Τον Φεβρουάριο του 2020, η καλλιτεχνική πλατφόρμα “The Queer Archive” σας προσκαλεί σε ένα Αθηναϊκό φεστιβάλ αφιερωμένο εξολοκλήρου στην queer τέχνη.

Το πρώτο “The Queer Archive Festival” προτείνει ένα πλούσιο πρόγραμμα πολυμεσικών εμπειριών, ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους. To φεστιβάλ στοχεύει να θίξει τη διαφορετική προσέγγιση, γύρω από τα ζητήματα της queer κοινότητας, υποστηρίζοντας νέους εδραιωμένους, εγχώριους και μη καλλιτέχνες, ενώ παράλληλα θέλει να αναδείξει την προσωπική εμπειρία, προωθώντας το δημόσιο διάλογο και φέρνοντας στο επίκεντρο την ελεύθερη έκφραση.

Aaron Moth

Video εγκαταστάσεις, εκθέσεις, περίπατοι, workshops, διαδραστική τέχνη και performances θα αποτελέσουν μέρος της δραστηριότητας του φεστιβάλ, υπογραμμίζοντας το ταλέντο, υποστηρίζοντας την προοδευτική σκέψη και ενθαρρύνοντας τη δημιουργικότητα.

To πρώτο “The Queer Archive Festival” θα λάβει χώρα 13-16 Φεβρουαρίου του 2020 με την υποστήριξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση / Οnassis Cultural Centre Athens, σε εκθεσιακούς και εναλλακτικούς χώρους στο κέντρο της Αθήνας.


Συμμετοχές Festival

Στο πρόγραμμα του φεστιβάλ, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνεται η έκθεση φωτογραφίας “Introvert/Extrovert’’ , του Έλληνα Κωστή Φωκά και του Ισπανού Gerardo Vizmanos, που αποτελεί μια συνομιλία μεταξύ των δύο καλλιτεχνών.

Gerardo Vizmanos

Πρόκειται για προσωπικές αφηγήσεις, που την ίδια στιγμή αντικατοπτρίζουν ένα ευρύτερο θέμα, με το οποίο συσχετίζεται η πρακτική τους: την εξερεύνηση του ανθρώπινου σώματος ως τόπου κοινωνικής και πολιτικής έρευνας, (Void Gallery).

Κωστής Φωκάς

Μια σειρά από έργα της Ελβετής καλλιτέχνιδας Jeanne Jacob που αντιμετωπίζουν το ζήτημα της αναζήτησης αγάπης σε ένα πατριαρχικό σύστημα με προκαθορισμένους κώδικες και αξίες. Τίτλος της έκθεσης, “Looking for Love” , (Breeder Gallery).

Jeanne Jacob

Νέα έργα του Πολωνού καλλιτέχνη Aaron Moth κάνουν πρεμιέρα στο φεστιβάλ και εμπνέονται από την ελληνική αρχαιότητα, τη ρετρό porn αισθητική και την τεχνική του κολάζ, τίτλος: “Objects of Delight’’ , (Romantso Gallery Space).

Επίσης, το performance του Έλληνα δημιουργού Κυριάκου Χατζηιωάννου με τίτλο  «Thanaton, Rough Cut» που ενταγμένο στο σώμα των «Higher States» , αποτελεί την ακατέργαστη προσπάθεια του τέταρτου μέρους της θεματικής του καλλιτέχνη, που σηματοδοτεί τη βιογραφία ενός σώματος μέσω υπαρξιακών καταστάσεων, ενόψει πιθανών μελλοντικών προοπτικών, (Six Dogs).

Η συμμετοχή του Fringe Film And Arts Festival του Λονδίνου, με μια επιλογή από art videos καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο διαλεγμένα αποκλειστικά για το “The Queer Archive Festival” , τίτλος “Let’s Talk About Gender, Baby’’ , (State of Concept).

To διαδραστικό installation «Diva» , του Torben Jost, κατά το οποίο το κοινό καλείται να μπει μέσα σε μια μικρή σπηλιά, σε ένα μικρό χώρο karaoke, που αποτρέπει όμως τελικά το τραγούδι και θέτει ερωτήματα σχετικά με την εμπειρία της pop κουλτούρας μέσω της μουσικής, (A Hollow Place).

Torben Jost

H σειρά από φωτογραφίες της Ελβετής Eden Levi Am, οι οποίες αναζητούν τη σεξουαλική ταυτότητα έξω από τα δυαδικά αντίθετα, τίτλος: “Réenchantement Des Corps” , (Romantso Gallery Space).

Eden Levi Am

Οι συμμετοχές συνεχίζουν με το installation «Skin Flags» , του Στάθη Μητρόπουλου, το video «Αδερφή» , του Sam Albatros, το interactive workshop των Athens Subsumption, «Cruising The Erotic Potentiality of Athens» και το φωτογραφικό workshop του Κωστή Φωκά.

