Το NHS της Αγγλίας θα εξετάζει όλα τα τρανς παιδιά για «αυτισμό και ΔΕΠΥ»

30/04/2025
από
Η νέα οδηγία που αναπτύχθηκε στον απόηχο της ευρέως κατακριτέας Έκθεσης Cass θα απαιτεί από την Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS) της Αγγλίας να διενεργεί «διαγνωστικές εξετάσεις αυτισμού και ΔΕΠΥ» σε όλα τα τρανς και non-binary παιδιά που αναζητούν φροντίδα επιβεβαίωσης φύλου.

Σύμφωνα με την Daily Telegraph, η νέα οδηγία αναφέρει: «Δεδομένου της υψηλής επικράτησης της νευροδιαφορετικότητας που εντοπίζεται σε αυτόν τον πληθυσμό, όλα τα άτομα που προσέρχονται στην Υπηρεσία Φύλου Παιδιών και Νέων του NHS θα πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο για νευροαναπτυξιακές παθήσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες, μια «διεπιστημονική ομάδα» εμπειρογνωμόνων θα ελέγχει όλα τα παιδιά και τους νέους που παραπέμπονται στις κλινικές φύλου για αυτισμό και μαθησιακές δυσκολίες, ενώ θα αξιολογεί επίσης την ανατροφή τους, τις οικογενειακές τους σχέσεις και την «αναδυόμενη σεξουαλικότητα και τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό», αναφέρει η καθοδήγηση.

Εάν διαπιστωθεί ότι οι ασθενείς παρουσιάζουν νευροδιαφορετικότητα, οι γιατροί θα καθορίσουν εάν τα «συμπτώματά» τους οφείλονται σε αυτές τις παθήσεις και εάν χρειάζονται ξεχωριστή θεραπεία για τη «δυσφορία φύλου», σύμφωνα με την Telegraph.

Εκπρόσωπος του NHS επιβεβαίωσε στο δημοσίευμα ότι το σχέδιο οδηγιών «θα τεθεί σύντομα σε πλήρη δημόσια διαβούλευση». Περιέγραψαν επίσης ότι η καθοδήγηση καθορίζει «το νέο ολιστικό πλαίσιο αξιολόγησης», όπως συνιστάται στην Έκθεση Cass.

Η έκθεση, η οποία δημοσιεύτηκε πέρσι καθοδηγούμενη από την παιδίατρο Hilary Cass, ισχυρίζεται ότι υπάρχουν «ανεπαρκή στοιχεία για τους κινδύνους και τα οφέλη» της φροντίδας επιβεβαίωσης φύλου για τα ανήλικα άτομα, όπως τους αναστολείς εφηβείας.

Όπως αναφέρει το δεξιό συντηρητικό μέσο Telegraph, μεταξύ των ευρημάτων της, η Cass συνέδεσε συγκεκριμένα την αύξηση των έφηβων κοριτσιών που «παλεύουν με την ταυτότητα φύλου, τον αυτοκτονικό ιδεασμό και τον αυτοτραυματισμό» με τον «μη διαγνωσμένο αυτισμό», και ανέφερε μια μελέτη που διαπίστωσε ότι «τα τρανς άτομα έχουν τρεις έως έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να είναι αυτιστικά από τα cis άτομα».

Χωρίς φυσικά να αποκλείεται ότι ένα άτομο που είναι στο φάσμα μπορεί να είναι και τρανς, η ιδέα ότι τα τρανς και τα non-binary άτομα μπορεί να «υποφέρουν» από μια υποκείμενη «διαταραχή» ή «ψυχική ασθένεια» έχει υιοθετηθεί από τρανσφοβικούς πολιτικούς και προσωπικότητες.

Απαντώντας στο συγκεκριμένο δημοσίευμα την Κυριακή, η δημοσιογράφος Katelyn Burns, η οποία είναι επίσης τρανς, περιέγραψε την υπόθεση που διέπει τη νέα καθοδήγηση του NHS ως την πεποίθηση ότι «ο αυτισμός μερικές φορές προκαλεί στους ανθρώπους να πιστεύουν λανθασμένα ότι είναι τρανς και ότι είναι αδύνατο να είσαι και τρανς και αυτιστικό άτομα».

«Αυτό είναι φυσικά ψευδές και αποτελεί απλώς άλλη μια δικαιολογία για να επιβληθεί η κρατική κυριαρχία στις τρανς ζωές», έγραψε η Burns στο Bluesky.

Η Έκθεση Cass έχει εντωμεταξύ δεχθεί πληθώρα κριτικών για τον αποκλεισμό εκατοντάδων ερευνών που αποδεικνύουν τα οφέλη της φροντίδας επιβεβαίωσης φύλου.

Πέρσι, η Βρετανική Ιατρική Ένωση, το μεγαλύτερο σωματείο επαγγελματιών υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ψήφισε κατά της έκθεσης. Το Yale Law Review δημοσίευσε τη δική του κριτική, η οποία διαπίστωσε ότι η έκθεση «επανειλημμένα κάνει κατάχρηση δεδομένων και παραβιάζει τα δικά της αποδεικτικά πρότυπα στηρίζοντας πολλά συμπεράσματα σε εικασίες» και ότι «ανατρέπει ευρέως αποδεκτές διαδικασίες για την ανάπτυξη κλινικών συστάσεων και επαναλαμβάνει ψευδείς, καταρριφθέντες ισχυρισμούς σχετικά με την τρανς ταυτότητα και τη δυσφορία φύλου».

Νωρίτερα φέτος, μια ομάδα 26 ιατρικών και ψυχοθεραπευτικών επαγγελματικών οργανώσεων από τη Γερμανία, την Ελβετία και την Αυστρία δημοσίευσε μια μελέτη 400 σελίδων, στην οποία καταδικάζει την Έκθεση Cass. Η μελέτη επέκρινε συγκεκριμένα την έκθεση επειδή συνιστά την ψυχοθεραπεία ως θεραπεία για τη «δυσφορία φύλου» και όχι τη φροντίδα επιβεβαίωσης φύλου, καθώς «καμία από τις μελέτες που συμπεριλήφθηκαν στην εν λόγω έκθεση δεν ήταν σε θέση να δείξει μείωση της δυσφορίας φύλου μέσω της ψυχοθεραπείας».




Δες και αυτό!