Για την ισότητα στον γάμο ερωτήθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συνέντευξής του στη ΔΕΘ. Συγκεκριμένα, απατώντας στο ερώτημα για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, απάντησε:
«Για πρώτη φορά η χώρα μας έχει μια εθνική στρατηγική για την ισότητα όσων συμμετέχουν στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+. Για πρώτη φορά επίσης άτομα τα οποία ανοικτά προσδιορίζονται ως ομοφυλόφιλα και δεν κρύβουν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, συμμετέχουν σε μία ελληνική κυβέρνηση, και στη θέση ενός πολύ στενό μου συνεργάτη, αλλά και υφυπουργός στο υπουργείο πολιτισμού και αυτό γίνεται από μία κεντροδεξιά κυβέρνηση, δεν έγινε από κάποιους άλλους οι οποίοι υποτίθεται είναι προοδευτική. Αυτή τη στιγμή υπάρχει νομική κατοχύρωση του συμφώνου συμβίωσης. Για το ζήτημα του πολιτικού γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων, θα έλεγα, κάθε πράγμα στον καιρό του».
Είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός απαντά από θέση προνομίου, αφού τα δικά του γονεϊκά δικαιώματα δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση σε αντίθεση με αυτά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Ίσως και γι΄αυτό και η αναφορά του στο σύμφωνο συμβίωσης – δεν αναγνωρίζει κανένα γονεϊκό δικαίωμα στα ομόφυλα ζευγάρια- είναι περισσότερο προκλητική και από το λαϊκότροπο «κάθε πράγμα στο καιρό του» που σχολίασε, όταν ερωτήθηκε για το (ανθρώπινο) δικαίωμα στον γάμο.
Όλα αυτά τα χρόνια, αρκετοί ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς έχουν μοιραστεί μαζί μας τη δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουν, λόγω έλλειψης σαφούς νομοθεσίας. Τα όσα έχουν πει είναι προφανώς η καλύτερη απάντηση σ΄αυτούς που περιμένουν τον «κατάλληλο καιρό».
«Στην Ελλάδα σήμερα στις ομόφυλες οικογένειες υπάρχουν οι λεγόμενοι “αόρατοι γονείς”, οι οποίοι δεν κατοχυρώνονται νομικά αυτή τη στιγμή από την ελληνική πολιτεία…»
«Δεν μπορώ να ρωτήσω για την πρόοδο του παιδιού μου στο σχολείο…»
«Ένας αόρατος γονιός δεν έχει δικαίωμα να πάει το παιδί του στον γιατρό ή να υπογράψει για να γίνει μια επέμβαση…»
«Αν τυχόν μια ομόφυλη οικογένεια χωρίσει δεν έχει δικαιώματα δικαστικά ο άλλος γονιός, να διεκδικήσει να βλέπει το παιδί…»
«Την πρώτη φορά που πήγαμε στο νοσοκομείο, η νοσηλεύτρια δεν επέτρεψε στη σύντροφό μου να δει το παιδί μας…»
«Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τα παιδιά μας ως παιδιά της γυναίκας μου, παρόλο που είναι Ελληνίδα υπήκοος, οπότε δεν τους δίνει βίζα. Έχουμε κάνει τα πάντα…»