αποτυχία να εξασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση των γυναικών στο διαδίκτυο έχει κοστίσει στις χώρες χαμηλού εισοδήματος 1 δισεκατομμύριο δολάρια (730 δισεκατομμύρια λίρες) την τελευταία δεκαετία και θα μπορούσε να σημάνει πρόσθετη απώλεια 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2025, εάν οι κυβερνήσεις δεν αναλάβουν δράση.

Πέρυσι, οι κυβερνήσεις 32 χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της Αιγύπτου και της Νιγηρίας, έχασαν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ύψους 126 δισ. δολαρίων, επειδή οι γυναίκες δεν μπορούσαν να συμβάλουν στην ψηφιακή οικονομία.

Η Phumzile Mlambo-Ngcuka, πρώην εκτελεστική διευθύντρια της UN Women και ιδρύτρια του Ιδρύματος Umlambo, δήλωσε:

“Δε θα επιτύχουμε την ισότητα των φύλων μέχρι να εξαλείψουμε αυτό το ψηφιακό χάσμα που κρατάει τόσες πολλές γυναίκες εκτός σύνδεσης και μακριά από τις ευκαιρίες που προσφέρει το διαδίκτυο”.

Η μελέτη, η οποία διεξήχθη από το Ίδρυμα World Wide Web Foundation και τη Συμμαχία για το Προσιτό Διαδίκτυο (Alliance for Affordable Internet), εξέτασε 32 χώρες χαμηλού και μικρομεσαίου εισοδήματος, όπου το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων είναι συχνά μεγαλύτερο.

Στις χώρες αυτές, το ένα τρίτο των γυναικών ήταν συνδεδεμένες στο διαδίκτυο σε σύγκριση με σχεδόν τους μισούς άνδρες.

Το ψηφιακό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων έχει ελάχιστα βελτιωθεί από το 2011, καθώς μειώθηκε μόλις κατά μισή ποσοστιαία μονάδα από 30,9% σε 30,4%. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι άνδρες έχουν 21% περισσότερες πιθανότητες να είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο από ό,τι οι γυναίκες, ενώ στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες το ποσοστό αυτό φτάνει το 52%, αναφέρει η έκθεση.

Διάφορα ζητήματα εμποδίζουν τις γυναίκες και τα κορίτσια να συνδεθούν στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των ακριβών κινητών τηλεφώνων και τoυ κόστους των δεδομένων διαδικτύου, των κοινωνικών προτύπων, που αποθαρρύνουν τις γυναίκες και τα κορίτσια να συνδεθούν στο διαδίκτυο, των φόβων σχετικά με την ιδιωτικότητα, την ασφάλεια και την προστασία και την έλλειψη χρημάτων – παγκοσμίως, οι γυναίκες κερδίζουν περίπου 77 σεντς για κάθε δολάριο, που κερδίζει ένας άνδρας.

Λίγες κυβερνήσεις έχουν εφαρμόσει συγκεκριμένες πολιτικές για να δώσουν στις γυναίκες ευκολότερη πρόσβαση στο διαδίκτυο, προσθέτει η έκθεση.

Σύμφωνα με την έκθεση του Alliance for Affordable Internet για την προσιτότητα του ίντερνετ το 2020, πάνω από το 40% των χωρών δεν είχαν ουσιαστικές πολιτικές ή προγράμματα για την επέκταση της πρόσβασης των γυναικών στο διαδίκτυο.

Η Catherine Adeya, διευθύντρια ερευνών στο Ίδρυμα World Wide Web, δήλωσε: “Καθώς το διαδίκτυο γίνεται ένας πιο ισχυρός παράγοντας για την εκπαίδευση, τις επιχειρήσεις και την κινητοποίηση της κοινότητας, η αποτυχία παροχής πρόσβασης για όλους σημαίνει ότι δεν αξιοποιούνται οι δυνατότητες όλων να συνεισφέρουν”.

Εκτός από τον περιορισμό των ευκαιριών για τις γυναίκες και τα κορίτσια, ο ψηφιακός αποκλεισμός των γυναικών έχει ευρύτερες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις που επηρεάζουν όλους- με εκατοντάδες εκατομμύρια λιγότερες γυναίκες να μπορούν να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, ο κόσμος χάνει την κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική συμβολή που θα μπορούσαν να έχουν, αναφέρει η έκθεση.

Η Boutheina Guermazi, διευθύντρια ψηφιακής ανάπτυξης της Παγκόσμιας Τράπεζας, πρόσθεσε: “Η επένδυση σε ένα ψηφιακό μέλλον χωρίς αποκλεισμούς δίνει στους ηγέτες μια τεράστια ευκαιρία να προωθήσουν την οικονομική ανάπτυξη και παράλληλα να δημιουργήσουν υγιέστερες κοινωνίες με την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στην εκπαίδευση και την εισοδηματική δύναμη.

“Για τις κυβερνήσεις που επιδιώκουν να οικοδομήσουν μια ανθεκτική οικονομία στο πλαίσιο των σχεδίων ανάκαμψης του Covid-19, το κλείσιμο του ψηφιακού χάσματος μεταξύ των δύο φύλων θα πρέπει να είναι μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες.”

Για να διαβάσετε/κατεβάσετε την έρευνα στα αγγλικά κάντε κλικ εδώ.




Δες και αυτό!