Το Νεπάλ καταχώρησε επίσημα τον πρώτο ΛΟΑΤΚΙ+ γάμο

30/11/2023
από
Ένα ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρι στο Νεπάλ έγινε το πρώτο που καταχώρησε νόμιμα τον γάμο του, τέσσερις μήνες μετά την ιστορική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας.

Αν και ο αστικός κώδικας της χώρας περιγράφει ότι ο γάμος γίνεται μόνο μεταξύ ενός (cis) άνδρα και μιας (cis) γυναίκας, ένας δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου εξέδωσε προσωρινή διαταγή τον Ιούλιο, σύμφωνα με την οποία ένας ΛΟΑΤΚΙ+ γάμος μπορεί να καταχωρηθεί νόμιμα.

Η απόφαση θεωρήθηκε θετική από τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της χώρας, αλλά όταν έφτασε η ώρα, η καταχώρηση των γάμων εξακολουθούσε να αποδεικνύεται δύσκολη.

Το ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρι Surendra Pandey και Maya Gurung είχε υποβάλει αίτηση για καταχώρηση του γάμου του αλλά απορρίφθηκε δύο φορές. Μία φορά από ένα περιφερειακό δικαστήριο και μία φορά από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Pandey είναι ένας cis άνδρας και η Gurung είναι μια τρανς γυναίκα, η οποία όμως δεν έχει προχωρήσει σε νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου. Έτσι, για το κράτος του Νεπάλ ο γάμος τους θεωρείται ομόφυλος.

Τελικά, αυτή την Τετάρτη (30 Νοεμβρίου), το ζευγάρι έγραψε ιστορία ως το πρώτο ΛΟΑΤΚΙ+ στο Νεπάλ που καταχώρησε επίσημα τον γάμο του.

Maya Gurung and Surendra Pandey

Ο Sunil Babu Pant, ακτιβιστής για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα και ανοιχτά γκέι πρώην βουλευτής, εξήγησε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών της χώρας έκανε αλλαγές μόλις αυτή την εβδομάδα για να επιτρέψει σε όλα τα γραφεία της τοπικής διοίκησης να καταγράφουν ΛΟΑΤΚΙ+ γάμους.

«Μετά από 23 χρόνια αγώνα πετύχαμε αυτό το ιστορικό επίτευγμα και τελικά η Maya και ο Surendra καταχώρησαν το γάμο τους στο γραφείο της τοπικής διοίκησης», δήλωσε ο Pant, ο οποίος ήταν παρών στην ιστορική καταχώριση του γάμου.

Το ευτυχισμένο ζευγάρι παντρεύτηκε το 2017 σε ναό, σύμφωνα με την ινδουιστική παράδοση, με την παρουσία φίλων και συγγενών, αλλά δεν είχε λάβει επίσημο πιστοποιητικό γάμου.

Ο Pandey και η Gurung ερωτεύτηκαν το 2015, αν και χρειάστηκε αρκετός χρόνος για να κερδίσουν την έγκριση και των δύο οικογενειών τους.

Από την τελετή του γάμου τους πριν από έξι χρόνια, οι δύο τους ζουν μαζί με τον σκύλο τους Suru.

Το Νεπάλ είναι πλέον η δεύτερη ασιατική χώρα που νομιμοποιεί την ισότητα στον γάμο, ακολουθώντας την Ταϊβάν, το κοινοβούλιο της οποίας ψήφισε νόμο για τη θεσμοθέτηση την ισότητα το 2019.

Τώρα αναμένεται ότι η Ταϊλάνδη θα μπορούσε να είναι η τρίτη ασιατική χώρα που θα ακολουθήσει το παράδειγμά, αφού το υπουργικό συμβούλιο της χώρας ενέκρινε ένα σχετικό νομοσχέδιο νωρίτερα αυτό το μήνα. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Srettha Thavisin, το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο.




Δες και αυτό!