Sam Albatros

Επιπλέον, το “The Queer Archive Festival” ενώνει τις δυνάμεις του με το “Athens Fashion Film Festival” που θα λάβει χώρα από τις 14 έως τις 16 Φεβρουαρίου στην Αθήνα. Από κοινού θα παρουσιάσουν έργο του πρωτοπόρου σκηνοθέτη και φωτογράφου Matt Lambert, ο οποίος συνδυάζει επιτυχώς τις εικόνες της μόδας με την queer αισθητική, έχοντας συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα fashion brands παγκοσμίως. Στα πλαίσια των δύο φεστιβάλ, θα προβληθεί η συλλογή από videos του καλλιτέχνη με τίτλο “A Film Selection’’ , (Αμφιθέατρο Τεχνόπολης).

Matt Lambert

Τέλος, στα πλαίσια της διεξαγωγής του Φεστιβάλ, η ομάδα του “The Queer Archive Festival” σε συνεργασία με την Πάολα Ρεβενιώτη και με την υποστήριξη της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση / Οnassis Cultural Centre Athens, θα κυκλοφορήσει για μια και μοναδική επετειακή επανέκδοση το περιοδικό «Το Κράξιμο» . Το τεύχος θα φιλοξενήσει άρθρα, δοκίμια και έργα νέων καλλιτεχνών, που εκφράζονται γύρω από την ελληνική queer πραγματικότητα του σήμερα. Το περιοδικό θα διανέμεται δωρεάν καθ᾽όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, στο Romantso Gallery Space. Επιπλέον, με αφορμή την επανέκδοση του περιοδικού θα πραγματοποιηθεἰ ανοιχτή συζήτηση με την εκδότρια Πάολα Ρεβενιώτη.

Ambassador του “The Queer Archive Festival” ο ταλαντούχος drag performer “A Man To Pet” , ο οποίος συμμετέχει με performances, τόσο στα parties του φεστιβάλ (δείτε ημερομηνίες και σημεία παρακάτω), όσο και σε ένα διαφορετικό breakfast event, που θα γίνει το Σάββατο 15/2 στο Six Dogs, στις 12.00 το μεσημέρι.


Openings, Events & Parties

ΠΕΜΠΤΗ 13/2

Exhibition Opening: Jeanne Jacob, Breeder Gallery, 18:00 – 22:00

Group Exhibition Opening: Aaron Moth, Sam Albatros, Eden Levi Am, Στάθης Μητρόπουλος, Πάολα Ρεβενιώτη, Romantso Gallery Space, 20:00 – 22:00

The Queer Archive Festival Opening Soirée, Dj set by A Man To Pet,
Kostakis & Tzef Montana, Romantso Bar Area, 22:00 – 01:00

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14/2

Premiere: Kiriakos Hadjiioannou, Six Dogs Club, 15:00 – 16:00

Exhibition Opening: Torben Jost, A Hollow place, 18:00 – 21:00

Exhibition Opening: Fringe Film & Arts Festival, State of Concept, 19:00 – 22:00

Exhibition Opening: Kostis Focus & Gerardo Vismanos, Void Gallery, 20:00 – 23:00

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 15/2

The Queer Breakfast: Hosted by A Man To Pet, Six Dogs Restaurant, 12:00 – 14:00

The Queer Archive Festival Party: Hosted by A Man To Pet, Dj set by Onio (Berlin), Jacob of Capadoccia, Roman & Saradis, Romantso Club, 23:00 – Late

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 16/2

The Queer Archive Festival Closing Soirée: Dj set by A Man To Pet, 21:00 – 01:00


Σημεία Διεξαγωγής Φεστιβάλ


Λίγα λόγια για την πλατφόρμα του “The Queer Archive”

 Η καλλιτεχνική πλατφόρμα “The Queer Archive” ιδρύθηκε το 2013 στο Λονδίνο και μετακόμισε στην Αθήνα το 2017. Ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής της είναι ο καλλιτέχνης και creative producer Κωνσταντίνος Μενελάου. Η πλατφόρμα έχει βοηθήσει πολλούς καλλιτέχνες να παράξουν και να εκθέσουν την δουλειά τους. Μέχρι στιγμής έχει επιμεληθεί ένα μεγάλο αριθμό καλλιτεχνικών έργων, εκδηλώσεων και ταινιών και έχει συνεργαστεί με καθιερωμένους καλλιτέχνες και επιμελητές, όπως ο Stuart Comer, ο Κωστής Φωκάς, η Πάολα Ρεβενιώτη, ο Aron Kantor, ο Antonio da Silva, η Olympe de G και ο Bruce La Bruce, ενώ παράλληλα έχει δώσει ευκαιρίες σε πολλούς νέους δημιουργούς.


 Διοργάνωση

The Queer Archive

https://www.thequeerarchive.com/

https://www.facebook.com/thequeerarchive/

https://www.instagram.com/thequeerarchive/?hl=en


Με την υποστήριξης της:

Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση / Οnassis Cultural Centre Athens

https://www.facebook.com/Stegi.Onassis.Cultural.Centre/

https://www.instagram.com/onassis.stegi/?hl=en

https://www.onassis.org/el/onassis-stegi

________________________________________________________________

Σε συνεργασία: